Wat is de juiste kleurverdeling voor jassen en tassen

Jasen en tassen

Een winterjas in een donkere kleur heeft vele praktische voordelen. Een winterjas is meestal een dure aankoop, daar wil je zo lang mogelijk mee doen. Een donkere kleur is minder gevoelig voor vlekken. Bovendien is een gedekte kleur makkelijk te combineren met elke kleur schoenen, laarzen of tassen.

Basiskleur definitie

Daarom is een basiskleur heel geschikt voor dit kledingstuk. Het woord basis zegt het al, het is een tint die de basis vormt van je garderobe. Daar zul je je ook lang prettig bij voelen, want de basis verveelt niet zo gauw. Lees anders even na wat het begrip basiskleur betekent in de kleding. Wat is een basiskleur

Neem je een felle kleur, kan je daar zomaar ineens genoeg van hebben, terwijl de jas misschien dan nog totaal niet versleten is.

Van oudsher was men in de winter in zeer gedekte kleuren gekleed. Dat was niet alleen voor de winterjas zo, maar ook voor de pantalons, rokken en jurken.

Het effect van een felle kleur

In deze moderne tijd kunnen we individueel bepalen welke kleur we wensen in onze wintergarderobe. Ik attendeer je er wel op dat een opvallende kleur in de winter een ander effect heeft. De tegenstelling tot de omgeving is groter, immers er zijn vaak donkere luchten en de als de zon er is, dan is dat licht valer dan in de zomer.

Het voelt daarom anders, om in de winter een felle kleur te dragen in vergelijking tot het dragen hiervan in het voorjaar of de zomerperiode. Voor de één betekent het juist meer op te vallen en voor de ander dat tijdens de winter het fleurige zo vrolijk maakt.

Het maakt veel uit hoe je de kleur van de winterjas combineert, om juist het ene of het nadere gewenste effect te bereiken. Hieronder geef ik aanduidingen voor diverse kleurentypes, van een jas met een mooie tas.

Voorbeelden voor elk seizoentype

Voor het lentetype:

Oranje jas met zee groene tas. Meer info vind je op Kenmerken van het lentetype

Voor het zomertype:

Fuchsia jas met blauwe tas. Meer info vind je op Kenmerken van het zomertype

Voor het herfsttype:

Okergele jas met bruine tas. Meer info vind je op Kenmerken van het herfsttype

Voor het wintertype:

Rode jas met zwarte tas. Meer info vind je op Kenmerken voor het wintertype

Winterjas in de basiskleur

Wil je nu liever die rustige neutrale kleur als jas, dan draai het om. Je neemt de kleur van de tas voor de jas. Het speciale hiervan is, dat bij omdraaiing er toch iets heel anders ontstaat. Ik ga er vanuit dat je nog steeds de juiste kleuren gepakt hebt en toch als je dan de combinatie omruilt is je verschijning echt anders. De verdeling van de rustige kleur en de opvallende is dan veranderd.

De basiskleur is iets dat hoort bij de achtergrond. Met een opvallende kleur sta je op de voorgrond. Hiermee wil ik je dus de tip geven, dat uitsluitend je kleuren kennen nog maar het begin is, want de volgende stap is de zienswijze van gebruiken. Hoe combineer is ze? Probeer het maar, dit simpele omruilen en je zult verbaasd staan hoeveel het met je doet. Hoe voel je je er in?

De combinatie met je bestaande garderobe

Nu hebben vele mensen allang hun keuze voor de winter gemaakt. Ik pretendeer dan ook niet dat je ineens een nieuwe jas moet kopen. Ik wil je juist op ideeën brengen, om met je bestaande garderobe iets anders te bewerkstelligen. Een tasje in een passende kleur heb je vast nog wel en zo niet, dan koop je een paar leuke handschoenen, dat kost je de kop niet.

Schroom niet om een kleine verandering aan te brengen en toch dezelfde kledingstukken te gebruiken die je al had. Op die manier steek je jezelf toch in iets nieuws, dat wil zeggen in een nieuwe combinatie.

Kenmerken van het combinatie-herfst-wintertype

Kenmerken van het combinatie-zomer-lentetype

Mijn persoonlijke ervaring

Heel wat jaren geleden waagde ik het om een winterjas in een zeer sprekende kleur te dragen. Ik kwam er ineens op toen ik in winkels aan het zoeken was. Ik stuitte, letterlijk, op een opvallende groen turkooise kleur. Het was een jas tot iets over de knie, dus niet echt kort en voor het zicht een verschijning van veel turkoois. Het stond me goed, ik had toen nog geen grijs haar en ik vond het een aangename doorbraak na als maar die donker winterjassen.

De sjaal die ik erbij nam was ook in felle kleuren, een zogenaamde college-sjaal, in strepen knal roze en ook dat zelfde turkoois. De kenners onder ons kennen misschien wel die naam van college sjaal, het was een zeer warme sjaal, mooie kwaliteit en voor het grootste gedeelte van wol, verkrijgbaar is meerdere felle kleurendessins.

Van een kleurenadvies had ik toen nog nooit gehoord. Na niet al te lange tijd verschoot de jas van kleur, helaas liet wat dat betreft de duurzaamheid te wensen over. Vanwege deze tegenvaller was de jas na 1 jaar voor mij niet meer aantrekkelijk. De dure aankoop was eigenlijk niet rendabel geweest.

De jaren er na had ik weer één van mijn neutrale kleuren aan tijdens de winterperiode. Het gekke is dat ik dat soort turkoois lang niet heb willen dragen. Dat was de nawerking van die jas. Ik wist toen nog niet dat de combinatie veel te fel was. Ik had mezelf overvoerd met die kleuren en het heeft jaren geduurd voor ik weer met plezier een shirt of broek in deze kleur gedoseerd wilde dragen.

Ik behoor tot het zomertype en had me iets meer op de pastelkleuren moeten richten. In elk geval was de jas en de sjaal in die tinten teveel van het goede. Daarmee wil ik maar zeggen, maak je combinatie passend bij het seizoentype wat je bent. Een beetje contrast is leuk, maar ook dat is per kleurentype verschillend.

Kleurcontrasten, wat doe je ermee

De gevoelstemperatuur van kleur

Iedereen kent het resultaat van het dragen van een zwart shirt in de zomerzon, zwart absorbeert al het licht en zwart maakt dat je de warmte voelt in de lijf. Voor de zomerperiode is dat niet slim, je zoekt dan eerder wat verkoeling. Voor de winter is zwart een aanwinst als het gaat om het vasthouden van de lichaamswarmte. Besef dat de kleur ook iets doet met je gevoel van bescherming tegen de kou.

Zit je voornamelijk altijd in een auto, die natuurlijk verwarmd is, dan maakt het weinig uit. Ben je iemand die alles fietsend doet en ben je een verwoed wandelaar, dan heb je wel degelijk te maken met de uitwerking van de kleur of je lichaamstemperatuur. Zo zou de kleur rood de bloedsomloop stimuleren, dus ook voor een winterjas dan geschikt als warmte bron. Probeer het maar uit wat jij ervan merkt.

Jas open of dicht?

Een winterjas doe je in vergelijking met een zomerjas meestal helemaal dicht, immers je wilt de guurheid van de koude maanden niet toelaten. Dat betekent dat je in de verschijning helemaal gehuld bent in dit kledingstuk en dus in die kleur. Dat bepaalt op dat moment meer je uiterlijk dan in een jas die je losjes en half open om je heen hebt hangen, wees kritisch hoe het geheel toont in gesloten vorm.

En uiteindelijk zijn sommige hele dure jassen nog voorzien van een voering. Ook dit bepaalt mede of je het warm genoeg hebt, zowel de soort stof als de kleur. Een voering maakt een jas net iets luxer, kijk er wel naar dat ook daarvan de kleur je aanstaat. Onderschat het niet als iets wat je toch niet ziet, jij zelf ziet het elke keer als je het aantrekt en bepaalt daarom ook of je je hierin prettig voelt. Het is een kwestie van extra genieten als de voering ook bij jou klopt, wat je staat en wie je bent.

Bestel hier de kleurenanalyse

Hoe kies jij jouw winterjas?

Weet je welk seizoentype je bent? Dan volgt vanzelf ook de juiste basiskleur en de extra kleur voor de fraaie combinatie.

Bestel hier de kleurenwaaier

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.