Kleurenadvies voor het herfsttype en wintertype bij de modekleuren

Jasen en tassen

Wil je weten of jouw kleuren de modekleuren zijn? Wat zijn de  modekleuren van het voorjaar en de zomerperiode van 2013? Heldere en veel felle kleuren. Een vrolijke en uitbundige kleurencombinatie.

Bekende voorbeelden

Ik noem een paar van die felle kleuren:

  • Lichtgeel
  • Kobaltblauw
  • Turkoois
  • Paars

Het maakt veel uit hoe je deze modekleuren combineert

Daar gaat mijn artikel nu over. Want felle kleuren betekenen per seizoentype iets anders. Wat voor het zomertype fantastisch staat, is met  dezelfde kleurencombinatie voor het wintertype misschien  een beetje vaal.

Mode laat dus iets zien van:

  • Kleuren
  • Pasvorm en stijl
  • Combinatie van kleuren in kledingstukken.

Bekijk deze aspecten van de mode eens apart. Wil je helemaal mee gaan in de mode, of misschien alleen met een enkel kledingstuk. Wat je er wel en niet mee kan, leg ik  je  uit aan de hand van de verschillende seizoentypes. Opvallend aan deze mode is dat de felle kleuren nu in alle kledingstukken voorkomen. Ik zie het zowel in shirts en jasjes als in pantalons.

Ik loop dit na stap voor stap voor elk seizoentype.

Dit artikel spitst zich toe op het herfsttype en het wintertype, betreft de mode van het voorjaar en de zomerperiode.

In noordwest Europa, met name Nederland en België zien we het herfsttype en wintertype iets minder vaak dan het zomer- en lentetype. Dit merk ik in mijn praktijk van de kleurenanalyses en bestellingen van de kleurenwaaiers. In de mode houdt niemand rekening welk seizoentype meer voorkomt.

Kledingtips voor het herfsttype met de modekleuren:

Kenmerkend voor het herfsttype zijn veelal goudachtige tinten. De mode bestaat uit heldere kleuren. Turkoois is een heldere kleur van het herfsttype en staat dus heel mooi voor het herfsttype. Volgens de nieuwe mode kan deze kleur ook gedragen worden voor een pantalon en daar kan het herfsttype heel goed mee voor de dag komen.

Het herfsttype komt goed uit met een bonte combinatie. Bij de net genoemde pantalon in turkoois past heel mooi een rood kledingstuk er boven, bijvoorbeeld een blouse of trui. Het zijn alle twee modekleuren en het herfsttype ziet er dan warm uit. Dit is wat je gewend bent van het herfsttype en maakt het ook modern.

Nemen we nog een andere modekleur voor het herfsttype is dat oranje. Doe je dit volgens deze mode aan voor rok of een broek, dan val je een beetje op. Dat mag gerust, want het harmonieert het  met je uiterlijk en het herfsttype “verdraagt” bonte combinaties.

Het herfsttype komt goed aan z’n trekken in de nieuwe modekleuren.

Kledingtips voor het wintertype met de modekleuren

Het wintertype wordt gekenmerkt door intense en heldere kleuren. Het wintertype heeft veel keuze in deze mode, die vooral heldere en sprekende kleuren laat zien. Nemen we de kleur hard groen, die zien we in deze mode veel en zit ook in de kleurenkaart van het wintertype.

Een andere noemenswaardige kleur die niet iedereen staat, is kobaltblauw. Deze kleur is ook zeer geschikt voor het wintertype en is nu een echte modekleur. En of het wintertype dit nu als pantalon of uitsluitend als topje draagt, dat is allemaal prima. Het wintertype kan het heel goed hebben, beter gezegd dit contrast van onder tot boven  is zelfs kenmerkend voor het wintertype.

Extra kleurentip voor het wintertype: je kunt namelijk ook zeer kleurrijke schoenen dragen. Als voorbeeld kun je een paar rode schoenen voorstellen, daar kun je als wintertype heel charmant mee voor de dag komen. Als wintertype hoef je je geen enkele zorgen te maken dat er iets teveel opvalt. Beter gezegd, de zeer sprekende kleuren van deze mode passen perfect bij het wintertype.

Herken je mijn persoonlijke verkeerde aankoop?

Ik weet nog goed van twintig jaar geleden, dat ik een zeer luxe lange rode winterjas kocht. Het was echt mijn kleur helderrood, die nu weer in de mode is. De jas was van super kwaliteit en prijs, het model hing behaaglijk warm tot mijn enkels.

Zo trots als een grande dame verliet ik met mijn aankoop deze chique winkel. Eenmaal thuis voor mijn eigen spiegel, voelde ik me net een wandelende fakkel, een anticlimax. Wat had ik nu aangeschaft? Ik had me te laat gerealiseerd dat hoe mooi het rood ook was, voor mij als zomertype dit veel teveel was. (een tegoedbon heeft me voor nog meer ellende “gespaard”)Voor een wintertype was deze helderrode kleur in combinatie met het zeer lange model een uitstekende keuze geweest.

Wat betekent mode voor jou?

Zowel voor herfst-  als wintertype geldt dat je wel of niet mee kunt doen met elke mode.  De ene mode van het ene jaar spreekt je waarschijnlijk meer aan dan van het  andere. Met goed kleureninzicht begrijp waarom dat verschilt per jaar.

Misschien ben je altijd al een echte mode fan of wil je liever maar een beetje meedoen. Het is helemaal aan jou hoe je dat invult, ik laat iedereen daar in mijn kleding- en kleurenadvies helemaal vrij in. Mijn uitgangspunt is wel  de basis van de juiste kleuren die in jouw seizoentype horen en hoe je jouw kleuren kunt benutten, nu in de mode van 2013.

Wat laat jouw budget toe?

Voor het herfsttype en het wintertype is het handig om nog eens even in je kast te kijken. In je garderobe ligt vast nog iets wat een tijdje niet gebruikt is en wel bij de nieuwe modekleuren horen. Een sjaaltje of een ketting misschien,  draag het er weer bij.  Met hergebruik uit je eigen kledingkast, dus even zonder een nieuwe aankoop, er is een grote kans dat je vrienden denken dat je het pas gekocht hebt. Je bent meteen in de mode, als je weet hoe je het goed gebruikt.

Voor het komende voorjaar en de zomerperiode is er veel mogelijk voor het herfsttype en het wintertype.  Zou deze mode weer overgaan en je hebt jouw goede kleuren in de kast, geen nood, je kunt je het altijd weer gebruiken. Het staat je gewoon goed en daar is tegen die tijd met goed kleurenadvies weer iets nieuws op te bedenken.

Kun je je wel veroorloven iets nieuws aan te schaffen dit jaar, is wel altijd de voorwaarde is dat je weet welke kleuren bij je horen. Heb je hier twijfels over is de kleurenwaaier een vriendelijke gids die je gewoon in je tas houdt of anders te bestellen is via het kleurenwaaier bestelformulier.

Wil je nog eens kijken met je vriendin welk seizoentype je bent of haar trakteren, kun je de kleurenanalyse bestelformulier.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.