Verschillende kleurencombinatie met rood

Kleurcombinaties rood

Rood heeft allerlei betekenis, namelijk symbool voor liefde en warmte, energie en kracht. Ik vind rood een fantastische kleur en was er al als kind verslaafd aan.

Nuances van rood

Rood kennen we in vele nuances:

 • tomatenrood
 • frambozenrood
 • warm dieprood
 • bordeaux
 • blauwrood
 • donkerrood-aubergine

In kleding is het de opvallende kleur, voor velen de accent kleur. Rood voor contrast. Omgekeerd kun je met wit het rood weer nog meer laten opvallen. Rood is een van de modekleuren.

Hoe pas je dit toe in verschillende situaties:

Rood is geschikt als je iemands aandacht wilt of erknning nodig hebt. Heb je even weing energie, draag iets rood en je hebt weer zin in van alles

 • Voor het uitstralen van gezag helpt rood
 • Wil je verleidelijk zijn kies dan rood.
 • Wil je niet dreigend overkomen draag dan rood in geringe mate.

Bij een sollicitatiegesprek is het oppassen geblazen met rood, het geeft de indruk dat u meer met uzelf bezig bent dan met het de nieuwe teamleden.

Nuances voor de seizoentypes is van de kleur rood verschillend:

 • Kleurenadvies voor het lentetype: koraalrood, mango, tomaatrood.
 • Kleurenadvies voor het zomertype: watermeloenrood, helderrood.
 • Kleurenadvies voor het iets donkerder zomertype: blauwrood, watermeloenrood, framboos, bordeuaxrood.
 • Kleurenadvies voor het herfsttype: tomaatrood, oranjerood, watermeloenrood, aubergine.
 • Kleurenadvies voor het wintertype: blauwrood, framboos, cranberryrood, bordeauxrood.

Je ziet hier veel overlapping bij de verschillende seizoentypes. Wil je meer zekerheid in de persoonlijke kleurenanalyse? Kom dan naar een kleurenanalyse.

Hoe draag je de kleur met de gewenste invloed?

Het wintertype kan gerust heel fel rood dichtbij  het gezicht dragen. Het zomertype kan de lichte kleur rood als accent gebruiken, bijvoorbeeld als schoudertas.

Met een hele jas in die kleur raakt het zomertype een beetje uit balans, zie de uitleg van dit effect bij Kleurenadvies voor het zomertype en lentetype bij de modekleuren van 2013. Het lentetype staat een jasje in tomaatrood prima en het herfsttype kan het rood mooi dragen in tint bordeaux als pantalon.

Rood in de make-up

Als rouge nemen we bij het herfsttype en lentetype meer het rood dat met bruin verwant is, dus uitgaand van de warme kleur.

Bij het zomertype en lentetype is rouge geschikt die rozig is en hier uitgaand van de koele kleur, voorzover dat kan bij rood.

Make-up advies voor de rode lipstick:

Lentetype: helderrood

Zomertype: rozerood of geraniumrood

Herfsttype: steenrood

Wintertype: framboosrood, tomaatrood

Alle seizoentypes kunnen uiteraard nog vele andere kleuren nemen buiten het rood voor de lippenstift.

Kledingcombinatie voorbeelden met rood:

Lentetype: tomaatrood jasje met ecru shirt eronder, pantalon in midden blauw.

Zomertype: framboos shirt met lichtblauw jasje, pantalon in donkerblauw.

Herfsttype: oranjerood shirt met bruin jasje, pantalon in mosgroen.

Wintertype: wit shirt met helderrood jasje, pantalon in turkoois.

Opgelet

Met de rode combinatie onderling. Zoals bij de kleur blauw waar je verschillende nuances van bij elkaar kunt dragen is dat bij rood niet zo.

Rood is een dankbare kleur voor jong en oud. In het klimmen van de leeftijd zul je beslist merken dat je aan het verschuiven bent in de nuance van deze kleur. Voor veel mensen geldt dat als ze een jaartje erbij krijgen iets lichter in het uiterlijk worden. Voor rood is het dan verstandig een graadje zachter te kiezen, al naar gelang wat je uiterlijk is.

Voor alle kledingadvies en kleurencombinaties geldt dat je wel je kleuren moet kennen en dus erg handig is als je weet bij welk seizoentype je hoort. Bekijk hier de kleurenwaaiers.

Op deze website vind je uitgebreide beschrijving voor:

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.