Wat betekenen de pastelkleuren voor jou?

De term valt nogal eens bij een kleurenanalyse en soms kijken mensen me verbaasd aan. Ik voel dan wel aan dat men niet precies durft te vragen wat het betekent. Een vage uitdrukking, een woord wat ze wel eens gehoord hebben, maar wat het inhoudt in de praktijk voor hun persoonlijk is tot dan toe onduidelijk geweest.

Een pastelkleur is een zeer zachte kleur. Pastel kleuren zijn niet opvallend, ze lichten verder op als je het combineert met een donkere kleur. Houd jij van zachte kleuren en weet je wel of het je goed staat?

Pastelkleuren zijn lichte kleuren, maar let op, niet alle lichte kleuren zijn pastelkleuren.

De pastelkleuren zijn geschikt voor

De pastel kleuren zijn mooi voor mensen die koele kleuren goed staan. Deze kleurentypes hebben plezier van de pasteltinten: lila, lindegroen, ijsblauw en licht grijs.

Seizoentypes die voornamelijk warme kleuren dragen zijn gebaat bij pastelkleuren zoals: zalmroze, poederoze, beige, ivoor, mint.

Kort gezegd kun je voor de seizoentypes concluderen dat het zomertype veel pastelkleuren heeft, zoals licht blauw en roze. Het lentetype heeft er ook nogal wat pastelkleuren zoals hier boven beschreven. Het herfsttype heeft weinig pasteltinten en het wintertype heeft er maar een paar.  Welke pastelkleuren staan jou mooi? Kun jij aan de hand daarvan misschien ontdekken tot welk seizoentype je behoort?

Persoonlijke ervaring

De één draagt graag pastelkleuren, de ander juist niet. Dat hangt niet af van het seizoentype, maar meer van het feit waar je je prettig in voelt. Het is voor niemand verplicht. Ook zijn er mensen die deze zachte kleuren goed staan maar ze altijd overslaan en dat is jammer.

Ik persoonlijk als zomertype, draag graag pastelkleuren, het liefst in combinatie met een donkere kleur erbij. Bijvoorbeeld een lichtblauwe lange broek, samen met een donker blauwe jas. Dan doe ik er een roze sjaal bij, of soms zelfs een donkerrode, om al dat blauw een beetje te doorbreken.

Als ik uitsluitend pastelkleuren draag, van boven tot onder, voel ik me net alsof men door mij heen kan kijken. Dan vind ik dus teveel van het goede, maar je hebt types die zich daar prima in voelen.

Als mijn kleuren allemaal heel licht zijn, ervaar ik dat alsof alles verbleekt is. Tenslotte is een pastelkleur een tint die ontstaat door een gewone kleur te mengen met een lichtere kleur. Deze verdunning geschied met wit of lichtgeel. Deze theoretische achtergrond brengt nou net aan het licht hoe ook het gevoel kan zijn.  Mijn vraag aan de lezer: Als jij je aankleed in uitsluitend  pastelkleuren, hoe ervaar jij dit zelf?

Kleurnamen als systeem

Op deze website vind je allerlei groepsnamen voor kleuren: accentkleuren, basiskleuren, contrastkleuren en bedenk er nog maar een paar die hun naam te danken hebben aan de functie die ze vervullen.

Waar het nu om gaat is wat je daarmee kunt in combinatie met die pasteltinten.

Er zijn weinig pastel kleuren die als accentkleur te gebruiken zijn, de meeste zijn daar te weinig opvallend voor. Mint kan wel als een accentkleur tussen donkere kleuren in. Wat Is Een Accentkleur

Als basiskleur kun je de pastelkleur heel goed gebruiken, als een denkbeeldige achtergrond kleur je er van alles bij.

Voor contrasten is de pastelkleur geschikt als je dit combineert met iets donkers. Neem donkerrood, doe je er donkerblauw bij, dan valt het rood nog niet eens zo op. Zet je er de pastelkleur lichtblauw bij, dan springt het rood wel naar voren en steekt het hemelsblauw helder erbij af.

Kleurcontrasten Wat Doe Je Ermee

Pastel kleuren zie je veel terug in sommige dromerige schilderijen en ook wel in liefelijk interieur. Met pastelkleuren, hoe onschuldig ze ook in eerste instantie lijken, is van alles te maken.

Het gevaar van teveel aan pastelkleuren is er ook, zulke mensen gaan er vaal en bleek uitzien. De kunst is de combinatie zo af te stemmen, dat de pastelkleur spreekt en het er als een levendig geheel uit ziet.

Is Wit Ook Een Pastelkleur?

Je zou misschien denken dat wit een lichte kleur is die verder niet zoveel zegt en dus bij de pastelkleuren hoort. Maar dat is niet zo, wit is zelfs een beetje hard van toon. Veel mensen moeten zelfs oppassen met wit en kunnen beter daarvoor in de plaats een echte  pastelkleur nemen, dat flatteert ze tenminste.

Pastelkleuren worden  nogal eens in verband gebracht met baby’s en dat klopt ook wel. De veel gebruikte babykleuren zijn vaak lichtblauw, zacht geel, roze, zacht groen. Nu is het niet de bedoeling dat je met pastelkleuren als volwassenen die indruk wekt, dus als je de babysfeer proeft ben je misschien iets te ver gegaan met alle pastelkleuren. Voor de baby geeft het een bepaalde rust als de kleuren niet te fel zijn. Voor de omgeving is het tere van het babytje geaccentueerd.

Voor een volwassen man of vrouw gekleed in pastelkleuren geeft een zacht en rustig beeld van iemand.

Combinatie Met Haarkleur

Heb je een donkere haarkleur dan staan de pastelkleuren heel vrolijk. Heb je heel licht haar dan zijn krachtige kleuren veel sprekender en zou ik de pastelkleuren in geringe mate toepassen.

Schoenen in lichte kleuren accentueren de pastelkleuren in je kleding. Wil je je eens heel licht voelen, dan zal dat je zeker lukken met pastelkleuren in je kleding en in je schoenen. Zo is het ook met de temperatuur, wil je een zeer warme zomerdag wat afkoelen, dan zijn de pastelkleuren een goed hulpmiddel. Doe je er dan ook nog licht kleurige schoenen bij, dan is mijn ervaring dat je denkbeeldig minder last hebt van de hitte.

Accessoires

Houd het wel een beetje levendig. Dat lukt goed met kettinkjes, hoedjes, sjaaltjes en een tas in een andere kleur. Dat werkt als een omlijsting van die mooie pastelkleurige combinatie.

Het Geheim Van De Natuur

Heb jij er ook een hekel aan om bij een boswandeling in de zomer belaagd te worden door insecten? Vooral in de bergen vind je hier en daar ineens van die vlagen, zwermen muggen die je op klaar lichte dag achtervolgen. Let maar eens op, dan heb je waarschijnlijk een donkere broek aan. Probeer het eens met een lichte en weg zijn al die die beestjes. Kennelijk is die donkere kleur dan hun schutkleur en die kans krijgen ze bij mij niet meer.

De Tegenovergestelde Kleuren Van Pastelkleuren

Rood, donkerblauw, mosgroen, bruin, paars en zwart voor zover we dat een kleur kunnen noemen.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.