In dit artikel lees je alles over het begrip basiskleur.
Inhoudsopgave
Kleurwerking van de basiskleur
Kijk je er ook naar de mogelijkheden van het nieuwe seizoen? Of zie je er tegenop tegen kou en donkere dagen en wat zou je dan aantrekken? Het scheelt al een heleboel als je weet wat een basiskleur inhoudt. Nog interessanter wordt het als je ziet wat je er mee kan voor het lentetype, zomertype, herfsttype en wintertype.
Aspecten die ik in dit artikel beschrijf:
- Wat is een basiskleur
- Wat kun je ermee in je kleding
- Het voordeel van een basiskleur
- Hoe vind je de basiskleuren in de kleurenwaaier
- Stukje kleurentheorie
Basiskleur in de natuur
Hier is een voorbeeld van een grasveld. De paarse hortensia en witte margrieten maken het tot een kleurig geheel. Duidelijk is hier dat het groen van het gras de basiskleur is.
Basiskleur in de kleding
Bestaat vaak uit zwart, bruin, grijs, donkerblauw. Lijkt dat misschien een beetje saai? Dat is het allerminst. Immers een goede basiskleur nodigt uit tot mooie kledingcombinaties.
Wat is precies de basiskleur van jouw seizoentype?
Die zijn voor het lentetype, zomertype, herfsttype en wintertype verschillend. De nuance van de basiskleur verschilt van persoon tot persoon, immers mijn motto is elk mens is uniek. Jouw exacte basiskleur wordt duidelijk tijdens de kleurenanalyse.
Wat betekent dit voor je budget?
Een basiskleur is een kleur die lang meegaat, dus iets minder aan mode veranderingen onderhevig is. Met de basiskleur heb je lang plezier en die varieer met sprekende kleuren. Het betekent dat je iets van een basiskleur lang kunt dragen. Je hoeft er maar één keertje geld aan uit te geven, om er jaren plezier van te hebben.
Om dan toch met de mode mee te doen, draag je daarbij andere kledingstukken die wat voordeliger in prijs zijn. Bijvoorbeeld: heb je een jasje in de basiskleur, dan kun je die lange tijd dragen. Om daar wel afwisseling in te zien neem je telkens een andere kleur shirt of blouse eronder. Shirts zijn aanmerkelijk goedkoper dan een blazer. De mode zie je dan terug in jouw eigen samengestelde kleureffecten.
Basiskleuren in de kleurenwaaier
De basiskleur is meestal een neutrale kleur, donker of niet opvallend.
Het is de kleur waar meestal een groot gedeelte van je outfit uit bestaat.
Basiskleur in de stoffen
Heb je een jurk die gemaakt is van een stof met allerlei kleuren, dan is het leuk eens te kijken naar al die kleuren afzonderlijk. Welke kleuren ervan passen nu precies bij jou en welke iets minder. Algemeen hebben die stoffen vaak een paar kleuren die er uit springen en één die de ondergrond is. De bodem van deze stof is dan de basiskleur.
Je ziet dit vaak bij sierlijke sjaals, een stuk of 4 à 5 kleuren met een ondergrond die niet opvalt, maar wel de basis vormt van het geheel.
De basiskleur met daarop andere kleuren vormen een prachtig contrast of harmonische kleurenreeks. Lastig wordt het wanneer er een kleur bij zit die niet bij jou hoort.
Als je in de basiskleur van de sjaal de kleur herkent die in jouw kleurenpalet voorkomt en driekwart van de opvallende kleuren ook, durf je vlotter en zekerder om het wel of niet aan te schaffen.
Basiskleur als basiskennis
Ontdek welke basiskleur jou goed staat. Bij welk seizoentype hoor jij?
Klik hier voor informatie over het lentetype
Klik hier voor informatie over het zomertype
Heb je al een kleurenpalet, dan vind je daarin basiskleuren. In de grote kleurenwaaier( die van 36 of 40 kleuren ) zijn de basiskleuren bijzonder goed te herkennen.
Ben je je eenmaal bewust van het onderscheid tussen basiskleuren en de andere kleuren, dan komt er in de eerste plaats een kleurenordening in je garderobe.
In de tweede plaats ontstaat er een kleuren structuur in je hoofd, handig bij winkelen of ideeën op doen elders. Inzicht in wat kleuren doen en hoe je ze kunt gebruiken, maakt het veel leuker en zelfs spannender.
Klik hier voor informatie over het herfsttype
Klik hier voor informatie voor het wintertype
De kleurentheorie
Voor de volledigheid meld ik hier dat met de term basiskleur in de schilderkunst iets anders wordt bedoeld dan bij de kleurenanalyse. Basiskleur is een begrip voor de primaire kleur. De basiskleur betekent dan het natuurkundig bestaan van deze kleur.
In deze kleurentheorie zijn de basiskleuren rood, blauw en geel. Alle andere kleuren komen voort uit menging van deze kleuren. Ik noem het om de verwarring te voorkomen als je deze term vanuit een andere hoek kent.
Klik hier voor informatie voor het zomer-lente combinatie type
Klik hier voor informatie voor het herfst-winter combinatie type
Weet je al welk kleurentype jij bent? In de grote kleurenwaaier, die met 36 kleuren, zijn de basiskleuren precies aangegeven.