3 veel voorkomende kleurenvragen

Kleurvragen

Men heeft enorm veel vragen als het gaat om kleuren. In dit artikel behandelen we enkele van deze vragen.

Enkele veel voorkomende vragen:

 1. Je krijgt bij een kleurenadvies en kleurenanalyse toch te horen wat je niet mag dragen?
 2. Dat is toch alleen bij een bruiloft dat je precies de goede kleuren draagt?
 3. Die kleuren die kan ik toch wel onthouden?

Het zijn aannames, beter gezegd misverstanden waarvan men even bevestiging wil.

Vraag 1

Gaat over het verbod voor bepaalde kleuren.

In 4 alinea’s leg ik je het uit.

1a. Elk kleurenpalet uniek

Mijn motivatie naar jou is om je te helpen met het vinden van jouw eigen kleurenpalet. Dat is iets heel anders dan iemand voor te schrijven wat die wel en niet (meer) mag. Bij verbieden en bevelen zou niemand gebaat zijn.

1b. Persoonlijke voorkeuren

Er is nog zoveel keuze binnen alle kleuren  die tevoorschijn komen vanuit de gegevens van de kleurenanalyse. De persoonlijke smaak van de vrouw of man die zich verdiept in haar of zijn kleuren speelt altijd mee. Voor sommige kleuren rijst een weerstand, die respecteren we gewoon en laten we op dat moment als een kleurenfeit even geparkeerd. Je groeit zelf op een gegeven moment toe naar andere kleuren die ook in je palet zitten, maar waar je in het beginfase van al deze kennis nog niet aan toe was.

1c. Uitdaging

Het mooie is wel dat je via de kleurenwaaier of kennis over jouw seizoentype steeds weer nieuwe uitdagingen vindt. Het is een kader waarin je eindeloos kunt vertoeven, en de ervaring leert je vanzelf dat jouw kleuren wel aan voorwaarden moeten voldoen, namelijk:

 • warm, koel of fel
 • contrasten of liever zachte combinaties
 • het moet comfortabel aanvoelen
 • wil je opvallen of vriendelijk op de achtergrond zijn

Je bepaalt het zelf uiteindelijk, maar met de basis van je seizoentype ontstaat juist vrijheid om er mee aan de slag te gaan. Kleurenanalyse maakt iets aan je duidelijk, is een begin en er blijft nog veel over om zelf te ontdekken. Gelukkig maar.

1d. Eigen waarneming onder invloed van

 • elke nieuwe mode
 • elk nieuw voorjaar en andere jaargetijden
 • warme- en koude dagen
 • nieuw soort materiaal aan stoffen
 • de leeftijd, jong en oud
 • onze smaak verandert
 • ons uiterlijk blijft niet hetzelfde.

Ik propageer geen starheid, maar wil de (ook sportieve)beweging stimuleren. Kleurenanalyse en kleurenwaaiers bieden de veiligheid om je passend te kleden binnen jouw prachtige kleurenreeks.

 bestel hier de kleurenanalyse

Vraag 2

Gaat over de juiste kleuren uitsluitend bij een bruiloft 

2a. Kleuren als ontdekkingsreis

Nagaan welke kleuren je het mooiste staan zou toch alleen “handig” zijn voor je trouwjurk, of je outfit als gast op een bruiloft? Als je er dan pas aan begint, heb je wel erg veel tegelijk te regelen. Juist in rustiger vaarwater heb je alle gelegenheid om jezelf mee te nemen naar het land van de kleurenharmonie en eens even weg te dromen van drukte en misschien zelfs optredens.

2b. Haastig gezoek overbodig

Wanneer je het je eigen maakt hoe je het beste jouw kleuren combineert, zie je een belangrijk feest met gerust hart tegemoet. Je outfit samenstellen is dan een kwestie van organiseren, de basiskennis heb je dan al in huis.

2c. Kleuren voor de doordeweekse dag

Het heerlijk om in het dagelijkse leven de juiste kleuren te dragen. Daarmee bedoel ik geenszins om elke dag volgens de laatste mode gekleed te moeten gaan, ook niet om voortdurend als representatief gekleed te zijn. Je kunt in gemakkelijke kleding genieten van je prachtige kleuren, als ontspanning. In het dagelijkse leven kunnen we de sleur doorbreken als we onze kleuren de plek geven die ze verdienen. Dat mag ook gewoon op de bank bij de t.v.

Vooral in wat grauwe wintermaanden is het een weldaad als je weet welk sieraad je hele dag opfleurt of met welke badjas jij in het saunacomplex je meteen voelt alsof je op vakantie bent. Hoezo alleen op feestelijke of officiële gelegenheden? Op gewone dagen kunnen we gezellig experimenteren om op die belangrijke momenten goed te laten zien hoe we nog beter voor de dag willen komen.

Maakt kleurenanalyse je gelukkig

Vraag 3

Gaat over eenmaal gezien weet ik het voor altijd. 

3a Kleuren zien als iets objectiefs?

Kleuren kun je onthouden als een naam en ongeveer in hun verschijning. Maar precies jouw nuance is niet zo maar te onthouden, vergelijkbaar als het feit dat 1 kilo appels zo’n beetje 6 stuks zijn. De kleur is namelijk onderhevig aan zijn omgeving, daardoor lijkt die in allerlei combinaties anders . Vergeet het licht van die ruimte niet, die schept ook nog de nodige verwarring.

Het effect van dag- en kunstlicht

 3b.  Subtiele nuance verschuiving

Als fuchsia je goed staat en er hangt een shirt in de winkel dat net iets meer paars bevat, kun je er zo maar naast zitten. Je kleurenkaart werkt als een ijkpunt om te testen of je de juiste schakering te pakken hebt.

3c. Effect van veel ervaring

Na heel veel oefening  zal je in staat zijn ook eens zonder je kleurenwaaier die speciale kleur te herkennen. Toch als je het zeker wil weten, ook na jaren is checken van de kleur vaak nog steeds nodig.  De vergelijking met het kleurenpaspoort  biedt je de juiste bevestiging.

Bestel hier de kleurenwaaier

Mijn kleuren-geijkte motto voor vandaag: draag je eigen kleuren en geniet ervan.

Succes met het ontdekken van jouw eigen kleuren!

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.