Wat zijn jouw koele kleuren?

Koele kleuren

Koele kleuren wordt door de meeste mensen gezien als tegenovergestelde van warme kleuren.

Koele kleuren kun je mooi combineren met warme kleuren, maar voor wie geldt dat? Zijn er misschien mensen die alleen koele kleuren dragen? We gaan het eens even op het rijtje af bekijken.

Wat is een koele kleur eigenlijk?

De basis van een koele kleur is blauw, naarmate er meer blauw in zit is het een nog koelere kleur. Dat betekent niet dat je het blauw ziet, nee de kleur is licht vermengd in de nuance. Neem een koel groen, daarin zit blauw verwerkt. Soms is het nauwelijks zichtbaar, zoals bij de kleur mint, dit is een hele lichte groene kleur. Bij een andere kleur zoals hard paars, zit heel wat blauw en kun je je misschien beter voorstellen dat hier blauw in verweven is.

Doordat blauw van zichzelf er koud of koel uitziet, spreken we van koele kleuren. Blauw heeft iets rustgevend, je zou er bij kunnen afkoelen na het warme oranje. Blauw staat centraal als het gaat om koele kleuren.

Welke de koele kleuren ken je?

In de eerste plaats natuurlijk blauw, violet, groen en verder vele andere kleuren in hun koele nuance. In elke kleur, behalve oranje en goud, is een koele schakering mogelijk. Om er een paar te noemen: citroengeel, fuchsia, blauw-grijs, watermeloen-rood, espresso-bruin, koel-beige. Met name deze beige is verraderlijk als het gaat om het verschil van die koele of warme variant, want anders zouden we het hebben over camel en die is niet koel.

In de natuur zien we die koele kleuren bij een heldere blauwe hemel, een paarse heidebloem, een bloeiende lavendel struik, blauwe bosbessen en bramen, blauwe druiven, limoen en fijne kleine vergeet-me-nietjes. Vergeet niet dat de koele kleuren heel mooi zijn, sprankelend fijntjes. Zo duidelijk zie je dat in afbeeldingen van heiligen. Verbeeld je een foto die een blauwige zweem heeft, er is dan meteen een betoverende sfeer.

Kledingcombinaties Met Koele Kleuren Voor Het Zomertype

Het bekende zomertype ik dit keer als eerste, omdat het seizoentype zich kenmerkt door die koele kleuren. Dit kleurentype kan een blauwe spijkerbroek dragen met een zachtgeel shirt. Kenmerken Van Het Zomertype

Het Wintertype

Noem ik bewust als tweede, want die heeft eveneens veel koele kleuren, maar dan iets feller. Een marine pantalon met een fuchsia trui.

Kenmerken Van Het Wintertype

Het Lentetype

Oplopend naar een steeds minder koel kleurentype is hier het lentetype aan de beurt. Deze heeft heel wat koele kleuren, maar ook vele warme. Een goede combinatie voor dit seizoentype is een broek in antraciet met een zeegroene trui. Kenmerken Van Het Lentetype

Het Herfsttype

Kenmerkt zich  met de meeste warme koele kleuren. Wat zouden we dan nemen, als we het herfsttype met koel kleuren willen aankleden? Na wat zoeken in de kleurenwaaier van dit seizoentype kom ik uit op een kobalt blauwe broek en daar moet dan een warm gele trui bij. De koele kleuren bij het herfsttype zijn zeer spaarzaam, het beste is daarom het te combineren met een warme kleur, anders doen we het herfsttype te kort. Kenmerken Van Het Herfsttype

Betekenis van de kleur blauw

De gevoelswaarde die we zien bij blauw is die verkoeling, dus de serene rust. Koelheid wil in deze betekenis is alles behalve gevoelloosheid. Ook verwarrend is de nieuwe term die in het Nederlands zoveel te horen is, namelijk cool, in de zin van stoer, spannend of modern. Ik houd het op het Hollandse woord van koel, in meting van temperatuur op een prettig niveau.

Koele kleuren in kleding heeft het resultaat van een mooie verschijning, op voorwaarde dat het bij je hoort. Dat betekent wanneer je het natuurlijke uiterlijk hebt dat aansluit bij het blauw, dan staan die koele kleuren je het allerbeste. Bij het zomertype zie je dat in één oogopslag en zoals gezegd ook bij het wintertype. Koele kleuren hebben een charme op zichzelf en in combinatie met hier en daar een warme kleur, of een felle kleur zie je een prachtig geheel.

Men doet vaak een  beetje koeltjes over koele kleuren, alsof het de B-keuze is na de warme kleuren. Dit is onterecht, belangrijker is of jou die koele kleuren staan die je zo graag wilt dragen en hoe je die combineert met de rest.

Nog even terug naar die speciale betekenis van de kleur blauw, denk eens aan de term ‘blauw bloed’. Het geeft duidelijk weer dat blauw iets te maken heeft met beheersing, beschaving, zuinigheid. De hoeveelheid blauw bepaalt hoe koel die kleuren zijn. Mocht jij dat type zijn dat past in die koele kleuren, maak er dan een fraaie combinatie van, kies uit de koele kleuren de goede die bij jou horen als persoon.

Persoonlijk

In mijn jonge jaren droeg ik graag warme kleuren, zoals aubergine, bruin en zelfs okergeel. Ik als zomertype met mijn kastanje bruine haar stond die bruinachtige kleuren heel mooi. Nu in latere jaren ben ik bewust gericht op koele kleuren, want kleuren als okergeel zouden mij meteen 10 jaar ouder doen lijken. De reden is dat mijn grijze haar niet meer strookt met warme kleuren. Ik heb genoeg keuze uit koele kleuren met af en toe een fijn tintje van iets warms er doorheen. Is er bij jou iets veranderd sinds 10 of 20 jaar? Hoe ga je daarmee om?

Kleurenanalyse Meer Dan Koel Of Warm

Weet je welk seizoentype je bent, maar je wil meer oriëntatie, dan is de kleurenwaaier een prima gids, bestel dan die van jouw seizoentype. Weet je het allemaal niet zo zeker welk seizoentype je bent en of je nou net het beste warme of koele kleuren zal dragen? Heeft het lezen  van dit artikel veel vragen bij je opgeroepen, dan biedt de kleurenanalyse je de kans om al die antwoorden te vinden.

Ik ken mensen die bij mij kwamen voor de kleurenanalyse, nadat ze ergens te horen hadden gekregen dat ze koele kleuren moesten dragen. Sommigen van deze waren een beetje geschrokken, want hoe zat het dan met die warme kleuren waar ze ook van hielden?

Er zijn adressen waar men beweert dat je uitsluitend koele kleuren moet dragen of juist alleen maar warme. Men denkt dan volledig geïnformeerd te zijn, maar dit is een globale aanduiding en komt er in de praktijk niet meer uit. Het zou ook iets te beperkt zijn als we alle mensen in koele of warme groepen kunnen indelen. Geforceerd een kleding-kleuren-advies letterlijk opvolgen waar je je niet lekker bij voelt heeft ook niet zoveel zin.

Brengt Een Kleurenadvies Geluk?

In mijn kleurenpraktijk zie ik daar nogal verwarring over adviezen die maar een stukje van het verhaal zijn, mensen voelen zich beperkt en snakken ook naar een andere mogelijkheid, maar welke? Vooral het combineren van het één en ander is een zoektocht waar je in je eentje in kan verdwalen.

Ben je misschien een koel type, dan kan een kleur uit een warm palet er wel bij, mits in de goede nuance. Kwestie is hoe herken je die goede schakering voor jou persoonlijk? Bij een kleurenadvies komt dit allemaal aan bod en worden de vragen van de klant uitgebreid doorgenomen.

Elk mens is uniek, elke kleurenanalyse brengt weer een uniek kledingcombinatie tot stand met een vriendelijke koele of warme boventoon.

Veel succes in het uitvogelen wat nu warm of koel is en waar jij het mooiste van wordt.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.