Welke kleuren je beter kan vermijden per seizoentype

Voor elk kleurentype zijn er perfecte kleuren en anderzijds ook kleuren die je beter kunt vermijden. Vaak genoeg hoor ik mensen over een speciale kleur waar ze van houden, waarvan ze weten dat het niet bij ze past. Wat doe je dan met die kleuren die je zo graag wilt zien bij je zelf, maar gewoon niet staan? In dit artikel geef ik aan voor welk seizoentype je sommige kleuren beter kunt laten hangen en hoe je tot je oplossing komt voor kleuren waar je toch gebruik van wilt maken, ondanks beter te weten.

Af te raden kleurkeuze

  • Het lentetype wordt bleek van zwart.
  • Het zomertype moet oppassen met spierwit.
  • Voor het herfsttype is kobaltblauw te hard.
  • Voor het wintertype is ijsblauw te flets.

Eigen ervaring

Zelf heb ik ook wel eens belangstelling voor een kleur die niet echt in mijn garderobe past. Het mooie bordeaux rood dat voor mijn uiterlijk iets te somber is, maar me juist in koude winterdagen wel aan spreekt, daar heb ik iets op verzonnen. Ik heb een fleece kleed gevonden in die kleur en die ligt op de bank als een plaid.

Kleuren in oneffen stoffen

Wat doe met sjaals waar allerlei kleren in zitten? Uit ervaring weet ik dat er een deel van de kleren niet echt bij hoort. De kunst is om er eentje te vinden met minstens de helft aan ‘goede kleuren’. Anders veel makkelijker om een effen sjaal te nemen.

Dat geldt ook voor bloemetjes of figuurtjes op een rok, houdt in de gaten welke verschillende kleuren daarin verwerkt zitten. Wees ook kritisch naar het combinerende kledingstuk, als daar ook nog allerlei patroontjes in zitten, dan heb je teveel. Maximaal één kledingstuk met patroontjes zou ik doen.

Kleurcontrasten Wat Doe Je Ermee

Alternatief voor kleurcombinaties

Wil je graag als zomertype oranje zien, neem dan naar het strand een prachtige oranje handdoek mee. In het felle zonlicht doet het geen kwaad en het valt niet op als een echt kledingstuk.

De Kenmerken Van Het Zomertype

Ben je als herfsttype zo dol op zwart? Neem op je vakantie dan een zwarte slaapzak mee, dan kom je toch aan je trekken en is dat voor de buitenwereld niet zichtbaar.

De Kenmerken Van Het Herfsttype

En zo het lentetype graag spierwit dragen, dan draag je die kleur als pyjama.

De Kenmerken Van Het Lentetype 

Mist het wintertype het warme geel, dan verwerk je dat in je interieur, met bijvoorbeeld een paar oker gele kussens op de bank.

De Kenmerken Van Het Wintertype

Zoekt het zomer-lente combinatietype nog iets aparts, dan schaf je een parasol aan in je gewenste kleur.

De Kenmerken Van Het Zomer-Lentetype

Voor het herfst-wintertype is er ook zo’n mogelijkheid, wat dacht van een tafellaken of beddengoed als uitwijk voor jouw speciale kleurenwens?

De Kenmerken Van Het Herfst-Wintertype

Haarkleur

Heb je een warme haarkleur, kun je ook beter warme kleuren dragen. Het is niet aan te raden om goud achtig blond haar te combineren met citroengeel.

Kledingadvies  Met De Kleur Geel

Heb je een koele haarkleur, neem dan ook koele kleuren in je kleding.

Pas ook op met het verven van je haar in een te donkere kleur. Voor je kleding creër je dan een beperking, het effect is dan dat het het ene kledingstuk uitsluitend mooi staat bij je huid en het andere alleen bij je haar. Heel jammer als je dan er na al die moeite toch niet verfijnd uit ziet.

Ga af op eigen intuitie

Wees niet te benauwd om iets te proberen, je merkt al gauw genoeg welke invloed het heeft. Dat kan een reactie uit je omgeving zijn of gewoon die spiegel die toch iets blijkt te zeggen, elke keer als je daar langs loopt. Dan gebeurt dikwijls net zo goed ook in de positieve zin.

Verder is het een kwestie van waar je je lekker in voelt. Ik zal niemand iets verbieden omdat het volgens de kleurenleer niet zou kloppen. Het gaat hier om degene die zoekende is, en niet weet waarom bepaalde combinaties niet staan en nog niet snapte hoe dat kwam.

Als je uitsluitend uitgaat van je impuls wat je een mooie kleur vindt is dat veelal niet voldoende. Zoals ik al aangaf zijn er genoeg mooie kleuren die je aandacht verdienen, maar misschien niet geschikt zijn voor jouw uiterlijk.

Heb je eenmaal de lijn te pakken van jouw kleuren, dan is het nog de kunst hoe je die het beste combineert.

De kleurenwaaier helpt je daarbij, met een aanduiding van basiskleuren, accentkleuren en nog veel meer. De kleurenwaaier is los te bestellen.

Wat Is Een Basiskleur

Echter bij de kleurenanalyse krijg je uitgebreide toelichting hoe je de tinten het mooist met elkaar laat samenwerken, speciaal voor jouw uiterlijk.

Al adviserend is het is elke keer een ontdekkingsreis die ik met de ander meemaak, want elk mens is uniek, ook in zijn of haar kleuren.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.