Moeder en dochter samen bij de kleurenanalyse (verslag)

Wat is een kleuranalyse

Bij het begin van mijn praktijk wist ik niet beter dan bij één persoon tegelijk de kleurenanalyse uit te voeren. Al na een paar maanden meldde zich het eerste tweetal. Het waren vriendinnen die vroegen of het wel kon om samen te komen.

Uiteraard waren ze welkom met elkaar en was het plezier zichtbaar dat ze dit samen beleefden. De band die vriendinnen soms hebben is te merken tijdens de kleurenanalyse, want ze delen van alles in hun leven. Hebben ze een beetje dezelfde maat dan delen ze ook kleren, maar nu vooral kleuren. Ze blijken ineens elkaars kleuren te kennen en herkennen.

Kleurenanalyse in familieband

Bijzonder wordt het echter nog meer binnen de familieband. Met name de moeder en dochter heb ik vaak in mijn kleurpraktijk mogen ontvangen. Het speciale hiervan is natuurlijk de bloedverwantschap, die je allicht terug ziet in de uitkomst van de kleurentest. Moeder en dochter hebben (meestal) een groter leeftijdsverschil dan vriendinnen en dat is bij de kleurenanalyse totaal geen bezwaar.

Waarschijnlijk is in elk gezin op een zeker moment de fase aangebroken dat het kind een eigen keuze ontwikkelt voor de kleding, en als het aan de ouders zou liggen dat er iets anders zou zijn. Bij de kleurenanalyse die moeder en dochter samen doen, zie ik het generatieverschil weg vallen, het gaat namelijk puur over de kleuren. Je ziet elkaar nu van een hele andere kant.

Het Kleureffect Van De Ogen

Persoonlijke Ervaring

Met mijn eigen moeder dit samen doen is nooit gebeurd, helaas, toen wist ik nog niks van seizoentypes en kleurenanalyses. Maar ik zie het nog precies voor me, hoe mijn moeder me van alles liet zien wat ze gekocht had, of beter gezegd op het punt stond om het te gaan ruilen. Nadat ik eenmaal op kamers zat en ik af en toe thuis kwam, wachtte op mij een hele stapel aan “showmodellen” die ze opgespaard had, om mijn mening te kunnen horen.

Wat was dat verhelderend geweest als we toen de kleurenanalyse samen hadden kunnen doen. Ik zat toen al bijna met de pet op van een kleurencoach, maar had zelf nog allerlei onzekerheden in het geven van advies aan mijn moeder.

De verantwoordelijkheid draag ik nu met veel meer plezier dan destijds als 16-jarige, door de opleiding en mijn ervaring op dit vakgebied. Hoe mijn moeder ook mij hielp in die tijd, wil je dat ook weten? We liepen heel wat af in winkels, heel lang zoeken naar iets wat beviel. Zie je het voor je, ik  als tiener met mijn moeder kleren kopen.

Eindelijk zag ik dan in een etalage iets wat ik mooi vond, ik weet het nog precies, het was een groen rode jurk, maar die was te duur. Het mooie kledingstuk was letterlijk ongrijpbaar. Had ik toen de kleurenwaaier gehad, wie weet had ik dan een goed “argument”  gehad om mijn moeders beurs toch open te laten gaan.

Moeder en dochter en hun kleuren

Mijn ervaring laat meestal overeenkomsten zien tussen beide personen. Hoe ontdek je dat? Met de kleurenstroken voor de huid, het haar en de ogen zie je precies welke kleuren er in het uiterlijk zitten.

Op één kleurenstrook zit een hele reeks van kleuren, die volgens een bepaalde ordening bij elkaar horen. Nu blijkt heel vaak in de praktijk dat moeder en dochter op éénzelfde kleurenstrook voorkomen.

De gelijkenis, maar ook een klein verschil komt aan het licht. Zijn moeder en dochter zo op het oog heel verschillend, als bijvoorbeeld de dochter veel donkerder is dan de moeder, kan ik je voorspellen dat we evengoed iets ontdekken waaruit blijkt dat ze familie zijn. Dit heeft allemaal te maken met de precieze kleurenstroken en de vakjes die daarop staan.

De 5 Praktische Kenmerken Van De Kleurenanalyse

Het samen winkelen

Bij het kleurenadvies herkennen moeder en dochter elkaars garderobe en ze zien in welke nuance het verschil zit.  Dat vergemakkelijkt het samen uitzoeken van kleding in de winkels. Zo kun je doelgericht samen op stap.

Misschien dat er vroeger meningsverschillen waren of onzekerheid, dit maakt dan plaats voor wederzijds begrip en inzicht. Zijn jullie zo’n stel die samen arm in arm winkelend door de straten lopen en genieten van de etalages? Of droom je ervan dat het eens zo gaat worden?

Als je als dochter het druk hebt met je jonge gezin, is de steun van het  winkelen met je moeder welkom, vooral als je elkaars kleuren goed kent. Het is meteen tijdswinst, dat jouw moeder nu ook snapt waarom welke kleuren bij jou horen. Je kunt op deze manier voor elkaar winkelen als de één helemaal geen tijd heeft of om wat voor reden dan ook geen kans heeft om in de winkels te komen.

Bij postorders, internet aankopen, ben je onzeker of het je bevalt, je kunt het aan de ander overlaten als die begrijpt welke kleuren bij die persoon horen. Je kunt elkaar beter helpen, samen kijken naar iets wat je wilt bestellen. De ander was bij jouw kleurenanalyse aanwezig en zo herken je veel beter de goede kleuren van de ander.

De Kleurenwaaier Bij Het Winkelen

Bij wie hoort welke kleding

Uit verhalen weet ik dat sommigen hun kleding af en toe lenen aan elkaar, ruilen of doorgeven. Dat gaat goed met precies die kleuren die ze met elkaar letterlijk “delen”. Na de kleurenanalyse is een ruiling soms definitief en is nu eindelijk duidelijk wie dit kledingstuk het allerbeste staat.

Kort geleden ruimde ik een sjaal op die uit Thailand kwam, een prachtig cadeau, ooit eens van iemand gekregen. Ik gebruikte het niet en wist zeker dat mijn zuster dit zou staan. Ze bleek al teveel sjaals te hebben, wat nu? Ze heeft er een beeldige jurk van heeft gemaakt. Voor de grap heb ik die jurk nog eens gepast, de kleur stond me uiteraard nog steeds niet.

We hebben allebei blauwe ogen, maar mijn haar is veel donkerder. Het idee dat zij nu die sjaal als jurk benut is voor mij een troost, het was zonde geweest om het zomaar weg te doen. Zo zie je maar hoe je binnen de familie die kleuren kunt hergebruiken, want natuurlijk herken ik haar kleuren bewust.

Kleurinzicht Door Kledingruil

Andere familiecombinaties

Onlangs deed ik de kleurenanalyses bij een drietal, dat wil zeggen oma, moeder en dochter. Het was heel erg leuk dit mee te maken, hoe deze drie generaties bij elkaar dit zagen van elkaar en wat ze daar van opstoken.

Natuurlijk kun je deze gezamenlijke kleurenanalyse ook doen als zusters of  nichten. Met je tante dit doen of je halfzus, alles is mogelijk. Doe je het met je schoonmoeder, zelfs dan zul je iets van verwantschap ontdekken, je herkent dan vast iets van je partner. Bied het aan als cadeau en kies je eigen familie combinatie. Ontdek zelf de gelijkenis.

Originele Cadeau Ideeën, Sinterklaas, Kerst

Je ziet je familieleden bij deze kleurrijke gelegenheid van een andere kant. Verder blijf je gewoon jezelf, want in de herkenning van deze zogenaamde familie-kleuren zit altijd jouw eigen unieke kleurencombinatie.

Bestel hier de kleurenwaaier

Bestel hier de kleurenanalyse

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.