Kleurenadvies voor het lentetype en zomertype met grijs haar

Grijs haar

Wat betekent grijs haar voor jou? Ben je lente- of zomertype en wil je er goed uit blijven zien? Wat betekent dit verschil voor je  kleding in vergelijking met “vroeger” ?

Enkele voorbeelden van grijs haar:

 • peper-en-zout
 • wit
 • goudgrijs
 • roomwit
 • antraciet donkergrijs

Welke haarkleur herken je wat doe je ermee?

Daarop volgen de twee  belangrijkste vraagstukken:

1. Is het nodig je haar te verven?

2. Moet je iets veranderen in je kleding?

 1. Haar verven in de originele kleur met het gevolg dat je de kleuren in de kleding niet hoeft te veranderen.
 2. Haar verven in een heel andere kleur, waardoor je alle kleding moet herzien.
 3. Haar geleidelijk laten verkleuren in je nieuwe natuurlijke teint. Het is noodzakelijk de kleuren in je kleding grotendeels te veranderen.

Hoe en waarom zal ik je uitleggen.

Soms zie ik iemand met kleuren in hun kleding die niet (meer) bij hun passen. Ik kan met mijn ervaring daaruit opmerken welke haarkleur ze oorspronkelijk vroeger hebben gehad. Ze dragen nog steeds camel, dat goed stond bij donkerblond, maar nu niet de koele kleur is die hoor bij het grijze haar.Hun uiterlijk is dan in de jaren veranderd, maar hun kledingkleur hebben ze zo gelaten en daar wringt de schoen.

Je eigen kleur grijs haar  ervaren als niet modieus

Oorzaken:

 1. Het idee op zichzelf van grijs haar
 2. De soort kleur grijs
 3. De niet ( meer) passende combinatie met de kleding.

Deze 3 oorzaken kunnen we uit de wereld helpen.

Wat naar mijn inzicht wel lelijk is, wanneer je de voor jouw uiterlijk verkeerde haarkleur kiest. Het gevolg is dan meestal dat je er bleek uitziet. Het maakt dan niet uit welke kleding je draagt, je blijft nutteloos zoeken naar kleding. Het probleem zit hem dan namelijk niet in de kleding, het obstakel zit dan in het haar. De niet passende haarverfkleur blokkeert elke mooie combinatie.

Kleurenadvies  voor het lentetype met grijs haar

Het lentetype met:

 • romig-wit haar
 • duifgrijs.

Het lentetype met room-wit haar is waarschijnlijk blond geweest en kon goed goudachtige kleuren dragen. Die zullen nog steeds mooi staan. Echter bij het room witte haar, staan room kleurige blouses, jasjes of rokken nu extra mooi. Room wit is iets donkerder dan ecru. Ecru staat ook mooi, maar het room komt nu terug in het haar en heeft geweldig charmant effect. Gebruik deze kleur in combinatie met andere vrolijke kleuren om de mooiheid van uw “grijzende” haar tot uitdrukking te laten komen.

Het lentetype met duifgrijs haar, is blond of asblond geweest. Bij dit type is het mooi om hetzelfde grijs in de kleding te laten terug komen, in combinatie met vrolijke kleuren zoals oranje, geel, helder groen en rood.

De bekende kleuren voor het lentetype fuchsia, zeegroen en paars zullen nog steeds prachtig staan, maar neem niet al te felle nuances meer. Met het verkleuren van het haar is de hele aanblik iets lichter, en vraagt om iets zachtere combinatie in de kleding. Het haar verkleurt langzaam en blijft veranderen. Een kleuren advies voor de kleding geeft je richtlijnen hoe je hiermee het beste om gaat.

Kenmerken van het lentetype

Kleurenadvies voor het zomertype met grijs haar.

Het zomertype met:

 • peper-en-zout kleur
 • parel-wit

Het zomertype dat nu peper-en-zout kleur heeft is waarschijnlijk donker blond geweest. Toen stonden dennengroen en bruin heel mooi. Met de nieuwe grijze haarkleur zijn vooral de koele tinten belangrijker geworden. Voor de kleur bruin in de kleding, is nu de tijd aangebroken om licht bruin over te slaan en donkerbruin te dragen. Maak van groen meer blauw-groen en draag heel donkerblauw niet als shirt meer maar als broek of rok.

Voor zomertype met parel-wit staan pastelkleuren nog steeds mooi. Doordat het haar nu super licht is geworden is het raadzaam voor contrasten te zorgen. Draag bij zachtroze ook een sprekende kleur, bijvoorbeeld fuchsia. Of neem er een lichtblauwe blouse paars bij.

Voor beide zomertypes met geldt dat met grijs haar de hele aanblik iets lichter overkomt. Dan moet je voorzichtiger zijn met felle kleuren zoals je die gewend was. Bij steeds verder verkleuren van het haar helpt een kleurenadvies voor kleding om inzicht te krijgen wil je er goed uit te blijven zien.

Kenmerken van het zomertype

Voor alle seizoentypes geldt:

Bij het verven van het haar kun je dezelfde kleur nemen die je oorspronkelijk had, dan zijn de bekende kleuren in de kleding nog steeds prima te gebruiken, met wat kleine aanpassingen.

Neem je een andere kleur dan vraagt dat om een totaal nieuw beeld en is een kleurenadvies zeker aan te raden.

Hoezo is grijs haar minderwaardig?

Ik vind het ronduit jammer als vrouwen en mannen hun haar verven omdat ze denken dat dat moet. Komt je keuze  werkelijk van binnen uit? Als je dat met overtuiging doet is het prima.

Zoals ik wel eens bespeur is de opvatting dat grijs haar niet mooi is naar mijn idee volkomen onzin. Het is maar hoe je ermee om gaat. Het is juist heel charmant om je persoonlijkheid met jouw kleur van grijzend haar goed te laten uitkomen.

Dit hangt vooral af van de goede combinatie met de kleding. Als je het haar gaat aanpassen aan je kleding is het eindeloos gezoek, de omgekeerde volgorde geeft veel beter resultaat. Erger nog is al jaren uit onwetendheid kleren droeg in de kleur die niet bij je passen en als je dan nog grijs gaat worden wordt het een doolhof. Bij sommigen breekt dan gewoon paniek uit. Begrijpelijk, maat het is niet nodig. Elk mens is uniek, voor iedereen is de gracieuze oplossing te vinden.

Mijn eigen geschiedenis van grijs haar

Het begon al rond mijn veertigste, tot mijn schrik daadwerkelijk grijze uitgroei tussen mijn eigen donkerblonde kleur. Ik wilde er niets van weten en het meteen weg hebben. Ik deed dat met een kleurshampoo in mahonie kleur en wist het daarmee enkele jaren te rekken. Maar na steeds kortere tijd dekte dat niet meer en ging ik over op haarverf, die ik door de kapper liet aanbrengen, in de kleur mokka.

De motivatie voor de tijd en moeite die het kostte verdween geleidelijk, ondanks dat ik een natuurmerk gevonden had en het inmiddels zelf deed. Ik was automatisch bij de eerste grijze haren gaan verven, maar waarom eigenlijk?

Eenmaal aan de gang als kleurstyliste in mijn kleurenpraktijk ontdekte ik hoe dankbaar het is om je kleding af te stemmen op mijn peper-en-zout kleur. Waarom nog langer doorgaan met verven? Ik was inmiddels gewend aan het idee dat haarverf de ouderdom ook niet tegen houdt. Ik voel me nog steeds jong met de goede combinaties.

Hoe kan ik doel gericht winkelen?

vooraf gebruik te maken van 2 hulpmiddelen:

 1. Je hebt besloten wel of niet te verven van je grijze haar
 2. Je hebt de kleurenwaaier van jouw seizoentype

Zoals misschien al tussen de regels is door te lezen, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het haar te laten verkleuren op natuurlijke wijze. Ik vind namelijk dat de natuur het zo goed geregeld heeft met de kleuren-combinaties die we vanaf onze geboorte in ons uiterlijk meekrijgen.

Zeker respecteer ik eveneens de vrouwen of mannen die hun haar willen verven, in verband met het ouder worden of om een andere reden. Voor advies stel ik als richtlijn dat de gekozen haarkleur goed moet passen bij de tint van je huid en je ogen.

Kenmerken van het zomer-lentetype als combinatietype

Wat is jouw budget?

Voor de uitgaven is het voordeliger het haar grijs te laten worden. Er zijn wat kledingstukken die vervangen moeten worden, maar die kunnen daar weer jaren mee. Wanneer verslijt je nu werkelijk een kledingstuk? Haar dat je verft, moet elke 4 tot 6 weken weer worden geverfd en dat kost heel wat geld en ook tijd.

Dus budgettair is het handiger om de natuur zijn gang te laten gaan. Voor een juiste haarkleur raadt ik je aan naar een goede kapper te gaan en kritisch mee te kijken bij de haarstalen die je worden getoond en deze bij het gezicht te houden. Met de kleurenanalyse weet je in elk geval of je voor warme of koude kleuren moet kiezen. Met de juiste combinaties zie je er jong en gezond uit.

Bestelling kleurenanalyse

Houd dit kleurenblog in de gaten. Er volgt spoedig een artikel over dit onderwerp voor herfst- en wintertype. Ook al ben je misschien niet dat type, kunnen er toch tips bij staat die voor jou als zomer- of lentetype van pas komen.

Bestelling kleurenwaaier 

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.