Welke warme kleuren trek jij aan?

Warme kleuren

Hoe vaak hoor ik mijn klanten zeggen dat ze zo dol zijn op die warme kleuren. Men is gecharmeerd van de gloed die uitgaat van tinten die warmte uitzenden. Geregeld hoor ik mensen de hoop uitspreken dat ze een herfsttype willen zijn, om zo ongelimiteerd warme kleuren te dragen. Het herfsttype is daarom het seizoentype dat men, zonder ervaring van de kleurenanalyse, ergens al kent.

Seizoenstypes

Van de andere seizoentypes is men veel minder geïnformeerd wat die bevat. Maar als je het goed beschouwt, kan iedereen warme kleuren dragen, mits je dat maar op de goede manier doet. Ik doe hier uit de doeken wat een warme kleur is en hoe ieder zijn goede warme kleur herkent, passend seizoentype. Om een effect van harmonie tot stand te brengen met warme kleuren, reik ik je een overzicht aan.

Wat zijn warme kleuren?

Simpel gezegd: warme kleuren houden letterlijk in de kleuren waar je het warm bij krijgt. De basis van een warme kleur is geel. De zon, waar al onze warmte vandaan komt is geel. Zodoende bestaan warme kleuren uit een flame met geel. De ene kleur is meer gevuld met geel dan de andere, zolang geel in het spel is spreken we van warme kleuren.

Warme kleuren hebben als kenmerk dat ze opvallen en fel zijn. Met het opvallen bedoel ik dat ze op de voorgrond treden in verhouding tot de omringende kleuren. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe je met warme kleuren mooie contrasten kunt creëren in je kleding.

Wat voor kleuren zijn dit?

In de naam zijn het de kleuren geel, oranje, rood en roze. Deze kleuren hebben een bepaalde golflengte, in natuurkundige theorie, waar je het inderdaad warm van krijgt. De hele theorie hierover uitleggen is hier niet van toepassing. Het gaat even over de grote lijn waarom ze zo heten en wat je kunt met het typische van deze kleuren. Geel, oranje en rood komen ook veelvuldig voor in de natuur, in bloemen, in bessen, in vogelveren en nog vele andere voorbeelden.

Houd je van warme kleuren en maak je je zorgen of jij ze kunt dragen? Per seizoentype vertel ik je waarin je die mooie warme kleuren kunt gebruiken.

Combinaties met warme kleuren

Het lentetype is van nature voorzien van zacht goudachtige lichte gloed. Het warme staat het lentetype wel goed, maar niet teveel. Neem een warme kleur die zacht is en je kunt er een andere warme kleur bij dragen, Het lentetype kan zich dus permitteren: warm met licht warm.

Het zomertype is van zichzelf koel en gedempt. Je zou misschien denken dat het zomertype daarom geen warme kleuren kan dragen, maar dat kan wel. Alleen de combinatie maak je dan met een koele kleur, dus het zomertype neemt warm met koel.

Het herfsttype is van nature al rijk bedeeld met warme kleuren. Als een persoon van het herfsttype een kledingstuk aan trekt met warme kleuren, kan daar heel gemakkelijk nog een kledingstuk bij met ook warme kleuren. Dus het herfsttype kan warm met warm combineren, of warm met zeer warm.

Het wintertype draagt heldere en koele kleuren. Deze staat rood en blauw mooi, dus combinaties warm met koel.

Welke warme kleuren zijn de goede?

Per seizoentype pak je de warme kleur die je wenst en past die (letterlijk) aan in de juiste nuance. Hieronder volgen enkele nuances voor elk seizoentype op een rijtje.

Voor het lentetype zijn:

goudgeel en rood ‘De Kenmerken Van Het Lentetype

Voor het zomertype zijn:

fuchsia en blauw ‘De Kenmerken Van Het Zomertype’

Voor het herfsttype zijn:

oranje in donkere en lichte gradaties, geel en rood ‘De Kenmerken Van Het Herfsttype’

Voor het wintertype zijn:

citroengeel en tomaatrood ‘De Kenmerken Van Het Wintertype’

Kledingcombinaties met warme kleuren

Laten we een voorbeeld nemen voor het herfsttype, want deze is de makkelijkste als het gaat om warme tinten. Een dooier gele trui met een rok in cognac. Daarbij bruine leren laarzen om het af te maken. Zoals je weet heeft het herfsttype in de basis een goudachtige tint, zodat met die beschreven kleding combinaties je het warme geheel voor je ziet.

Het herfsttype kan het makkelijkst van allemaal die warme kleuren zorgeloos dragen, daarom noem ik hier een voorbeeld van iemand, namelijk Hella van der Wijst. Ja zo’n herfsttype ziet er warm in de hele verschijning.

De gene die daarna volgt als het gaat om ‘het gemak’ van warme kleuren is het lentetype. Een zalmroze blouse, samen met een terracotta kleurige broek toont precies vriendelijke warme van het lentetype. Neem er bruine schoenen of laarzen bij.

Het wintertype kan goed overweg met felle kleuren en heeft daarom genoeg mogelijkheden in de kleding daarmee. We nemen een rood jasje, met een hard groene pantalon. Om even aan te geven dat de warme kleur gecombineerd kan worden met een andere opvallende kleur, al dan niet een warme. Daarbij adviseer ik een paar zwarte laarzen.

Het zomertype moet wat bescheiden te werk gaan. Een roze jurk is veel van het warme, maar met een zacht blauw jasje of hesje zal het vrolijk staan, zonder dat neigt naar teveel warmte die er niet bij past. Donkerblauwe schoenen of korte laarsjes maken het mooi compleet.

‘Kleurcombinaties Met Blauw’

Expres heb ik deze volgorde van seizoentypes met de voorbeelden gekozen, om je te laten zien waar de warme kleuren in gradatie het meest thuis horen. Toch komen alle seizoentypes aan bod als het gaat om warme kleuren. Je hebt bovendien de gelegenheid om er allerlei accessoires bij te nemen, zoals een tas of sieraden in dezelfde sfeer.

Warme Kleuren En Temperatuur

Men zegt dat wanneer je rode sokken aan hebt geen koude voeten zult hebben. Dat is interessant tijdens het winterjaargetijde. Gevoelsmatig spreekt het mij wel aan dat ik in de winter niet alleen wit draag of licht groen. Er is een verschil in die warme kleuren en de koele kleuren als het gaat om de beleving van warmte of koude ervaren. Ieder zal daar weer een andere mening over hebben, wil je het weten test dan die rode sokken.

Laat je inspireren in de natuur door te struinen naar warme kleuren, of als je daar geen tijd voor hebt, analyseer dan eens een bosje bloemen dat voor je op tafel staat.  Of bedenk je naar welke vlinder je het eerst zou vliegen.

Wil Je Een warme Uitstraling Hebben?’

Die mensen die stiekem toch een beetje jaloers zijn op het herfsttype, hebben hier niets te vrezen. Wees niet te benauwd om te experimenteren voor de spiegel, je doseert goed met die warme kleuren, zolang je in de spiegel nog je eigen kenmerkende seizoentype ziet, dan ontdek je tot hoever je kunt gaan.

Rek de grens gerust een beetje op, dan zie je waar je te ver gaat met doorvoering van warme kleuren. Zo spoor je vanzelf waar je grens op. Als je van deze informatie letterlijk iets aan trekt ben je safe in die uitstraling die warm is en passend.

Weet je het niet zeker, dan geeft de kleurenwaaier je de juiste richtlijn. Wil je je er verder in verdiepen, dan ontvouwt zich in de kleurenanalyse de volledige informatie, geheel afgestemd op jouw persoonlijk. Elk mens is uniek, ook in de kleuren die je draagt.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

1 gedachte over “Welke warme kleuren trek jij aan?”

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.