Hoe slaag je in de uitverkoop

Als ik aan mijn klanten vraag wat hun het meest is bijgebleven na de kleurenanalyse is het meest directe antwoord: “Dat ik in de winkels meteen zie wat ik kan overslaan. “Anderen beschrijven ongeveer dezelfde ervaring: “Vroeger leek me iets uit een ander rek toch nog leuker om te proberen. Nu zie ik dat overige kleding best mooi kan zijn, maar niet voor mij bedoeld is.”

Vooral in de uitverkoop, als de prijzen gezakt zijn, is de verleiding groot om even in te slaan. Dat deed ik zelf vroeger ook, het liefst 2 of 3 van iets tegelijk. Bijvoorbeeld een roze gestreepte blouse en van hetzelfde genre gelijk een tweede in turkoois. Deze zat dan als pasvorm net zo goed, het was immers vrijwel hetzelfde exemplaar en hoefde ik verder niet te zoeken, zo dacht ik. Dat die tweede dan voor mij veel te hard qua kleur was, had ik op dat moment niet in de gaten. Nu zie ik duidelijk welke ik ga dragen en dat de tweede beter in de winkel kan blijven hangen.

Het effect van de uitverkoop

Het bijzondere van de uitverkoop is nou eenmaal dat er enkele stuks over zijn. De complete collectie van kleuren en maten is uitgedund. Dus als je vlot ziet wat bij jou hoort, dan scoor je goed tussen alle resten.

Houd er rekening mee, dat het kledingstuk bedoeld was voor het afgelopen seizoen. Besef of het iets is wat je volgend jaar ook nog prima lijkt, dus dat het wat los staat van een speciaal modebeeld van dat moment.

Zit jouw kleuren erbij? Profiteer daar dan van, die kunnen wel ineens voor een paar jaar uit de confectierekken verdwijnen. In dat geval speelt de mode geen overheersende rol. Is het perfect jouw kleur, dan oog je alsof het in de mode is, omdat het je gewoon zo goed staat.

Van kopen met stress naar ontspanning

Waarom nou heb ik het net nu over de uitverkoop? Niet al te lang  geleden was het vaste prik dat vanaf half januari alle winkels overgingen tot wat men toen noemde ‘de opruiming’. Beelden van klanten die dan al voor de deur staan te wachten komt bij confectie nog zelden voor. Tegenwoordig zie ik vaak de term ‘sale’ verschijnen of ‘outlet’. Dat suggereert meer dat het eigenlijk overal en door het hele jaar uitverkoop kan zijn. En kunnen we dat wel aan?

Gezien het zeer grote aanbod van kleding, nieuw, afgeprijsd of tweedehands, wordt het af en toe een doolhof. Tegenwoordig mag je ook nog uit allerlei stijlen kiezen, want dat is niet meer zo strak gebonden aan regels. Geen haast, er is genoeg te krijgen.

Je kleurenpalet en kleurenwaaier zijn hier een perfecte leidraad. Als je afgaat op de kleuren ben je al meteen op het goede spoor. Je herkent jouw seizoentype.

Soorten stof

Naast kleuren en pasvorm let ik ook op de soort stof. Welke stof wil jij?

  • Gladde stof
  • Makkelijk soepel vallende stof
  • Zeer natuurlijke stof, zoals katoen of wol
  • Warme stof, bijvoorbeeld flanel

Wat spreekt je het meest aan? Let je dus op kleur, pasvorm en stoffen dan ben je prima op weg.

Waar Koop Jij Bij Voorkeur?

Persoonlijk zie je mij op allerlei verkooppunten en ik noem je er een paar.

In warenhuizen kun je lekker je gang gaan, rustig passen in de paskamer.

Op een markt is het handig als je een centimeter bij je hebt, of een voorbeeld kledingstuk. Je ontwikkelt dan vanzelf een timmermansoog.Het gaat op den duur steeds makkelijker om zonder passen te kopen.

Dan snuffel ik graag in postorders gidsen. Vrijblijvend iets bestellen, het thuis op je gemak passen staat mij wel aan. Temeer daar ik thuis goed kan bepalen wat ik er dan bij draag. Met de kleurenwaaier kun je al van te voren zien bij invullen van je bestelling, of het wel bij jouw type past.

De Kenmerken Van Het Lentetype

De Kenmerken Van Het Zomertype

Van tijd tot tijd laat ik een mooie catalogus door mijn handen gaan. Het overkomt me wel eens dat bij wijze van spreken me het water in je mond loopt. Foto’s van vele leuke ontwerpen van vesten, prachtige kleuren en vriendelijke prijzen. Helaas die ene keer was er een nadeel, dat het allemaal afgestemd was op het herfsttype. Dus ik heb het met plezier bekeken en daarna weggelegd. Die moed moet je dan hebben, om het uitsluitend ter kennisgeving aan te nemen.

Hoe Weet Je Of Je Het Herfsttype Bent?

Voor internet aankopen  geldt ook als je de kleurenwaaier bij de hand hebt, bepaal je beter wat zinnig is om in huis te halen.

Voor de rest hebben we nog tweedehands winkels. Dat is soms de moeite waard, vooral als het om de betere merken gaat. Ook hier zijn tegenwoordig nette paskamers en goede sortering op maat. Met ruime keuze en allerlei soorten stijlen is het een lust voor het oog. Al is het maar om op een idee te komen door daar eens rond te kijken.

Kleurinzicht Door Kledingruil

Niet te onderschatten mogelijkheid is het ruilen met elkaar. De één heeft eens wat over, de ander komt net dat ene vestje te kort wat in de kleur past bij een speciale blouse.

De Kenmerken Van Het Zomertype en Lentetype Als Combinatie type

Wat zijn je gewoontes?

Bekijk ook nog even of je graag strijkt, laat stomen, makkelijk wilt wassen in de wasmachine, je het liever in de droger wilt doen? Of misschien maakt je dit alles  niets uit, omdat je genoeg personeel hebt.

Wordt je kledingkast nu te vol? Ook daar is een simpele oplossing voor. Breng het naar de tweedehands winkel. Het verschaft anderen de baan die ze wensen en het geld is het meestal voor een goed doel bestemd. Zo komt alles weer op de juiste plek terecht. Weggooien is zonde en voor het milieu bespaar je een hoop ellende.

Kopen Met Efficiëntie

Impulsief aankopen, daar ben ik niet zo’n voorstander van. Laat je niet in de war maken, soms door verkopers die je iets aanpraten wat totaal niet bij je hoort, wat mij onlangs nog is overkomen ( en dus bleef het fijn daar hangen). Het moet je echt aanspreken als je in de spiegel kijkt. De kleurenwaaier helpt je daar beslist bij, om je zeker te voelen of je iets wel of niet neemt.

Denk er ook eens aan of er iets met jezelf veranderd is de laatste tijd. Dit kan te maken hebben met je haar, je leeftijd, je figuur, je smaak of andere levenssfeer. Weet je het nog niet, dan is gewoon rond kijken genoeg. Oriënteer je, de ideeën komen dan naderhand wanneer je in alle rust thuis met de kleurenwaaier het nog eens in gedachten na loopt. De selectie vind al in je hoofd plaats, dat is een voorbereiding op verder kijken naar wat jou het allermooiste is.

Hoe Weet Je Of Het Je Goed Staat

Herken je iets in dit  verhaal en verlang je ook naar wat meer zekerheid en tijdwinst? Dan is de kleurenwaaier een voordelige aanschaf om al die miskopen te vermijden en meer plezier te hebben in de juiste kledingkeuze in de winkels.

Nog meer leuke artikelen over uitverkoop:

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.