Zomer-modekleur poederroze

Poederroze

Sinds de zomer van 2014 zie ik overal het hele lichte roze te zien, in allerlei kledingstukken en bij verschillende types. Het is een hele zachte kleur, niet opvallend en toch wel in het oog springend. De kleur heeft een romantische uitstraling en hoe het je staat is bij iedereen verschillend. Dat heeft weer te maken met je ondertoon in de huid, waarin vaak roze zit, echter dat geldt maar voor een deel van de kleurentypes. Al die variaties in kleding en verschillende kleurentypes die deze teint dragen, daar raak ik geïnspireerd.

Prachtige kleur

Zelf vind ik het een prachtige kleur en het lijkt nu net of iedereen het met me eens is die zich daarin kleedt. Het is het grote raadsel van mode, als ik iets mooi vind blijkt er ineens een trend in, terwijl ik dacht dat ik het zelf ontdekt had. Of ben ik beïnvloed door de mode, ongemerkt en ben ik daarmee op de smaak gekomen? De film is niet terug te draaien, ik ga in elk geval mee met deze modekleur. Of mijn ontdekking er eerder was of die mode al begonnen, daar kom ik nooit achter. Wel weet ik dat ik elke keer dat ik de kleur zie het steeds weer anders benut wordt en dat houdt mij voortdurend bezig als ik me begeef tussen de mensen binnen- en buitenshuis.

De naam poederroze

De term poederroze is afgeleid uit de associatie van Oma’s gezichtspoeder, die zat in zo’n mooi metalen of zilveren doosje, met versieringen op de deksel, die openging met een scharniertje. De inhoud met een niet helemaal losse poeder was ook voorzien van een rond fluweelachtig doekje om het aan te brengen op het gezicht. De kleur op de gezichtshuid werd dan het roze zoals van een porseleinen pop. Deze gezichtsverzorging had hetzelfde doel als tegenwoordig, namelijk het afzwakken van oneffenheden. Het verschil met 2014 is dat het in Oma’s tijd geen mode was om er bruin uit te zien door zonnebaden.

Kleurenadvies met een gebruinde huid, kan dat wel?

Poederroze in 2014

De kleur wordt gedragen als lange broek, shirt, blouse, jasje, hoedje en nog veel meer.  Het is heel fraai hoe een oud modegebruik opnieuw geïntroduceerd wordt, maar dan letterlijk met een nieuw jasje. Dat kom je met meer dingen tegen, je herkent iets van nostalgie en tegelijkertijd zie het moderne er doorheen, vind ik reuze spannend.

Het bijzondere van de kleur is het zoete van het roze samen met het neutrale van bijna beige. Poederroze is het tegenovergestelde van een basiskleur.

Wat is een basiskleur

Andere nuances van de kleur roze

Ter vergelijking van diverse roze nuances, hier even nog een paar andere aanduidingen als we hebben over roze in het algemeen:

  • Felroze
  • Fuchsia
  • Magenta
  • Dieproze
  • Zalmroze

De betekenis van roze in de emotionele sfeer

Roze staat onder andere voor:

  • Vrouwelijkheid
  • Schoonheid
  • Vrede (dus niet rood aanlopen)
  • Humor

Donkere types met lichtroze kleding

In het kort gezegd kunnen  vrouwen met donker haar of donkere huidskleur dit prima dragen, voor een blouse, een pantalon, zelfs voor accessoires. Ik ben voorzichtig met te beweren dat het voor alle donkere types hetzelfde is, een individueel kledingadvies verschaft je de complete duidelijkheid. Kenmerken van het herfst-wintertype

Lichte types met lichtroze kleding

Globaal gezien staan veel vrouwen met blond haar het hele lichte roze, vooral in combinatie met een andere duidelijk zichtbare kleur zoals donkerblauw en bruin. Speciaal lentetypes moeten oppassen dat het niet flets maakt, maar dit hangt geheel af van de combinatie in de outfit. Gebruik je het enkel als streepje wat ergens op zit, dan ben je safe. Kenmerken van het zomer-lentetype

Voor verdere details van de ze ene kleur ben je echt aangewezen op een persoonlijk kleurenadvies.

Roze voor mannen

Dit pastel roze vind ik persoonlijk echt een dames kleur. Als ik aan roze denk voor mannen, stel ik mij een wat sterkere kleur roze voor me. Dit is echter heel persoonlijk. Wel is het voor een stropdas handig om een sprekende kleur te nemen, dan denk ik aan fuchsia roze of een iets lichter roze. Voor stropdas is poederroze ongeschikt, het geeft geen contrast met je uiterlijk. Uiteraard speelt mee welk kleurentype je bent als man, om gebruik te maken van deze zachte kleur. Ben je vertegenwoordiger of iets anders in de zakenwereld raad ik deze kleur af.

Poederroze vergelijkbaar als geur

Deze kleur heeft iets fijntjes en roept bij mij een bepaalde geur op van een teer bloemetje. Dan fantaseer ik over  de geur lelietje van dalen, net zo zacht en broos als deze kleur. Uiteraard is deze kleur geschikt voor gezichtspoeder, oogschaduw en bij sommige kleurtypes zelfs voor de nagellak.

Je mag het uiteraard allemaal invullen naar eigen smaak. Duidelijk is wel dat poederroze iets heel natuurlijks weergeeft, het zit dichtbij de huidskleur. Vooral om die reden kan je er veel moois mee doen in de kleding, hoe je dat benut, dat verklap ik je verder bij de kleurenanalyse.

Bestel de kleurenwaaier van jouw seizoentype

Aanvraag voor een kleurenanalyse 

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.