Kleurenadvies bij een groep in de zorgsector

Kleuradvies zorg

In dit artikel leg ik uit wat je hebt aan het kleurenadvies binnen een team in vergelijking met een individueel advies. Verder vertel ik welke aanleiding zich voordoet voor een bijeenkomst over kleurenanalyse in groepsverband.

Kleurenanalyse in de groep

In de groep waar ik 20 tot 30 mensen zie in een paar uur, is er speciale aanpak. Uiteraard zou ik elk niet zo uitgebreid kunnen doen volgens de hierna beschreven methode, dan zou ik dagenlang achtereen non-stop aan de gang zijn, en misschien wel (gekleurde) sterretjes gaan zien. Tijdsduur is nu ongeveer 15 minuten per persoon.

De kleurenstroken toon ik ter demonstratie, maar worden nu niet toegepast, daar is dan geen tijd voor. De kleuren-analyse lappen zijn mijn leidraad voor de test van het seizoentype. Er ontstaat meteen een gesprek over diverse onderwerpen, zoals:

  • of ze dit al eens eerder hebben gehad
  • of ze hun natuurlijke haarkleur hebben
  • wat hun het meest opvalt bij het kiezen van kleren

Conclusie snel gemaakt

Binnen 10 minuten breng ik mijn conclusie over en resten er nog 5 minuten voor nadere toelichting. Daarbij zijn de kleurenwaaiers voorhanden om te demonstreren welk kleurenscala het nu eigenlijk is. Meestal herkent men van alles, evengoed gaat er een kleuren-wereld voor hun open. Er blijkt dus voor elk een bepaalde groep van kleuren te bestaan, want dat houdt het seizoentype in. Men heeft houvast, je ziet waar in je thuis hoort en dat geeft meer zekerheid.

Reuze leuk dat er ook een man was die kleurenadvies wenste, ja want kleurenanalyse is er ook voor heren.  Deze geïnteresseerde jonge heer had wat zorgen of het allemaal wel kon wat hij droeg. Met enige opluchting kwam hij er achter dat hij inderdaad heel veel keuze had aan kleuren.

Kenmerkend

Kenmerkend voor deze man was dat hij als combinatie herfst-wintertype veel  felle kleuren kan dragen. Behoor je ook tot dit seizoentype, dan is het volkomen verantwoord in allerlei bonte kledingcombinaties te lopen. 

Het is een vogelvlucht, het lijkt meer op een kennismaking met het hele systeem en de mogelijkheden van de kleurenanalyse. De zeer bijzondere kenmerken van ieder persoon komen volledig tot hun recht bij de persoonlijke kleurenanalyse, waarbij de kleurenstroken uitvoerig worden gebruikt.

Kleurenanalyse in de oorspronkelijke vorm

De kleurenanalyse voor 1 of 2 personen verloopt totaal anders dan die plaats vindt bij een groep. Bij een particulier advies gerekend vanuit voor 1 persoon, is de tijdsduur 1,5 tot 2 uren. Meestal vindt het kleuren- en kledingadvies plaats vanaf 2 personen. Met de kleurenstroken heb ik beschikking tot het vinden van honderden. Deze doen dienst om het volgende na te gaan:

Namelijk 3 belangrijke aspecten:

  1. de huid van het gezicht
  2. het haar
  3. de ogen

Nu heb ik de basis van het uiterlijk van deze vrouw of man en komt het kleurentype te voorschijn. Om nog preciezer na te gaan welk seizoentype ik voor me heb, gebruik ik mijn analyse doeken. De verschillende kleureffecten van deze doeken bevestigen mij of je lentetype bent, zomertype, herfst- of  wintertype. In een computer systeem worden de gegevens ingevoerd.

Demonstratie

Daarna volgt nog een demonstratie hoe je de kleuren kunt gebruiken zoals de combinaties en allerlei effecten. Daarbij gebruik ik mijn analyse sjaals. Met veel interactie word het voor de persoon duidelijk welke kleuren zinvol zijn, immers de persoon heeft alles met mij gevolgd door steeds in de spiegel mee te kijken, zodat er volledige betrokkenheid blijft van begin tot het end.

Mogelijkheid om eigen kledingstukken te laten zien, waar vragen over zijn, behoren tot onderdeel van gesprek. De kenmerken van de kleurenanalyse.

Aanleiding van deze kleurenworkshop

Het was de jaarlijkse dag van de zorg 12 mei. Nu in het jaar 2014 werd ik uitgenodigd bij het verzorgingstehuis De Bolder in Huizen( Noord Holland) om deze dag een feestelijk tintje te geven. Het personeel werd door mij voorzien van een kleurenadvies. Zelf ben ik van oorsprong verpleegkundige, opgeleid in het VU ziekenhuis in Amsterdam.

Kleuren- en kledingadvies geven aan het verzorgende personeel heeft voor mij iets vertrouwds. De gezondheidszorg betekent voor mij bekend terrein en ik voel me meteen thuis in deze sfeer.

In de hal dichtbij het daglicht stond mijn kraam en ook andere mensen die hier langs liepen toonden hun interesse. Een prachtige kans voor mensen die tijdens hun werk even onderbreken om het kleurenadvies te ontvangen. Daar zou je anders niet zo gauw aan toe komen. Dat gold ook voor andere kleurenworkshops die ik gedaan heb.

Wijze van organiseren met een groep

Men had vooraf een deelname lijst ingevuld, zo was de tijd goed verdeeld tussen de vele passanten en hoefde niemand te wachten. Tussen 10.00 en 15.00 uur kwamen van verschillende afdelingen de mensen die zich opgegeven hadden. Ik had een prachtig overzicht van namen en tijden.

En echt alle seizoentypes heb ik gezien, het lentetype, zomertype, een paar herfsttypes en ook het wintertype en zelfs het combinatie herfst-wintertype. Er waren vrouwen bij met geverfd haar,  of met hun eigen kleur haar variërend van blond, donkerblond, zwart tot grijs haar.

Ze kwamen wel apart aan de beurt, maar de tijd om het kleurenadvies tot je door te laten dringen is bijzonder kort. Sommigen kwamen toch samen met iemand, die dan meekeek. Hier heb je bijzonder veel aan, met 2 of meer personen herken je iets van diegene die je kent in bepaalde kleuren en het samen onthouden lukt dan beter. De vergelijking van de ander met jezelf, laat zien hoe verschillend die kleureffecten zijn per individu. Niks is absoluut. Elk mens is uniek. Wat is een accentkleur

Het effect van de kleurenanalyse in een groep

Het onthouden van kleuren is een uiterst moeilijk iets, bijna onmogelijk, maar op de manier zoals dat in een team gebeurt ben je een stukje op weg geholpen. Je kunt nu inschatten voor jezelf of je er naderhand meer van wilt weten. Heb je ooit in deze vorm mee gedaan aan een korte sessie van kleurenadvies? Test voor jezelf uit wat je er aan had.

Wat gaat er nu voor jou beter in de praktijk?

  • Lukt het nu in de winkels en thuis voor de kledingkast?
  • Mis je nog bepaalde zekerheden
  • Heb je vragen die later in je opkwamen

Conclusie: De kleurenanalyse in uitgebreide vorm voor jezelf afspreken kan alsnog, je komt dan veel meer te weten.

Kleurwaaier kopen

Heb je opmerkingen of vragen naar aanleiding van een kleurenworkshop elders, hoor ik ze graag.  Op welke manier sta je nu met deze workshop in herinnering voor je kleding keuzes? Bestel hier de kleurenwaaier.

Kleuranalyse bestellen

Ben je met zoveel mensen bij een kledingadvies geweest, heb je ruime gelegenheid om er met vele anderen over om na te praten. Je herkent vast iets in iemands verhaal en het bevestigt wat er nu net anders was bij jou. Zoals ik al zei, elk mens is uniek en dat werken we steeds uit bij elk kleurenconsult. Bestel hier de kleurenanalyse.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.