Kleuren en patronen van katten

kleuren katten

Er zijn katten met een verbazingwekkende verscheidenheid aan kleuren en patronen te vinden. Per ras kunnen de kleuren en patronen die de katten hebben verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld de Bengaal met het patroon van een panter/luipaard. In deze blog ontdek je de verschillende kleuren die katten kunnen hebben. Het grappige is dat er soms ook wordt gezegd dat de kleur ook iets kan zeggen over het karakter en gedrag van de kat.

Effen kleuren

Er zijn verschillende katten met effen kleuren, bij Thuisdieroppas zie ik al deze kleuren wel eens voorbij komen. Iedere kleur heeft zo zijn eigen kenmerken. Grijze katten kunnen soms een bijna zilverkleurige vacht hebben. De Britse korthaar is een bekend ras die vaak een grijze vacht heeft. Witte katten zijn vaak doof (zeker wanneer ze blauwe ogen hebben). Katten met een rode/oranje vacht staan vaak bekend om hun speelse en levendige karakter. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de zwarte kat. Een zeldzame zwarte kat met de kleuren van een panter is de Bombay kat.

Patronen

Er zijn meerdere raskatten die een bijzonder patroon hebben in hun vacht. Eén van de meest voorkomende patronen is het gestreepte patroon. Deze zie je vaak bij een cyperse of tabby kat. Binnen dit patroon heb je de mackerel (verticale strepen vanaf de rug), blotched (patroon met een gemarmerd effect) en gestippelde of gevlekte patronen.

Lapjeskatten en katten met schildpadpatroon

Naast de gestreepte katten heb je ook de schildpad- of tortiekatten, deze hebben een duidelijk vlekkenpatroon tot een gemengd kleurenpatroon. Ook bekend is de zogenaamde lapjeskat of tri-colour/calico kat. Deze zie ik als kattenoppas in Alphen aan den Rijn ook vaak voorbij komen.

Point kleur bij katten

Bij point of colourpoint katten zie je dat de katten een lichtere lichaamskleur hebben met donkere stukken op de oren, gezicht, de poten en de staart. Dit zie je bijvoorbeeld bij rassen zoals de Siamees en de Ragdoll.

Zeldzame kleuren bij katten

Er zijn ook een aantal rassen met zeldzame kleuren. Zo komen katten met een crèmekleurige vacht minder vaak voor. Deze katten hebben een zachte, licht beige vacht. Sommige katten kunnen een donkere bruine chocolade-achtige vacht hebben. Ook de bruine kaneelkleurige cinnamon vacht zie je niet vaak bij katten. Deze kleur is warm en roodbruin.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.