Jouw kleding-kleur en interieur

Kleding en interieur

Regelmatig vragen mensen of  ik advies geef over interieur in huis. Ik heb de opleiding  ‘kleurstylist voor kleding’ gevolgd, maar niet getreurd wanneer de vraag over interieur op mij afkomt.

Wat is de link van kleding en kleuren in je huis?

Er is wel degelijk een verbinding tussen je kleding en je huis als het gaat om kleur. Wat me jaren geleden al opviel als verpleegkundige in de thuiszorg, dat het interieur vaak is ingericht met kleuren die ze zelf dragen. Al destijds was ik op zoek naar de verklaring hiervoor.

Kleur is iets persoonlijks

Ga eens voor jezelf na: houd je van zachte kleuren, warme kleuren of felle kleuren? Houd je van contrasten en of zie je liever alles naturel met een klein accent? Hecht je aan effen stoffen of ben je juist dol op streepjes en figuurtjes?

Als je bij een ander naar binnen loopt, herken je die persoon vast in zijn of haar interieur. Ben je zoekende naar wat je staat en je hebt geen idee hoe je dat te weten kunt komen, probeer dan ideeën af te leiden uit de kleuren in je huisinrichting.  Het hoeft geen garantie dat de kleuren van je meubels en gordijnen je als kleding goed zullen staan, maar het brengt je op een spoor.  Omdat kleur  “ongemerkt ” veel invloed op ons heeft is kritisch rondkijken in huis en voor de spiegel een ware uitdaging. Het bijzondere is dat wat we steeds zien in die spiegel, dat willen we ook om ons heen hebben, dat blijkt uit menig huishouden dat ik binnen bezocht heb.  Hoe is dat bij jou?

Wat versta je onder interieur?

De meubels, de muren, de lampen, de planten, je servies, het beddengoed en niet te vergeten je handdoeken. Kijk ook eens naar je tuin of terras en heb je een auto, welke kleur heeft die? Zie je er een lijn in?

Gebruik de positieve invloed van kleur

Behoor jij tot diegenen die nu ontdekken dat je huis er een beetje saai uitziet? Met kleine ingrepen kun je dat veranderen. Koop, of maak desnoods een paar leuke kussens in je fijnste kleur voor in de luie stoel. Zie wat het met je doet en kijk vervolgens in je garderobe. Ontbreekt daar iets aan wat betreft kleuren?

Wat betekent de kleding-kleurenwaaier voor je kleding en interieur?

De kleurenwaaier van jouw seizoentype is bedoeld om jezelf aan te kleden in kleuren die perfect bij je passen. Tevens is de kleurenwaaier en leidraad voor de kleuren waarin jij je prettig voelt. Voor de kleuren die je omringen geldt dat eveneens.

Met de kleurenwaaier  van jouw seizoentype kun je je ook oriënteren welke kleurencombinaties je mooi vind voor in je huis. De kleurenwaaier bevat enkele herkenbare basiskleuren, welke kleur is voor jou als basiskleur in huis? Welke kleur gebruik je hier en daar om wat te laten opvallend? Met al deze vragen wil ik je aan het denken zetten, om voor jou het maximale plezier van kleuren te bereiken.

Hoe zit het met kleuren die ons tegenstaan?

Je laat iets van ergernis over kleuren gewoon een beetje wapperen? Onderschat het effect van verkeerde kleuren niet. Weerstand merk je op den duur namelijk wel. Verkeerde kleuren in de kleding stemmen je niet vrolijk. Het resulteert in ’s morgens eindeloos te aarzelen wat je vandaag moet aantrekken. Dit is geen goed teken, reuze vermoeiend. Ik kom geregeld klanten tegen met deze ontevredenheid. Misschien heb  je ooit een advies gehad of kleurenwaaier die niet (meer) klopt.

Brengt Kleurenadvies Geluk

Het zou gewoon heel jammer zijn als je weerstand negeert. Het is gewoon niet de bedoeling dat je kleding draagt uit plichtsgevoel of in jouw huis tussen meubels zit die je somber maken. Zowel voor kleding als interieur scheelt het aanzienlijk wanneer je kleuren gebruikt die bij je passen, het haalt de maximale blijheid en ontspannenheid bij je naar boven. Pak het anders aan, gun jezelf een kleding- en kleurenadvies.

Bestel hier de kleurenanalyse

Het effect van kleurloos of uitsluitend zwart

Er zijn huizen waar geen kleur te ontdekken valt. Dat zijn soms mensen die louter zwart dragen. Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan alleen gehuld te gaan in zwart. Er is niets tegen zwart, maar wanneer het overheerst is er een onbalans in jouw persoonlijke verschijning. De momenten dat ik in een kleurloos huis was staan me nog helder voor de geest, namelijk één grote treurnis, volkomen onnodig.

Voorbeelden van overeenkomsten in kleding en huis.

Ik ken een vrouw die graag veel wit draagt, ze ziet er dan stralend uit. Ze combineert dat met andere felle kleuren, waardoor veel contrast ontstaat. Haar interieur laat een bankstel zien in wit, evenals haar kasten in de huiskamer, zij houdt van dit ruimtelijke effect. Haar leven bestaat uit veel reizen naar zuidelijke en warme landen. In die landen gebruikt men veel wit en zijn in de natuur veel felle kleuren te bewonderen. In de tuin van de betreffende vrouw staan  knalrode stoelen en rode parasol, van binnenuit een prachtig contrast samen met dat vele wit. Het huis laat duidelijk zien wie zijn is. Dat geldt ook voor het volgende voorbeeld.

Namelijk een andere klant die een terracotta kleurig bankstel heeft, zacht roze gordijnen, licht bruine eettafel en meer van die pastelkleuren. Als zij daar zit, past ze er totaal is, het zijn precies de kleuren die haar staan en ze ook draagt. Het geheel zou een mooi schilderij kunnen zijn. Deze enthousiaste persoonlijkheid heeft een zachte aard en gaat letterlijk helemaal op in allerlei creativiteit.

 Hoe zit het dan met (bank)stellen?

Woon je samen dan is het wenselijk dat er een goede mix is van de kleuren van twee persoonlijkheden. Je partner zal namelijk niet precies dezelfde kleuren staan als jou en de kenmerken van twee kleurenpaletten horen dan feitelijk in je huis aanwezig te zijn. Bij de een past het bankstel goed en bij de ander het servies of de schilderijen. Combinaties zullen elkaar niet te bijten, zolang de kleuren maar in de goede verhouding zijn. Om het een beetje luchtig te houden mag je de term ‘goede verhouding’ hier gerust in dubbele betekenis opvatten.

Wat staat jou?

Het is geen uitzondering wanneer ik weer klanten help die dachten dat hun niks zou staan. Gelukkig denken ze dat niet helemaal, want uit het feit dat ze mij raadplegen blijkt dat het verlangen naar kleuren echt begint te leven.  Er valt dan wel degelijk iets te winnen. Hun grauwe periode is voorbij vanaf het moment van kleurenadvies. Ik zie dan ineens gelukkige vrouwen, soms ook (bijbehorende)mannen of andere familieleden, die blij zijn met mijn uitleg over wat hun allemaal wel staat. Er ontvouwt zich een wereld van kleuren. Herken je hier iets in?

Als je een drempel hebt voor kleuren kijk dan eens goed wat jouw het beste staat en de truc te proberen om dan te beginnen met je huisinrichting. Pak die ene bijzondere kleur van jou persoonlijk. Koop gewoon een bos bloemen in je lievelingskleur, want jouw mooiste kleur zie je heus staan bij de bloemist. Geleidelijk aan blijkt er voor jou juist in kleding ook zoveel kleurrijks te vinden. De schroom om je in kleuren te begeven is met een kleurenanalyse overwonnen.

Welk seizoentype ben jij?

Misschien weet jij al in welk kleurenpalet je thuis hoort?

Heel praktisch als je dan ook handelt volgens de kleurlijn van het lentetype, zomer- herfst- of wintertype. Vind jouw seizoentype en voel je thuis in die kleuren.

Bestel hier jouw gewenste kleurenwaaier

Het kleding- kleurenadvies  met een kleurenwaaier  maakt dat je door de bomen het mooie bos ziet. Het is de helpende hand bij de juiste kledingkeuze en ga de uitdaging eens aan of het je ook steunt het huiselijke leven. Ik zeg altijd: ‘elk mens in uniek’, profiteer daar ook van in je huis.

Succes ermee!

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.