Speciale kleuren die jou het beste passen

Speciale kleuren

Hoe gebruik je jouw kleuren? Je weet wel welke kleuren je mooi staan en je graag draagt. Maar toch twijfel je, want hoe gebruik je ze het beste? Benut je wel alle mogelijkheden en varieer je voldoende binnen je kleurenpalet?

Ik maak vaak mee dat klanten van alles ontdekken bij de kleurenanalyse. Ze zien ook dat ze voor die tijd al aardig in de goede richting zaten met hun kleurkeuze, maar dat was niet genoeg voor ze. Er was iets wat twijfels gaf. Dan blijkt dat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn en op die manier de juiste kleurenkeuze te pakken.

Hoe voelt het met jouw kleurgebruik?

Dit zijn één van de hoofd onderdelen van de kleuranalyse. Met alleen weten welk seizoentype je bent hebben we net een beginnetje gemaakt, daarna komt het echte werk pas. Ik laat je met stoffen en sjaals zien wat je KAN met die kleuren. Want ook dat is voor ieder weer persoonlijk, omdat we allemaal een uniek uiterlijk hebben.

Kleurgebruik heeft te maken met

  • accentkleuren
  • basiskleuren
  • jaargetijde
  • dagdeel
  • leefstijl en leeftijd
  • omgeving van stad of dorp
  • mode

Mode

De mode is niet erg individueel gericht, hoe pik je het jouwe er uit? Eerlijk gezegd hou ik mij niet eens zoveel bezig met mode. Ik hou me hoofdzakelijk bezig met wat ik in de persoon zie die ik voor me staat. Hoe kunnen we hem of haar zo goed in de kleuren laten uitblinken, zodat die persoon zich daarin zelf helemaal herkent, dat is waar het mij om gaat.

Mode beschouw ik als een oriëntatie om  te zien in welk tijdsbeeld we leven en welke invloed er van uit gaat, soms is dat een fleurige invloed, soms grauw of eenzijdig. In historische beelden spoor ik wel eens de ideeën op van de huidige mode. Modeontwerpers halen hun inspiratie uit andere perioden of andere landen. Dat mengt zich weer met het moderne. Zit er een kleur of stijl bij die bij jou past?

Andere invloeden zijn je leefstijl, je leeftijd, in de stad of in een dorp en per provincie ook nog wel verschillend. Overal een eigen cultuurtje.

’s Avonds Of Overdag

Doe je iets overdag aan of kies je iets uit voor de avonduren, dat maakt nogal een verschil. In de avond is het meestal kunstlicht en dat maakt de kleuren ook anders. In het zo geheten ‘avondlicht’ zul je bijvoorbeeld een ander rood zien dan overdag.

Zoek je kleding uit voor een avond, stel je dan in op de omstandigheden. Is het een dinertje bij kaarslicht of een receptie in een grote zaal met grote lampen aan? Sta gewoon eens stil bij licht of donker moment.

Andere Jaargetijden

Wit geeft een ander gevoel dan donkerbruin. Wit doet denken aan veel licht en afkoeling. Een witte winterjas kan wel, maar zou mij niet behaaglijk genoeg zijn. Een paar maanden geleden kocht een bekende in mijn kring een nieuwe winterjas. Ik vroeg haar welke kleur die had, het antwoord was: “gewoon zwart”.

Ik vond het typerend antwoord, zo gewoon blijkt het voor de meesten te zijn om de winterjas in de donkerste kleur te nemen. Overigens wel jammer, want ze had kastanje bruin haar en een iets bleek uiterlijk. Dan had donkerbruin voor haar winterjas veel mooier gestaan, maar ja, het geduld om dat te vinden moet je dan wel hebben. Als je er achter staat, dan kom je er wel met die ene kleur die je zoekt.

In de winter- en herfst is er minder daglicht, in uren en in intensiteit. Dat maakt onze waarneming anders. Een lichte of opvallende kleur lijkt in die maanden veel feller. Je ogen staan eenvoudig anders afgesteld bij het zien van kleuren op korte dagen. Neem nou het voorbeeld van mijn oranje bikini, je zou er bijna van schrikken als ik die in de winter aan doe, terwijl je het in de zomer op het strand amper zou opmerken.

Als je een zeer sprekende kleur in de winter draagt, geeft dat een gevoel alsof die kleur er met jou vandoor gaat, je verdwijnt er in. Vroeger op school waren er wel van die meisjes, die droegen iets waar ik jaloers op was, want ze traden op de voorgrond daardoor en dat leek me geweldig. Maar als ik zelf zo iets paste als kind, dan geneerde ik me dood.

Door verkoopsters werd je dan bekogeld met praatjes zoals: “je moet het durven dragen”. Nou ik durfde echt niet. Het bezorgde mij een onduidelijk gevoel, wat haal ik me op mijn hals? Nu snap ik het effect en zou ik bewust er voor kunnen kiezen, of laten. Eigenlijk had het niet zoveel met durven te maken, maar met afstemmen.

Degene die wel durfde die zag er heus goed uit, maar dan paste het bij de persoonlijkheid om dat soort opvallen te benutten. Waarschijnlijk was zo’n klasgenootje een wintertype. Had ik toen in ongeveer in het jaar 1967 natuurlijk nog nooit van gehoord en nu weet ik dat ik een zomertype ben. Voor goed kleurgebruik is er echt geen gene nodig. Kenmerken Van Het Zomertype

Accent- En Basiskleuren

Deze bepalen veel van je totale verschijning. Op deze website staan ze uitgebreid beschreven.

De Betekenis Van De accentkleur

Wat Is Een Basiskleur

Eigen Ervaring Met Een Jas

Om de donkere koude maanden wat op te fleuren kocht ik een keer een wit-beige jas, een gewatteerde lange jas was het, met de bedoeling er warmpjes bij te zitten op de fiets. Maar al gauw associeerde ik de lichte teint met een beddengoed, vooral door de gewatteerde voering voelde ik me net in een slaapzak.

Na één maal in de wasmachine, wat met die besmettelijke kleur wel snel moest, was de voering plat geslagen en van warmte was weinig meer te bespeuren. Nooit heb ik zelf meer zo’n witachtige kleur genomen voor een lange warme winterjas. Uiteraard is dat voor ieder persoon anders. Ik zat zelden in de auto en op de fiets voel je de wind altijd meer.

Op de foto zie je een voorbeeld van weinig sprekende kleuren bij elkaar, het betreffende kledingrek oogde nogal saai. Het daagde niet uit tot leuke kleurencombinaties. Als jij je kast open doet, hoe oogt jouw garderobe?

Kleurcontrasten, Wat Doe Je Ermee

Persoonlijk Kleurgebruik

Kleuren zijn er om in gezien te worden, maar ook om te voelen hoe jij je wilt presenteren naar de omgeving. Wil je de kneepjes weten van jouw persoonlijke kleuren, dan heb je straks met de kleurenanalyse je een nieuwe blik. Doe het samen met je vriendin, moeder of buurvrouw.

Vind je dat een brug te ver en experimenteer je liever zelf, hanteer dan je basis-kleurenwaaier van jouw seizoentype. Deze is te bestellen via de website. Het blijft een leuk spel, ons kleurenspel is nooit uitgespeeld, want elk mens is uniek, in persoon en kleuren.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.