Hoe herken ik de juiste kleurenwaaier

Vragen die geregeld op mij afkomen zijn:

  • Wat moet ik me voorstellen bij een kleurenwaaier?
  • Hoeveel kleuren zitten daarin en voor wie zijn die?
  • Hoe ziet zo iets er uit?
  • Wat is het verschil met de kleurenwaaier bij de verfhandel?

Is er wel een kleurenwaaier die bij mij hoort?

Je kunt gerust wezen dat er voor ieder een kleurenwaaier is, voor elk seizoentype een passend kleurenpalet.

Ben je bijvoorbeeld zomertype, vind je in de kleurenwaaier veel pastel kleuren terug, veel blauw-achtige en ook nog enkele felle kleuren. Dit betekent dat voor lentetype of zomertype, herfst of wintertype er een aparte kleurenwaaier is.

Mocht je al weten welk kleurentype je bent, dan is de passende zo te vinden in het assortiment.

Ooit was er een klant die  “voor alle seizoentypes” opvatte als één soort kleurenwaaier, anders gezegd één en dezelfde kleurenwaaier voor iedereen. Dat is een misverstand dat direct aan het licht kwam, want dat zou betekenen dat alle seizoentypes uit dezelfde berg kleuren moeten kiezen. Ik hoop dat er niemand verder meer met deze misvatting rond loopt, elk seizoentype heeft z’n eigen karakter.

Mocht je jouw seizoentype al weten, dan is het alleen een kwestie van invullen bij de bestelling.

Anders vind je informatie op kenmerken van het lentetype, kenmerken van het zomertypeherfsttypewintertypecombinatietype zomer-lentetypecombinatietype herfst-wintertype.

De aanduiding van basiskleuren

Op diverse kleuren staat de tekst ‘basiskleuren’. Vaak zijn het de donkere neutrale kleuren, afhankelijk van het seizoentype. Ben je herfsttype zal is de bruine tint zijn. Ben je wintertype is het zwart en bij lentetype blauw.

Een basiskleur is voor spullen waar je lang mee doet en die je vaak draagt, zoals een jas. De basis dient ook echt om het verder aan te vullen met andere kleuren die het geheel als combinatie laten stralen.

Wat is een basiskleur?

De aanduiding van accentkleuren

Ze zijn gekenmerkt in het kleurenpalet en helpen je herkennen wat je kan doen om er iets uit te laten springen. Met als voorbeeld van het zomertype zou dat het fuchsia zijn en intens rood. Accentkleuren hebben ook in bescheiden gebruik veel invloed.

Meestal zijn het opvallende kleuren, goed bruikbaar voor accessoires. Naast de mogelijkheid van een riem of tas zijn de accentkleuren als kleding ook prima te dragen en ben je dan opvallend. Accentkleuren kun je op verschillende manieren gebruiken. Het helpt enorm als je met behulp van de kleurenwaaier weet welke jouw goede accentkleuren zijn.

Wat Is Een Accentkleur

Hoeveel kleuren heb ik dan?

In deze kleurenwaaiers zitten 36 kleuren bij de grote. Wil je liever een kleine dan krijg je 16 kleuren. Het zijn de meest voorkomende kleuren in jouw seizoentype

Hoe ziet de kleurenwaaier er uit?

De kleur-kaarten zijn van stevig geplastificeerd materiaal. Door het gladde pakt het geen vuil, blijven ze duidelijk en kleur-echt.

De afmeting is 10 bij 5 cm. Deze grootte maakt het aantrekkelijk om hem in je tasje te doen of in je jaszak.

De kleurkaarten zijn dun en danken daaraan het (maximale) gewicht van maar 50 gram. Zelfs in je koffertje is die te vervoeren zonder dat je bagage te zwaar wordt. Vooral bij buitenlandse reizen is lichte bepakking noodzakelijk en ben je toch vergezeld van een kleurengids bij aankopen uit verre landen.

Hoe ga je om met de verschillende kleuren?

Je hebt dan het hele vlak van die kleur uitgeschoven en dat is bijzonder handig als je hem echt ergens bij moet houden. Voor de goede vergelijking met een kledingstuk heb je dan een behoorlijk vlak om het te zien. Vooral bij de uitverkoop, als je snel  moet beslissen, is het handig om die ene kleur goed te bekijken. Een te klein vlak biedt geen zicht, ik herinner me zo’n moeilijk moment bij een vloer en een tegel uitzoeken, op een minuscuul vlak zie je het nog niet.

Bij volledig uitklappen van alle kleuren heb je een cirkel, stel je dus geen rijtje voor zoals bij de  verfhandel. Je hebt zowel de mogelijkheid van een overzicht van al die kleuren samen als wel die ene die je op de voorgrond halen.

Hoe werkt deze kleurengids in de praktijk?

Het hele scala wat open ligt vergroot je kleureninzicht. Door hier mee te spelen vergroot dit je zelfvertrouwen. Met stuk voor stuk  in- en uitschuiven herken je na een poos wat bij jou hoort. Voor enkele kleuren pak je de kleurenwaaier ter bevestiging, voor de overige kleuren heb je meer tijd nodig om die je in te prenten.

Helemaal onthouden kun je de kleuren niet en hun nuance zeker niet. Je omgeving, thuis of in de winkel, het licht op de dag-avond-schaduw-zon en overige omringende kleuren beïnvloeden je waarneming en maken je meteen in de war. Maar niet getreurd, want mijn ervaring is: je pakt het keer op keer en ontdekt steeds iets nieuws en is het je steun en toeverlaat.

Hoe ziet die er uit?

De afmeting is 10 bij 5 cm. Deze grootte maakt het aantrekkelijk om hem in je tasje te doen of in je jaszak.

De kleurkaarten zijn dun, doch stevig en wegen daarom hooguit maar 50 gram. Zelfs in je koffertje is die te vervoeren zonder dat je bagage te zwaar wordt. Vooral bij buitenlandse reizen is lichte bepakking noodzakelijk en ben je toch vergezeld van een kleurenpaspoort bij aankopen uit verre landen.

De kleur-kaarten zijn van stevig geplastificeerd materiaal. Door het gladde pakt het geen vuil, blijven ze duidelijk en kleur-echt.Dit gebruiksvriendelijke ontwerp nodigt uit om het open en dicht te schuiven…….en er verder te fantaseren in kleurrijke dromen.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.