Combineer de basiskleur met de contrastkleur

Basiskleur en contrastkleur

Contrastkleur is als de melodie  in de muziek. De hoofdklank valt je meteen op, het liedje zingend weet je hoe het wijsje gaat, dat is de contrastkleur. De begeleidende klanken zijn de ondertonen die de melodie zo kleuren, dat zijn de basiskleuren.

De basiskleur is als een decor van alle andere kleuren en bepaalt daarom in zekere mate de betekenis van de overige kleuren. Vanuit een stof gezien, is de basiskleur de ondergrond van die kleuren die er uit springen. De kleuren die dan opvallen van dat materiaal, dat is dan de contrastkleur.

Wat is een accentkleur?

Een accentkleur is een kleur die op de voorgrond treedt. Het kan bijvoorbeeld knalroze zijn, of fel groen, of hard paars.

Als je mijn artikelen volgt op deze website vind je een artikel over basiskleuren, en ook een artikel over contrastkleuren. In dit artikel voeg ik de contrast- en basiskleuren samen, om je te vertellen hoe ze zich verhouden tot elkaar. Ik beschrijf de combinatie van basiskleuren en de contrastkleuren om je een overzicht te geven hoe dit werkt.

Effecten

Wanneer je een outfit aan hebt met kleuren die op de achtergrond blijven samen met kleuren die opvallen, dan heb je de samenspel van beide kleuren groepen waar dit artikel over gaat. Hoe groter het verschil in sterkte van de basiskleuren en de contrastkleuren, des te meer zie je het onderscheid en is de tegenstelling duidelijker. Wat Is Een Basiskleur

Anderzijds, stel je voor je draagt alleen basiskleuren. Je hebt zwart aan, samen met donkerbruin en verder geen andere tint. Dat ziet er reuze saai uit. Voor jouw omgeving zie je er dan niet veel betekend uit. Het is nadelig dat je er dan heel saai uitziet. De ene kleur maakt de andere nog somberder, ze versterken elkaar in de donkerheid en geven weinig teken van levendigheid.

Contrastkleuren

Ik zie ook wel eens mensen die dragen uitsluitend contrastkleuren. Voorwaarde is al meteen dat je daar het type voor moet zijn, zowel het juiste seizoentype als ook het karakter in persoon. Voornamelijk dragen van contrastkleuren is wel heel levendig, zelfs erg druk, omdat het ene nog meer er uit springt dan het andere.

Al die fel gekleurde kledingstukken gaan een soort concurrentie met elkaar aan. Als ik zo iemand tegen komt, weet ik soms niet waar ik moet kijken, want al die tinten vragen tegelijk om aandacht. Mijn ogen schieten dan van de ene kleur naar de andere, ik krijg het dan druk met mijn visuele waarneming en dus heeft het een uitwerking die erg activeert. De Betekenis Van De Accentkleur

Ook al zou ik mezelf niet lekker voelen in die keuze, ik ben toch geboeid als ik het zie van een ander, omdat het effect mij activeert zonder dat ik daarvoor kies. De werking van kleuren is hier echt op zichzelf flink aan de gang.

Bovendien vraag ik me af wat de beweegreden is van die man of vrouw, kennelijk voelt die zich wel prettig in deze kleurkeuze. Het doet me dan denken aan toneelkleding en gelukkig zijn we allemaal verschillend, van saaiheid is hier geen sprake. Ik ben dan in de ban van al die verschillende mensen die ik zie en hoe ze zich presenteren in hun eigen gekozen kleuren.

Voorbeeld kenmerkend voor het lentetype

Broek aan in het bruin met een blouse in het geel. Het bruin is dan de basiskleur en geel de contrastkleur. Dankzij deze combinatie wordt het bruin een beetje levendig en het geel maakt de vrolijke noot. Kenmerken Van Het Lentetype

Voorbeeld kenmerkend voor het zomertype

Donkerblauwe broek met een rode trui. Het blauw is hier de basiskleur met het sprekende rood als accentkleur. Kenmerken Van Het Zomertype

Voorbeeld kenmerkend voor het herfsttype

Heeft een beige rok aan met een groen jasje. Ze draagt er een zalmkleurige tas bij. Het zachte beige dient hier als basiskleur en de tas heeft de rol van de accentkleur. Kenmerken Van Het Herfsttype

Voorbeeld kenmerkend voor Het wintertype

Heeft een zwarte pantalon, een witte blouse met een knal paarse sjaal. Het zwart is de basiskleur, het wit is gewoon neutraal en het felle paars maakt het met z’n accent levendig. Kenmerken Van Het Wintertype

Welke basiskleur en accentkleur kies jij?

De clou is natuurlijk wel dat je voor jezelf de juiste basiskleur en accentkleur kent. Op de grote standaard kleurenwaaiers staan ze aangegeven. Heb je zo’n kleurenwaaier van jouw seizoentype dan kun je zo aan de slag. Heb je geen idee wat jouw beste basis- en accentkleuren zijn dan is zo’n kleurenwaaier de goede richtlijn. Zit je met je basiskleur in het verkeerde seizoentype, dan is de saaiheid troef. Zit je met de accentkleur er naast, dan is het effect schreeuwerig. Contrastkleuren Wat Doe Je Ermee

De mode van deze kleuren

De mode is al een tijdje om in een accentkleur een pantalon te dragen, in tegenstelling tot daarvoor, dan was de broek of rok in een basiskleur. Het nieuwe modebeeld ziet er vrolijk uit, maar pas op dat je er wel prettig in voelt. Een opvallende kleur voor een broek of rok zal je minder aarden.

Deze mode, ongeveer vanaf 2014, heeft de gebruikelijke dingen een beetje omgedraaid en dat geeft soms verwarring in de beleving als je het zelf aan hebt. Dit aspect noem ik zijwaarts erbij,  dat je weet waarom je er een beetje onwennig in voelt.

Kenmerken Van Het Combinatie Zomer-lentetype

Kenmerken Van Het Combinatie Herfst-wintertype

De werking van de onjuiste kleuren

Ben je met de verkeerder accentkleur gekleed, dan ziet men eerst het kledingstuk aanlopen en enkele momenten erna pas de persoon om wie het gaat. Je valt dan als persoon een beetje weg, de kleuren overheersen je dan, zelfs als het maar om een hesje zou gaan of een paar schoenen. Dan kan vast niet je bedoeling zijn. Met de passende accentkleuren ben je beschaafd en duidelijk aanwezig, zonder uit de toon te vallen.

Uitleg in dit artikel is algemeen, voor ieder die dit leest een aanvulling op de praktijk om eigen ervaring mee op te doen. In de kleurenanalyse komen alle genoemde aspecten ruim aan de orde, voor ieder met de persoonlijke invulling die ik dan helemaal toelicht en letterlijk uit de doeken doe.

Het blijft altijd ieders zijn of haar eigen keuze wat je draagt en welke kleurencombinatie je kiest, want elk mens is uniek in de kleuren die bij je horen. Maak er iets moois van door gebruik te maken van jouw goede basiskleuren met mooie accenten.

Bestel de kleurenwaaier of vraag de kleurenanalyse aan via de website.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.