Tijdloos in de mode

Tijdloos mode

Wil je langer plezier hebben van je aankopen? Wil je er niet steeds op uit hoeven of eindeloos voor je kledingkast staan te turen. Dit leg ik je uit aan de hand van hoe ik winkel, vroeger en nu.

Wat mijn herinneringen zijn van het winkelen in vroegere jaren waren de direct opkomende misleidende ideeën over mijn uiterlijk. Zodra ik een nieuw kledingstuk aan trok zag ik hoe mijn slecht mijn haar zat. Dat was mijn idee, ik verbaasde me dat het me thuis nog niet opgevallen was en in de spiegel van de winkel er zo uit sprong.

Mijn eigen ervaring

Mijn kapsel had zeker niet de juiste vorm, moest ik eerst maar afknippen of naar de kapper om goede kleding uit te zoeken? Misschien had ik het met een andere shampoo moeten wassen? Wat zie ik er moe uit, ik ben toe aan vakantie, maar die heb ik net gehad, wat moet ik nu doen?

Later zag ik de grijze haren, waarvan ik meende dat het de boel verstoorde. In mijn gedachtes maakte ik vergelijkingen met andere mensen, die er naar mijn mening zo goed uitzagen in hun mooie kleding. Of erger nog, de beelden uit modebladen probeerden ik na te doen, waarom lukte mij dat niet? Maar die vergelijking klopte al helemaal niet, die ‘anderen’of wie ze ook mogen zijn, die hadden een hele andere uitstraling.

Gooi nooit oude schoenen weg voor je nieuwe hebt

Met schoenen was het weer een ander verhaal. Zodra ik in een schoenenwinkel kwam vond ik de mijne er vreselijk oud uit zien. Elk plooitje of vlekje in het leer gaf de indruk dat het compleet versleten was en ik er armzalig bij liep.

Ik maakte me zenuwachtig dat ik gauw iets nieuws moest aanschaffen, terwijl het oude echt nog niet versleten was en het budget ook niet toereikend voor dat moment. Nu weet ik beter, zodra je een nieuwe schoen aan hebt, zal na enkele dagen het nieuwe er af zijn en met een beetje onderhoud blijven ze lang mooi genoeg.

Zoek je een speciaal kledingstuk?

Ik winkelde met een vast doel, ik wil een rode jas bijvoorbeeld. Ervaring leert me nu dat wanneer je iets speciaals zoekt het niet vind. Ik leg me daar bij neer, al jaren. Ik kijk als ik in een winkel kom of er iets van mijn gading bij zit, zo niet, dan ben ik zo weer weg. Ik kijk dan voornamelijk naar de kleuren, vervolgens naar de pasvorm en of mijn de prijs het waard is. Heb je toch een speciaal doel, dan kan het altijd nog via een postorder- of internetbedrijf.

Hoe je selecteert

Ik heb wel in mijn geheugen een lijstje van wat er welkom is ter uitbreiding van mijn garderobe. Ik let er op dat wanneer ik er tegenaan loop, één van mijn wensen aan te schaffen. Ik zie in een ogenblik of ik de juiste kleur te pakken heb.

Andere kijk voor in de winkels is dat ik wel eens voor een leuk idee onthoud. Ik heb dan thuis een bijna zelfde stuk en weet er met een kleine verandering iets aardigs aan toe te voegen, waardoor ik het beleef als iets nieuws.

Aan de ene kant is het aanbod erg uitgebreid, aan de andere kant kom ik vaak hetzelfde tegen. Persoonlijk ben ik gevoelig voor al te grote drukte in de winkels, word ik ongeduldig van wachtrijen voor de paskamers en de opdringerige muziek leid me af. Hoe is dat bij jou?

Hoe weet je of iets staat

Mijn doel bij het winkelen

Het helpt mij mijn doel voor ogen te houden. Kleding die ik kies moeten voldoen aan bepaalde criteria van, het moet meteen iets vertrouwds hebben, in kleur, in stijl en in de soort stof. Daarmee bedoel ik niet om steeds hetzelfde aan te schaffen. Het moet voldoen aan één van vele doeleinden, ik gebruik ik het voor de sport, of voor de vakantie of voor officiële gelegenheden, dat is wat ik bekijk. En bij welk categorie grijp je wel eens mis?

Voor een receptie mag het best iets zijn van een kunstvezel, dat valt mooi glad en ziet er een beetje glanzend uit. Voor een dansavond heb ik liever een katoen of een linnen blouse aan om de warmte goed kwijt te kunnen. Ga ik een dag wandelen, wil ik vooral een regenjasje bij me hebben wat goed ademt.

De reden hiervoor is persoonlijk, bijvoorbeeld bij een bruiloft moet de kleding netjes passen. Voor een dag met een rugzak heb ik mijn trui graag een beetje ruim, want anders knelt de rugzak en zou het precies passende kledingstuk nog verder afknellen bij de schouders. Ik ga die dag voor het gemakkelijke en dat het lekker moet zitten.

Brengt de kleurenanalyse geluk?

Zit de kleding comfortabel?

Nu we het toch over lekker zitten hebben, mij zit letterlijk iets lekker als de kleur goed bij me past. Ik hoor vooral vaak mannen zeggen, het maakt me allemaal niks uit, als het maar lekker zit. Ik geef ze groot gelijk en de kleur maakt het net af of je je er in thuis voelt.

Tenslotte kijk je de hele dag naar het kledingstuk dat je aan hebt. Nee, ik bedoel niet de spiegel waar je langs loopt. Je kijkt de hele dag naar die pantalon, blouse, trui of colbertje, ook al ben je niet de toeschouwer, je bent al die tijd dat je het aan hebt er mee verbonden. Onderschat niet welke invloed die kleur op je heeft, het zijn niet alleen de mensen uit je omgeving die jou zien, je neemt zelf het meeste waar.

De kleurenanalyse met een gebruinde huid, kan dat wel?

Wat is mode?

Lang geleden wanneer ik iets nieuws gekocht had en dat aan had, dan keek ik bij elke etalageruit hoe ik er uit zag. Het glas van de etalage gebruikte ik als spiegel, een spiegel in het openbaar, die mij bevestigt of afkeurt of ik wel pas in het straatbeeld. Soms viel het mee, soms viel het tegen.

De laatste jaren trek ik me veel minder aan wat de mode voorschrijft. De tijdloze mode biedt voldoende variatie, mijn persoonlijke invulling kenmerkt genoeg van dit tijdperk. Ik voel me zeker doordat ik de juiste kleuren heb gekozen. Al zou ik ook daarvan een keertje afwijken, dan nog weet ik wat ik doe. Ik weet met mijn uiterlijk precies waar ik aan toe ben.

Kenmerken van het zomertype

Doe je wat je zelf wilt of doe je wat men van jou wil? Als je zeker bent van je kleding ben je niet afhankelijk van complimenten. Het is leuk als je ze krijgt, ongetwijfeld gebeurt dat evengoed met het gebruik van de kleurenwaaier, maar in wezen heb je dat voor de bevestiging niet meer nodig.

Het gebeurde mij evengoed dat iemand zei dat het harde paars niet bij mijn camel broek past. Die opmerking klopte geheel en ik sta daar dan voor open. Ik had mijn kleurenwaaier destijds nog niet. Ik stel de eerlijke menig op prijs en vind de discussie alleen maar interessant.

Kennelijk waren ze van mij die combinatie niet gewend en zie ik er anders wel harmonieus uit? Het betreffende voorbeeld stamt uit de tijd dat ik mijn haar niet meer verfde en die camel broek hoorde niet meer in het rijtje thuis, soms duurt het even voordat het doordringt.

De meest gestelde vragen bij de bestelling van de kleurenanalyse

Tijdbesparing

Maar het goede beklijft wel, want met een kleurenwaaier zie je het steeds sneller en de basis heb je op een gegeven moment door. Pas geleden sprak ik een Zwitserse die zo enthousiast was over de kleurenanalyse. Normaal zocht ze twee dagen in de winkels en was ze er na doodmoe, want ze kwam in tijdnood door al dat zoeken van winkel in-winkel uit. Nu was ze in twee uren klaar en wist zeker dat ze het juiste had gekocht. Weg met de tijdsverspilling, weg met de twijfels,  weg met de energie- en geldverspilling.

Kenmerken van het lentetype

Mocht je haar een keer niet netjes zitten omdat je even niet genoeg tijd had, met de goed kleuren valt het minder op, het is het omgekeerde van de situatie die ik beschreef aan het begin van dit artikel. Je komt er dan vanzelf wel uit wat het leukst staat qua haar kapsel, want met de kleuren is de spanning rond de onzekerheid er af.

Kenmerken van het herfsttype

Tegen mijn klanten die de persoonlijke kleurenwaaier hebben aangeschaft na de kleurenanalyse, zeg ik altijd dat het een eeuwig durend spel is, je ziet die kleurenwaaier steeds weer met een andere invulling. Het verveelt niet, je blijft ontdekken.

Kenmerken van het wintertype

Het is als een film, elke keer als je dezelfde film ziet, kom je iets nieuws tegen en ben je verbaasd dat je dat eerder niet hebt opgemerkt, ken je dat verschijnsel? De kleurenanalyse laat je iets persoonlijks zien van jezelf en je staat versteld wat je aan jezelf allemaal nog kunt ontdekken.

Heb je allerlei mitsen en maren? Laat ze me weten, ik leg je graag meer uit over hoe uniek jij bent in jouw kleuren.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.