De betekenis van je accentkleur

Accentkleur

Mannen en vrouwen zien de term “accentkleur” staan en vaak genoeg krijg ik de vraag wat daar de bedoeling van is. Ze willen dan weten of ze die “gewoon” kunnen gebruiken en vervolgens vragen ze zich af wat ze dan met die andere kleuren moeten doen, die op de kleurenwaaier zitten. Het is goed om onderscheid te maken in een kleurenpalet, kleuren als het ware te groeperen.

Wat doe je met een accentkleur?

Hoe zie je door de bomen het bos. Dat komt neer op de kwestie: wat doe je met de accentkleur en wat met al die andere kleuren. In dit artikel leg ik uit waaraan je de accentkleur herkent en wat die voor jou kan betekenen.

Wat zijn accentkleuren?

Ons Nederlandse, van het latijn afkomstige woord accent zegt het eigenlijk al. Accent betekent de nadruk op iets leggen. Een accent kan iets kleins zijn, maar heeft invloed op iets groots.  Dat is de eigenschap van de accentkleur. Laten we eens kijken wat dat betekent voor een vrouw, een man en al die seizoentypes.

De werking van de accentkleur voor de vrouw.

Een accentkleur is die kleur die in staat is met een kleinigheid veel te bepalen. Het kleine sieraad in de accentkleur bepaalt uiteindelijk de boventoon wat je hele outfit. Stel je hebt een donkerblauwe jurk aan en je vind het een beetje somber.

Met een leuke broche in een tegengestelde en dus felle kleur fleurt de hele jurk op en dus ook jij. Zo kun je dit ook toepassen met behulp van een sjaal. Ik heb zelf voor de zeer koude winterdag een lange donkergrijze  jas. Daar draag ik als zomertype een rode sjaal bij, om dat grote grijze vlak te doorbreken.

De werking van de accentkleur voor de man

Een man heeft op zijn werk vaak een donker pak aan, in zwart, donkerblauw of bruin. De stropdas mag dan in een felle kleur of meerdere kleuren zijn. Met dat accent ziet het hele pak er levendig uit. Maar in de vrije tijd kun je hier ook mee spelen.

Ga je hardlopen en wil je na afloop ergens gezellig iets drinken en dus toch leuk voor de dag komen, dan neem je een neutrale kleur voor je trainingspak en draag je een das erbij in jouw geliefde opvallende kleur. Het contrast zal vooral mooi staan wanneer de kleur ook echt bij je past. Neem een man als zomertype, zie hem voor je in een donkergrijs pak met een licht-gele stropdas.

Dit voorbeeld zie je bevestigd op de zomer-heren-kleurenwaaier.

Interactie met een vraag

Kees mailde mij na ontvangst van zijn zomer-heren-kleurenwaaier:

Beste Erica, de waaier is verdeeld in basis en accentkleuren. In het midden zitten 8 kleuren waarbij niet op staat aangegeven wat het is? Klopt dit? m.v.g. Kees

Beste Kees, het klopt dat een deel van de kleuren gemarkeerd zijn als accentkleuren en een deel basiskleuren.De overige kleuren kunt u voor alle kledingstukken gebruiken. vr. gr. Erica

Beste Erica, dank je voor de info. Met deze kleurenwaaier weet ik nu zeker wat goed staat en durf nu ook buiten de bekende paden te treden. m.v.g. Kees

Accentkleur in vergelijking met andere soort kleuren

Het tegenover gestelde van een accentkleur is de basiskleur.

De overige kleuren  in je kleurenpalet zijn voor van alles te gebruiken. Wil je jouw accentkleur gebruiken alsof het een basiskleur is, kan dat prima, besef wel dat je dan een opvallende verschijning bent in z’n totaliteit. Voor bepaalde situaties komt dat prima van pas, dus gebruik het dan. De voorwaarde is wel dat de kleur letterlijk compleet bij jouw seizoentype hoort. Zo heb ik persoonlijk een trui in mijn accentkleur rood, ik voel me dan heel uitbundig. Voor in mijn vakantietijd is dat een bewuste keuze, waar ik veel lol in heb.

Accentkleuren voor het lentetype

Het lentetype heeft een goudachtige ondertoon. Als lentetype heb je vele mogelijkheden voor accentkleuren, bijvoorbeeld helder groen.

Accentkleuren voor het zomertype

Het karakteristieke van het zomertype zijn de pastelkleuren. Daardoor zijn contrasten makkelijk te maken. Elke sprekende kleur levert gauw een contrast op. Eén van de vele mogelijkheden van accentkleuren voor het zomertype is rood.

Accentkleuren voor het herfsttype

Het herfsttype heeft warme kleuren, die geleidelijk in elkaar overlopen. Om een accent te creëren moet een herfsttype meer moeite doen. Neem één van donkere kleuren, bijvoorbeeld een donkergroen jasje en zet er oranje knopen op. Dan is oranje de accentkleur. Met het herfsttype palet moet je goed vergelijken hoe je de uitersten matcht.

Accentkleuren voor het wintertype

Het wintertype heeft veel mee in het vinden van de accentkleuren. Het wintertype kan zich veel permitteren met contrasten, want in deze kleurenwaaier zitten gewoon nogal wat knal- kleuren. Als wintertype staan die felle contrasten bijzonder goed. Deze kleurentypes kunnen citroen-geel gebruiken voor een goed accent.

Voor alle seizoentypes

Voor sieraden heb je ook nog baat bij de glans die de kleur extra benadrukt, het geeft letterlijk glans aan je uiterlijk. Wees erop bedacht dat er voor elk type meer dan één accentkleuren bestaan.

Er is een kans dat je valt onder  het combi zomer-lentetype of het combi herfst-wintertype.

Voor ieder als persoon zijn er nog genuanceerde verschillen in de accentkleuren. Wil je ze precies weten kom dan naar de persoonlijke kleurenanalyse, daarin komt dit onderwerp ruim aan bod.

Bestel hier de kleurenanalyse

Wat Is jouw accentkleur

Ben je er al achter welk seizoentype je bent? En weet je ook al welke accentkleuren bij jou horen? De aanduiding van de accentkleuren van jouw seizoentype vind je terug op de ( grote of middelgrote) basiskleurenwaaier.

Bestel hier de kleurenwaaier

Het effect van de accentkleur

Tot slot een geheimpje van de accentkleuren. Het verspreid vrolijkheid voor jezelf en je omgeving. Het brengt vaak een contact op gang door de sprekende uitstraling.

Succes met het ontdekken van jouw accentkleuren!

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.