Kleurenadvies voor het zomertype en lentetype bij de modekleuren

Aan de hand van diverse kleuren leg ik uit wat je ermee kan voor het zomer- en lentetype. De modekleuren voor dit voorjaar en  komende zomer zijn: Heldere en veel felle kleuren. Het modebeeld toont een vrolijke en uitbundige kleurencombinatie.

Wat ga je doen met de felle kleuren?

Ik noem er een paar van die felle kleuren:

  • groen
  • citroengeel
  • lichtrood
  • kobaltblauw.

Het maakt veel uit hoe je de kleuren combineert.

Daar gaat mijn artikel nu over. Want felle kleuren betekenen per seizoentype iets anders. Wat voor het wintertype fantastisch staat, is met dezelfde kleurencombinatie voor het zomertype misschien  helemaal geen succes.

Wat is mode eigenlijk?

  • Kleuren
  • Pasvorm en stijl
  • Combinatie van kleuren in kledingstukken.

Bekijk deze aspecten eens apart. Wil je compleet mee doen met de mode, of misschien alleen voor een speciale gelegenheid.

Opvallend is dat de felle kleuren nu in combinatie met  alle kledingstukken voorkomen, zowel voor  in shirts en jasjes als in pantalons tegelijk.

Wat betekent voor de verschillende seizoentypes?

Ik start met de uitleg voor zomertype en het  lentetype, betreft de mode van het voorjaar en de zomerperiode van 2013.  Wil je juist weten wat het modebeeld betekent voor  het herfsttype en het wintertype, vind je dit in het hierop volgende artikel.

Mijn ervaring bij de kleurenanalyses en bestellingen van de kleurenwaaiers is dat het zomertype en het lentetype  het allermeest voorkomen in noordwest Europa, met name Nederland en België.

Kledingtips voor het zomertype met de modekleuren:

Nu is de nieuwe mode afgestemd op het gebruik van accent kleuren alsof het basis kleuren zijn. Dat heeft een effect waar we op bedacht moeten zijn en zeker voor het veel voorkomende zomertype.

Nemen we de kleur lichtrood, want deze hoort thuis in het zomertype. Kenmerkend voor het zomertype zijn de pastelkleuren. Ben je nu van plan een lichtrode pantalon te dragen is dat een heel ander effect dan een shirtje of alleen een sjaaltje.

Stel je draag een jasje in het lichtrood en je bent een zomertype dan draag je de accentkleur  in een totaal kledingstuk. Hiermee val je echt op en als je dat wilt dan is het prima. Is dat niet je bedoeling en  schuw je zelfs voor opvallen, gebruik je als zomertype  de kleur op een andere manier. Als zomertype kunt evengoed in de mode meedoen.

Passende kleuren

Het gaat hier om je passende kleuren dragen op de wijze dat het bij je uiterlijk hoort. Voor jongeren kan ik me voorstellen dat het opvallend effect benutten, dat is een leuke uitdaging. Voor ouderen is felle kleuren dragen beter als je dat gedoseerd doet, anders ga je er juist bleek uit zien.

Voor fel geel geldt eigenlijk hetzelfde als voor het lichtrood, de felle zeer sprekende kleuren zijn  voor het zomertype gauw overdadig. Neem je deze kleur lichtgeel  voor een blouse met korte mouwen of een topje, dat  is een goede keuze voor een zomertype. Neem je de kleur  voor  een pantalon. Dan is die sprekende kleur tot op de grond. Wees erop bedacht dat je je dan heel anders  zult voelen en dat dit te maken heeft met de kleur voor dat ene kledingstuk.

Herken je iets in mijn veranderd kleurengebruik

Als dertiger had ik eens een grasgroen rokje, dit groen is nu in de mode. Dit stond me destijds als zomertype enig. Ik voelde me er heel zelfverzekerd in en trok en er een wit blouse bij aan. Nu vele jaren later, zou ik deze lichte kleur niet meer als rok willen dragen. Mijn haar was toen donker en nu is mijn uiterlijk veel lichter. Het effect is heel anders.

Wat brengt de mode voor jou?

In hoeverre wil je mee doen met mode?  De ene mode van het ene jaar spreekt je waarschijnlijk meer aan dan van het  andere. Met goed kleureninzicht begrijp waarom dat verschilt per jaar. Misschien ben je altijd al een echte mode fan of  benut je het bij een feestelijke gelegenheid.

Het is helemaal aan jou hoe je dat invult, ik laat iedereen daar in mijn kledingadvies helemaal vrij in. Mijn uitgangspunt is wel  de basis van de juiste kleuren die in jouw seizoentype horen en hoe je jouw kleuren kunt benutten in de mode.

Kledingtips voor het lentetype met modekleuren:

Neem nu helder licht geelgroen. Voor het lentetype een fraaie kleur. Het siert je in een shirt, blouse, maar ook voor een jasje. Bij het lentetype past het om een meer opvallende kleur te dragen, gecombineerd met een ander kledingstuk in een stralende kleur.

Dus bijvoorbeeld het jasje in licht geelgroen en een abrikoos shirt eronder. In de mode van 2013 kun je dus zelfs je zomerjurk in helemaal licht geelgroen dragen en voor het lentetype kan dat met gemak.

Paars is eveneens een geschikte modekleur voor het lentetype.

Deze is te dragen van badjas tot schoenen.

Wat laat jouw budget toe?

Kijk nog eens even in je kast. In je garderobe ligt vast nog iets van de nieuwe modekleuren. Een sjaaltje of een ketting. Draag deze er weer bij, er is een grote kans dat je vrienden denken dat je het pas gekocht hebt. Je bent meteen in de mode, als je weet hoe je het gebruikt.

Voor het komende voorjaar en de zomer is er veel mogelijk voor het zomertype en het lentetype. Zou deze mode weer overgaan en je hebt jouw goede kleuren in de kast, geen paniek, je kunt je het altijd weer gebruiken. Het staat je gewoon goed en daar is tegen die tijd met goed kleurenadvies weer iets nieuws op te bedenken.

Bij elke  nieuwe aanschaf dit jaar, is wel altijd de voorwaarde dat je weet welke kleuren bij je horen. Heb je hier twijfels over is de kleurenwaaier een vriendelijke gids die je gewoon in je tas houdt of anders te bestellen via het kleurenwaaier bestelformulier.

Wil je nog eens kijken met je vriendin welk seizoentype je bent of haar trakteren, kun je de kleurenanalyse bestelformulier.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.