Welke kleur draag je bij een begrafenis?

Ook met dit onderwerp wil ik je inspireren met nieuwe ideeën. Het misschien treurige onderwerp valt reuze mee als je het in het daglicht plaatst van kleuren. Bij deze gelegenheid zijn er veel meer mogelijkheden dan je zo zou denken.

Mode

Realiseer je dat er een badmode is, een bruidsmode, een wintersportmode en zo kun je er nog wel meer bedenken. Maar hoe zit het met de uitvaartmode? Kledinggewoontes die horen bij een begrafenis of crematie zijn er wel degelijk en hoeveel zitten we daaraan vast? In de tijd dat ik mijn opleiding deed voor ‘Ritueelbegeleider bij Afscheid’ was die mode net aan het veranderen, het boeide mij op zichzelf al dat zo iets kan veranderen.

Rouwkaartje werden ineens niet alleen meer met een zwart of grijs randje gedrukt, maar ook de kleding mocht ineens in kleur. Ik ben daar steeds meer op gaan letten en is me ook één en ander opgevallen wanneer ik eens bij een afscheid aanwezig was. De kleding en de kleuren die ik bij deze bijeenkomsten tegen kwam, daar wijd ik nu dit artikel aan.

De historie van zwart bij rouw

Van oudsher was het in Nederland de gewoonte om met een uitvaart voornamelijk zwart te dragen, meestal met een witte blouse en voor de mannen een wit overhemd. Nu zegt men dat het zwart niet meer hoeft, maar zie ik dat ook? De rouw auto’s zijn inderdaad iets gevarieerder geworden, soms zijn ze licht grijs, of blauw of zelfs wit.

Maar wat was nou de bedoeling van het zwart van die jaren er voor? De betekenis van zwart zit hem in jezelf te keren. Het voordeel is dan dat je met die ‘kleur’ niet zo naar buiten hoeft te treden en zo je verdriet voor jezelf kan houden. Gaandeweg is het zwart een code geworden van een soort beleefdheid, om te laten zien dat je jouw deelname wilt tonen, maar misschien is het zwart toch meer onze assistent bij de droevige sfeer dan we denken.

Afstand doen van zwart bij rituelen?

Hetgeen mij verbaast is dat ik nog steeds heel veel zwart zie dragen, met dit verschil dat men dat niet meer verplicht is.

Wat ik zie is dat er een soort hiërarchie ontstaat. De dichts bijzijnde familieleden zijn in het zwart en al naar gelang de banden losser zijn worden zijn ook de kleuren minder somber. Vele jaren geleden zag je dat verschil in de bezoekers niet zoals nu. Kennelijk hebben we toch de behoefte om die dekkende kleur zwart te gebruiken als we een omhulsel zoeken bij verdriet. Ik zie het als een verschijnsel waarbij we niet zonder zwart kunnen.

We voelen ons veilig in zwart, je staat dan wat verder af van de mensen om je heen. Je probeert neutraal te zijn, in het overrompelende wat er gebeurt. Het is de vraag of er een andere kleur is die deze rol kan overnemen. Wel zijn er kleuren die de werking benaderen. De kledingmode in de uitvaartbranche verandert naar mijn idee minder snel dan onze gewone dames- of herenmode, want het ligt allemaal wat gevoeliger. Ik heb alle begrip voor het voortzetten van dat zwart in die situatie, maar ik laat je ook iets zien van alternatieven.

Voor de mensen die zich nooit konden vinden in dat zwart, en die spreek ik veelvuldig, voor die zijn er toch echt genoeg andere mogelijkheden. Je voelt het misschien al aankomen, ja dan zijn we toch weer terug bij de seizoentypes. Voor ieder kleurtype zijn er alternatieven voor het zwart. We vervangen de kleur voor eentje die bij jou past en ook bij de plechtigheid. Laten we er maar gebruik van maken dat kleuren dragen bij een begrafenis in deze tijd wel mag.

Gezien het feit dat het zwart nog lang niet weg is, ga ik wederom uit van andere donkere kleuren en is er op die manier variatie.

Alternatieven

Voor Het Lentetype

Donkergrijs, waarin een beetje groen verwerkt zit, dat sluit aan bij het licht warme van dit seizoentype.

Voor Het Zomertype

Donkerblauw, of het marine blauw

Voor Het Zomer-lente combinatie type

Antraciet

Voor Het Herfsttype

Donkerbruin of donkergroen

Voor Het Wintertype

Marineblauw

Voor Het Herfst-wintercombinatietype

Donkerpaars

Wil je perse zwart

Misschien wil je sowieso zwart aandoen bij een crematie, maar maakt het je toch een beetje bleek? Let dan op de combinatie en neem er een vriendelijke kleur bij, dat scheelt een heleboel. Mannen kunnen nog wat googelen met kleurrijke stropdassen. Voor de bijpassende kleuren kun je mijn andere artikelen raadplegen.

De Kenmerken Van Het Lentetype

De Kenmerken Van Het Zomertype

De Kenmerken Van Het Lente-Zomer Combinatietype

De Kenmerken Van Het Herfsttype

De Kenmerken Van Het Herfst-Winter Combinatietype

De Kenmerken Van Het Wintertype

De Pasvorm En Stoffen

In al die eventueel zwart kledingstukken zijn er charmante modellen en pasvormen. Er zijn stoffen die meer kleuren zwart laten zien in één kledingstuk, hoe gek dat ook klinkt voor zwart, waarvan men beweert dat het in principe geen kleur is. Er zijn mooie getailleerde jasjes die niet zo stijf aandoen zoals vroeger, waarbij de kleur en de lijn van het kledingstuk erg zakelijk voor de dag kwamen.

Er zijn soepel vallende zijden sjaals, en zijn mooie glanzende jurken of rokken en ook voor de heren zijn er broeken of pakken in een stof die iets vriendelijker ogen dat een doodgraver. In de stijl zie ik duidelijk een ‘verbetering’ vergeleken bij die vreselijke sombere aanblik in het gezelschap dat vroeger afscheid nam van zijn of haar dierbare.

Uitzondering bevestigen de regel

Er zijn natuurlijk toch uitzonderingen, die ik een paar jaar geleden meemaakte. Zoals een begrafenis die ik bezocht in een bijzondere kring in het jaar 2014, dus niet zo lang geleden. Het was in de Hersteld Apostolische Gemeenschap, daar heb ik mijn ogen uitgekeken. Wat me meteen opviel was de eenheid in de kleding. Een kerk vol mensen en vrijwel allemaal in dezelfde stijl en alles en iedereen in het zwart.

De dames hadden weelderige hoeden op, met voile, de heren hadden een zwarte hoed op en verder zag alles er zeer verzorgd uit en voelde ik dat er zeker een dresscode heerste. Ik voldeed daar tot mijn opluchting ook aan, voor de zekerheid had ik me ook gehuld in zwart en zat daar anoniem tussen mensen die elkaar allemaal kennen. Ik voelde mij in een film, ik kende niemand, behalve de echtgenoot van de overledene.

Deze zeer traditionele sfeer had wel iets speciaals, gaf me wel een gevoel van saamhorigheid en medeleven. Heel onprettig was het niet, maar je ziet dit zelden nog zo. Ik respecteer dat zwart volledig als men dit ziet als het meest passende in de droevige sfeer.

Persoonlijke ervaring

Als bezoeker Herstelde apostolische kerk, voile, een film, hoeden, een mode in een gemeenschap

Als deelnemende binnen de familie hadden wij een crematie in het begin van 2016, op de meest donkere dagen van jaar. Ik paste voor de spiegel mijn zwarte jasje die ik voor speciale gelegenheden bewaar, want voor mij als zomertype zal dat uiterst beperkt blijven. Het is normaal dat begin januari alles extra grauw is buiten en rezen mijn bedenkingen. Het jasje zat prima qua pasvorm.

Maar hoe zat het met de kleur? Op dat moment kreeg ik een gevoel van zwaarte. Het had op mij een effect alsof ik de aarde in getrokken werd. Dat was iets teveel van het goede en zo besloot ik dan over te gaan tot het donkerblauw voor die aparte dag. Zo is zwart in mijn ervaring afhankelijk van de situatie en het moment in het jaar. In het totale gezelschap bleek het gekozen donkerblauw goed te harmoniëren, het is in elk geval beter dan wanneer je jezelf niet meer voelt.

Hoe Weet Je Of Het Je Goed Staat?

In Mijn Jeugd

In mijn jonge jaren wilde ik nooit zwart dragen, ook niet in de vrije tijd, ik voelde mij dan als een spook en maakten we er geintjes over dat dit  wel leek alsof je naar een begrafenis zou moeten(crematie was toen nog iets uitzonderlijks). Pas veel later ben ik een beetje zwart gaan dragen, zo heel af en toe een paar schoenen of laarzen in die ‘kleur’, geleidelijk aan een rokje of een broek, maar verder heel selectief, daar het voor het zomertype oppassen is geblazen met dit intens donkere.

De vragen over zwart

Over zwart krijg ik geregeld vragen, altijd met een zweem alsof het gaat om een kleur die ergens verboden is? Ik bespeur soms iets van taboe of in elk geval een beetje geheimzinnigheid, een schroom om het te durven vragen, maar gelukkig komt men er toch mee en tenslotte hoort het gewoon bij mijn totale persoonlijke kleuren-advies.

Wil je zekerheid over hoe je zwart verantwoord draagt,  ook voor het gewone dagelijkse leven? In mijn kleurenanalyse wijs ik je de weg ook met deze ‘kleurloze’ kleur en tegelijkertijd toon ik je nog alle andere schitterende kleuren die jou het allermooiste staan. Zoals bij veel aspecten met kleuren is ook met dit onderwerp ‘zwart’ het voor elke man of vrouw verschillend, elk mens is uniek, ook in de kleuren.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.