Is beide dezelfde kleur dragen slim?

Samen dezelfde kleur dragen

Je ziet je vriendin in een rok voor een feest en het staat haar zo prachtig. Je bent meteen enthousiast, laat ik er ook gauw eentje kopen, denk je dan. Je wilt er net zo uitzien als wat je ziet bij die ander. Hoe wil je er dan eigenlijk uitzien, is het wel mogelijk om dit effect te bereiken door het ‘kopiëren’ van andermans kledingkeuze?

Kan dat?

Ik dacht vroeger altijd van wel. De indruk van de mooiste plaatjes van mensen in een tijdschrift, die snoof ik op als ontdekkingen. De prachtige breipatronen met zo’n vriendelijke lachend iemand erbij, wekte alle ijver in me op om aan de slag te gaan.

De inbeelding had meteen vat op mij, dat als ik het gebreid had en het dan eindelijk dragen zou, ik er net zo gelukkig uit zou zien. Het romantische voorbeeld van een perfect kledingstuk zou mij ook het geluk schenken en dat wilde ik dan letterlijk nadoen. Of de kleur juist was is achteraf echt de vraag.

Goede kleding in de juiste kleur dragen zeker bij tot je prettig voelen, alleen dat het super gevoel ontstaat door iets na te doen, is een wat te hoge verwachting. Ik zal je in dit artikel uitleggen waarom.

Op zoek naar het identieke kledingstuk

Jouw vriendin heeft een mooi rood vest aan, je vind het enig en zoekt meteen in de winkels naar net zo ééntje. Je koopt het en eenmaal thuis voor de spiegel blijkt het er heel anders uit te zien dan je dacht, alsof het niet hetzelfde vest is. Dat heeft te maken met de kleur van je huid, de kleur van je ogen en van je haar. De combinatie met wat je draagt bepaalt het totale beeld.

Het kleureffect van de ogen

Het vest is niet een op zich zelf staand ding. De verschijning wordt bepaald doordat je jouw uiterlijk en het kledingstuk samen in één oogopslag ziet. Elk mens is uniek en heeft een ander uiterlijk. Je hebt puur geluk als het er net zo mooi uit ziet als diegene die het aanvankelijk droeg.

In de familiesfeer

In familie heb je minder risico bij het ‘overnemen’ van een kleur, dan praten we hier wel over bloed verwanten. Dat komt omdat bij familieleden er altijd een kleine overeenkomst aanwezig is. Hebben ze niet precies dezelfde kleur ogen, dan hebben ze soms toch wel heel erg dicht bij elkaar liggende nuances. Is de één een ander seizoentype dan de ander, dan zijn ze tenminste alle twee het beste af met uitsluitend koele kleuren of alle twee warme kleuren. Zomertype kenmerken

In vergelijking met twee vriendinnen is die kans vrijwel onmogelijk. Misschien houden jullie van dezelfde kledingstijl, maar dan hebben we het even niet over de kleur en heb je daar iets mee verward.

Dezelfde kleur dragen met goed effect

Is het werkelijk jouw wens om samen dezelfde kleur te dragen, dan gaan we dit geordend aanpakken.

-Belangrijk is dan te bekijken welk seizoentype je bent. Ben je wel hetzelfde seizoentype, dan zit je al dicht bij elkaar in het kleurenpalet.

-Vervolgens kijk wat jullie overeenkomstige kleuren zijn, want binnen hetzelfde seizoentype heb je nog veel nuance verschillen.

-Daarna ga je na wat voor de één een goede kleur is voor bij het gezicht en of dat voor de ander ook geldt. Anders neemt de één van die kleur een blouse en de ander er een pantalon van. Je kunt samen mooi gecombineerd zijn en je eigen combinatie toch anders maken.

Wat is een basiskleur

Voorkeur van kleur

Welke kleuren heb je samen en welke ervan is jouw voorkeur? Je hebt misschien wel twee, drie of meer kleuren die jullie gemeenschappelijk hebben. Je hoeft geen rare fratsen uit te halen om ‘erbij te horen’ alsof je het toneel op gaat,  er is altijd wel een kleur die overeenkomt. Het leuke is om te zien dat een bepaalde kleur bij allebei goed staat en het onderling toch een heel ander effect geeft. Dit benadruk ik keer op keer tijdens de kleurenanalyse. Juist door die tegenstelling zien mensen dan vooral het specifieke van zichzelf. Herfsttype kenmerken

Kleuren op elkaar afstemmen in het openbaar

Hier en daar waar ik mensen in het openbaar zie, op een perron of elders, valt me het (on)nodige op. Er zijn stelletjes die samen op stap gaan en bij elkaar echt dissonant zijn om te zien. Het is niet erg als je niet precies hetzelfde doet, maar als het vloekt bij elkaar doet me dat een beetje zeer aan het oog. Kleurcontrasten

Wat ik soms tegenkom is dat de één een oranje jas aan heeft en de ander een roze broek met een flessen groene jas. Daarbij nog wat accessoires van mutsen en tassen die aansluiten bij een scala van kleuren die het nog chaotischer maken. Het zijn vooral de opvallende kleuren samen die dan wat schreeuwerig aandoen, als deze totaal niet op elkaar afgestemd zijn. Het verbaast me dan als mensen op die manier met elkaar ergens heen gaan. Het zou mij de hele dag onrust geven om in zulke schrijnende kleurencombinaties te verkeren.

Wanneer kies je gemeenschappelijke kleuren?

Wanneer je samen een dag weg gaat. Of als je samen naar een feest gaat. Geheid dat je er leuke opmerkingen over krijgt als je van te voren met elkaar afspreekt welke kleuren jullie gezamenlijk zullen dragen. Wil je met feestelijke gelegenheden er galant uitzien, profiteer dan van de kleuren die je partner, vriend of vriendin ook heeft. Het effect is een dubbel harmonisch geheel, vooral als je naast elkaar aan het diner zit. Wintertype kenmerken

Het effect van een goed kleurrijk duo

Jullie zijn samen een mooie vertoning en vormt met z’n tweetjes al een feestelijke verschijning. Andere gasten zullen je onthouden en je blijven herinneren als die twee met dat mooie zalmroze of speciale zeegroen, om maar een voorbeeld te geven.

Vooral in een groot gezelschap waar men niet alle namen van elkaar meteen onthoud, wordt je al gauw getypeerd in ‘die mevrouw in het paars’. Let maar eens op, hoe vaak kleuren gebruikt worden als vervanging van je nog onbekende naam. In een wat anonieme omgeving identificeert je jezelf al gauw met een kleur waar je ook van houdt, dus je hebt gelijk door dat men met ‘die mevrouw in het paars’ jou bedoelt. Kies dus de kleur waar je je in thuis voelt. Lentetype kenmerken

Persoonlijke Ervaring

Een tijd waren de blazertje in de mode. Camel was een kleur die iets weergaf van chic zijn en de verfijnde wollen benadrukte dit extra. Mijn vriendin had vrijwel hetzelfde jasje, we droegen het vaak tegelijk als we bijvoorbeeld naar een tentoonstelling gingen en waren we een geheel. Wat ik toen onvoldoende in de gaten had, is dat haar dat camel veel beter stond, zij was blond en ik al wat grijzend. Dan lijkt het een beetje of je de ander nadoet, want het is duidelijk wie het  werkelijk staat en wie niet. Zorg dus dat je er ‘gelijkwaardig’ gekleurd uit ziet.

Dat camel jasje heb ik niet meer, het stond me na wat jaren echt helemaal niet meer, het grijze haar nam de overhand. Een paar fladderende motten hebben geholpen bij de opruiming. Camel zit niet meer in mijn garderobe, bij menigeen kan ik raden dat ze vroeger donkerblond haar hebben gehad en de kleding naderhand niet heeft bijgewerkt. Een gemiste kans om het ouder worden veel leuker te maken.

Bestel hier de kleurenanalyse

Wie Kunnen Er Wel Precies Dezelfde Kleur Dragen?

Kan feitelijk alleen met een tweeling en let wel, met een ééneïge tweeling. Dan is het dragen van dezelfde kleur en met dezelfde combinatie voor allebei geschikt, zij kunnen dat doen zonder zorgen. Daarom doen ze dat misschien ook zo. Het is het enige stel wat op die manier elkaar verantwoord kan kopiëren.

Voor alle anderen komt er meer bij kijken. Heb je bijzondere ervaringen op dit gebied, hoor ik ze graag. Bestel hier de kleurenwaaier

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.