Hoe nuttig is te weten welk seizoentype je bent?

Voor wie is het zo nuttig om te weten of je herfsttype bent of iets anders?Ik draag toch wat ik zelf wil.

 • Ik heb mijn eigen smaak.
 • De mode brengt al een scala aan kleuren, is dat niet genoeg?
 • Als ik weet wat bij mijn seizoentype hoort, moet ik al het andere zeker in één keer weg doen.
 • Ik draag alleen zwart, waar toe dienen al die kleuren.
 • Dit was een greep uit de opmerkingen die mij in allerlei gezelschap ter ore komen.

Alleen maar zwarte kleding

Er zijn vrouwen die zeggen dat hun niks staat en daarom dragen ze alleen zwart, dat vind ik maar een trieste opvatting.

Zien in welk seizoentype je hoort, helpt je om wegwijs te worden uit alle bestaande kleuren. Je herkent in welke kleurengroep je thuis hoort en kiest daardoor veel makkelijker. De verfijning volgt dan naderhand, het begin is je kleurentype vast te stellen.

Het schrikbeeld om dan meteen alles overboord te gooien wat daar niet in valt is niet nodig. Je bouwt het rustig op, stapje voor stapje, na een poos zie je de verschuiving en snap je deze ontwikkeling steeds beter.

Kort overzicht van de kleurentypes

 • Lentetype: warme kleuren, zacht en hier en daar een felle kleur
 • Zomertype: pastelkleuren, koel kleuren en als contrast mag een felle kleur erbij.
 • Herfsttype: goudachtige kleuren, warme kleuren.
 • Wintertype, doordringende kleuren, koele kleuren.

Basiskleuren van elk seizoentype

 • Lentetype: beige
 • Zomertype: blauw
 • Herfsttype: bruin
 • Wintertype: blauw en mag ook zwart

Nuances

Voor welk blauw dat zomertype kiest, dan is verder de uitwerking van diens unieke uiterlijk. Daar begint de verfijning, op basis van een hoofdkleur.

Wat is een basiskleur

Accentkleur per seizoentype

Lentetype: kan heel wat felle kleuren naast zachte kleuren dragen.

Zomertype: geeft een accent al gauw een groot effect.

Herfsttype, is zo rijk aan kleuren van zichzelf, dat accenten niet perse hoeven.

Wintertype, kan knallen met kleuren, als het gaat om accenten.

Als je gebruik maakt van je seizoentype, kun je er op deze manier mee spelen, dus wel zinvol om die basis te hebben.

Kleurcontrasten wat doe je er mee

Lees het allemaal uitgebreid na in de bestaande artikelen op deze website:

Kleurenwaaier en het interieur

Zo vaak komt de vraag op mij af of je die kleurenwaaier ook voor je huis kunt gebruiken. Ja zeker kun je dat. De kleuren van je seizoentype passen bij je en daar voel je je letterlijk in thuis. Ik zie in veel huizen dat mensen inderdaad de kleuren toepassen op interieur dat hoort bij hun seizoentype, terwijl ze hun seizoentype nog niet eens weten.

Kennelijk pakt men intuïtief de kleuren waar je een binding mee voelt, dat gebaseerd is op hun natuurlijk uiterlijk. Ik geniet er altijd van als ik zo’n huis binnen kom, je bent echt op visite in diens persoonlijke (kleding) sfeer. Ik krijg meteen een indruk waar ze in thuis horen, de uitzonderingen daar gelaten, vooral als men samenwoont.

Kleuren En Interieur

Maar nu opgepast als je het omgekeerd doet. De kleurenwaaier die bedoeld is voor het interieur, zou ik afraden te hanteren voor je kleding. Bij huisinrichting spelen nog hele andere dingen een rol, namelijk de lichtinval en vele praktische zaken. Er spreekt wel een bepaalde voorkeur uit en dat geeft te denken.

Verder ontrafelen welk seizoentype je bent is de volgende stap. Met de aanschaf van de kleding kleurenwaaier ben je bij het goede eind. Dan zie je het verschil echt.

Ik ben een magneet voor kleurenstroken in winkels voor verfspullen of meubel stoffering. Het boeit mij hoe dat is opgebouwd en de richtlijn die er vanuit gaat, daar herken veel in, uit mijn kleurenpraktijk en kleding-kleurenwaaiers.

Snuffel maar eens in die zaken, je zult zien, je pakt meteen een zekere kleurensamenstelling en over andere tinten peins je niet over om die maar te overwegen. En hoe komt dat? Daar gaat het allemaal over, veel plezier met alle kleurkeuzes in je dagelijkse leven.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.