Hoe weet je of het goed staat?

staat dit mij goed

Bij kleurenadvies is uiteraard de uitleg hoe het met al die kleurige kleding bij jou staat en hoe het effect tot stand komt. Maar wat bedoel je eigenlijk als je zegt ‘het staat niet’. Is dat een kwestie van smaak of wat zie je dan?

Wat lees je in dit artikel?

In dit artikel leg ik je uit welke verschijningen je tegen komt bij verkeerde combinaties en waar dat aan ligt. Vul zelf in wat je dan wel mooi maakt, nadat je de vergissingen herkent:

  • Een bleek gezicht, dit is het meest bekende resultaat als het niet bij je hoort.
  • Een overdreven rood gezicht
  • Een gerimpeld gezicht
  • Een klein gezicht

Oorzaken van deze verschijnselen

Een erg bleek gezicht blijkt meestal niet zo bleek te zijn, wanneer je vrolijke kleuren draagt. Wanneer je een lichte huid hebt en je draagt te donkere kleuren, dan komt jouw uiterlijk er niet goed uit. Dit geldt ook voor een kunstmatige haarkleur die te donker is gekozen. Heb je een donkerder uiterlijk, dan kun je die donkere kleuren veel beter hebben, maar ook dan genuanceerd.

Om het met een voorbeeld te illustreren: ben je een licht zomertype (en daar zijn er heel wat van in Nederland) en draag je een trui in heel donker groen of echt zwart, dan is de kans groot dat jouw gezicht een beeld vertoont, alsof je nog moet herstellen van een zware griep.

Ga je er vanuit ‘vooral niet van dat grijs in het haar en hup verven maar’. Wat gebeurt er wanneer je niet jouw juiste haarverf-kleur te pakken hebt? Ik zie soms wel eens vrouwen die hun haar duidelijk geblondeerd hebben, in een iets goudachtige teint.  Op zichzelf lijkt dat een mooie kleur. Ik zie dat niet hun eigen kleur is, niet zozeer aan hun haar, als wel aan hun vreemde gezichtskleur. Kleurenadvies Voor Lentetype en Zomertype Met Grijs Haar

Ze hebben ineens een rode gloed in hun gezicht, alsof ze maar niet bijkomen van de trap op rennen. Als iemand wel een hele gezonde indruk maakt en dus een prima conditie heeft, geeft dat mij direct te denken wanneer de kleur in het gezicht afwijkt van de rest. Als ik dan goed kijk, dan zie ik dat de haarkleur te warm is gekozen voor het totale uiterlijk. Het gezicht krijgt dan ook iets overdreven warms, wat kunstmatig overkomt.

Om daar kleding bij te zoeken wordt een helse job, omdat die gezichtskleur eigenlijk niet echt bestaat. De bedoeling is misschien om er jong en warm stralend uit te zien, maar het pakt anders uit. De verschijning komt gejaagd over, het doet mij denken aan opvliegers en andere ongemakken, ik krijg het er benauwd van als ik er naar kijk. Stilletjes denk ik dan, wat zonde van al die moeite.

Andere Valkuilen

Men wil er vrolijk uit zien, dus we nemen wat opvallende kleuren. Als deze kleuren jouw natuurlijk uiterlijk overstijgen, dan zie je voornamelijk de kleren. De persoon die het aan heeft valt in het niet, de kleuren zijn te fel, je bent als persoon dan optisch teveel naar de achtergrond verschoven. Het is beter de persoon tot uitdrukking te laten komen dan de kleren. Met de juiste kleuren wordt de persoon als het ware gedragen en zijn de kleuren in de kleding de verfijnde begeleiders.

Wanneer je de kleuren te fel zijn, dan lijkt het net of er een hele felle lamp op je gezicht is gericht, je kent het resultaat misschien wel als je ineens in een heel fel kunstlicht staat, dan zie je ineens allerlei huidplooitjes die je eerst niet opmerkte. Vooral als je meerdere felle kleuren tegelijk draagt, en die stuk voor stuk niet in je palet thuis horen, dan accentueer je in het gezicht alle rimpels. Pas op met teveel opvallende kleuren, het werkt averechts.

Zwart combineren

Zwart is voor veel vrouwen en soms ook voor mannen een makkelijk decor. Mannen hebben dan hopelijk een gekleurd overhemd erbij aan, want wit erbij accentueert het zwart behoorlijk. Zwart heeft iets makkelijks, het is altijd netjes, soms zakelijk, statig maar ook afstandelijk. Draag je dat totaal, van top tot teen, dan wordt het effect onpersoonlijk. Het gezicht moet dan als kleinste oppervlak opboksen tegen dat overmatig veel zwart. Het effect is dan nogal eens dat men een klein gezichtje krijgt.

In plaats van indruk te maken met veilig zwart te dragen, wordt je een klein wezentje wat nog net z’n hoofd boven water houd. Voor de handen geldt ook nog iets, die nog net uit steken uit de mouwen, dat kleine stukje huid komt dan ook niet echt tot leven. Het contrast is te groot. Ik durf haast te zeggen, zelfs voor het wintertype wordt het kleurloos. De Kenmerken Van Het Wintertype

Als ik de raarste dingen tegen kom, dan zeg ik daar niks van, ik schrijf er hoogstens over. Ik geef geen ongevraagd advies. Wanneer men mijn mening wil weten, krijgen we meestal een interessant gesprek.

Kijk goed om je heen

Kijk zelf eens kritisch om je heen, als je in de metro zit, of in de winkels moet wachten voor de kassa. Geenszins is mijn bedoeling anderen naar beneden te halen, want ieder heeft het recht op zijn of haar eigen keuze. Wel is er in het openbare leven gewoon zoveel te zien, dat kun jij ook zelfstandig benutten om van te leren.

Je hebt er geen encyclopedie voor nodig, door simpelweg je omgeving in gedachtes om te zetten als kleurenpraktijk, stel je jezelf gratis in de gelegenheid om kritisch waar te nemen. Dit motiveert je om je eigen combinaties nauwkeuriger samen te stellen en zo meer plezier te genereren.Kom je er niet uit, kan ik je tijdens de kleurenanalyse natuurlijk van alles er over uitleggen, uiteraard pik je daar nog meer van op als je zelf al een poging gedaan hebt om via etalages of folders eens te zien wat men aanbiedt.

De vragen die je dan hebt zijn dan al toegespitst op je eigen ervaring en persoonlijkheid. Maak gebruik van het gewoon kijken naar al die mogelijkheden die voor je uit wandelen. Als mensen vragen hebben beschouw ik dat juist een goed teken en alleen maar fijn als ze daarmee voor de dag komen, dan kun we aan de slag. De Kleurenwaaier Bij Het Winkelen

Een stralend uiterlijk

Jouw gezicht, haar en ogen spreken het meest als de kleuren die je draagt daarmee in overeenstemming zijn. Als je dit letterlijk opvat, denk je misschien dat je precies die kleuren zou moeten dragen van je huid, haar en ogen. Maar dat is nou net de clou, het gaat om de ondertoon van jouw natuurlijke kleuren. Dat raffinement zie je terug in de kleurenwaaier. De 7 Kenmerken Van De Kleurenwaaier

De kleuren die je zo met het blote oog ziet, dus de zichtbare kleuren aan de buitenkant, daar neem je de aanverwante kleuren bij. Dat betekent een scala van kleuren waaruit je kan kiezen.

Haarkleur en ogen

Soms is het prachtig om een trui aan te hebben, precies in die kleur van jouw haar. En dat combineer je dan met iets anders dat ook weer in jouw uiterlijk te herkennen valt. Het haar heeft vaak een hele schakering van kleuren. Met mijn kleurenstroken, kom ik er precies achter welke kleur in al die haarkleuren de werkelijke is. Dat geldt evengoed voor de ogen, ook daarin zitten vaak meerdere kleuren.

Door de mijn observeren via de honderden kleurenstroken, komt elke kleur in het haar boven water. Dit geldt ook voor ogen waar zoveel in verborgen zit, met name door de glans. De kleurenstroken vertellen je dan precies waar je aan toe bent, als je eenmaal op die basis je kleding uitzoekt, je weet zogezegd wat de boventoon voert. Het Kleureffect Van De Ogen

Gelukkig zie ik ook geregeld voorbeelden van perfecte combinaties. Ongeveer twee weken geleden zag ik een jonge vrouw, ze zag er perfect uit. Ze had een lichte huid, kastanje kleurig haar, blauw-groene ogen. Ze droeg een bruine pantalon met een groen-turkooise trui. In gedachten vroeg ik me af of ze ooit een kleurenanalyse had gehad, of was ze een  natuurtalent? Je hebt van die geluksvogels, die het vanuit zichzelf precies aanvoelen. Haar totale uiterlijk was in balans, zowel de trui als haar gezicht kwamen prima tot hun recht, er overheerste niks. Het was een plezier om er naar te kijken.

Mijn eigen garderobe zoals ik het nu heb, is ondenkbaar zonder die persoonlijke kleurenwaaier. Vanuit mijn opleiding ben natuurlijk zelf voorzien met de kleurenwaaier van mijn seizoentype. Ben je daar eenmaal aan begonnen, dan blijf je bezig, het wordt dan steeds leuker. Je komt er helemaal in, je raakt thuis in dat speciale kleurenpalet wat specifiek bij jou hoort. Het kiezen van kleding en accessoires, zoals brillen, is geen moeilijk gepuzzel meer. Kopen en combineren is een vrolijk spel en je raakt er nooit meer op uitgekeken.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.