Vaak krijg ik een vraag over de zomerse huidkleuren, namelijk: Een kleurentest doen als je bruin bent geworden, dat is dan toch zinloos?
Inhoudsopgave
Is de kleurenanalyse is met de gebruinde huid zinloos?
Op vakantie kun je het hele jaar, zonnige oorden zijn doorlopend mogelijk te bezoeken. Misschien ben jij al meteen bruin als je in de tuin komt tijdens de gematigde Nederlandse zomer. In dit artikel leg ik uit, dat de kleurenanalyse niets te maken heeft met bruin zijn en op elk moment een waardevol advies inhoudt.
Welke invloed heeft de zon op jouw uiterlijk?
Bij de kleurenanalyse zijn we onafhankelijk van het seizoen buiten. De kleuren van jouw uiterlijk worden uitsluitend bepaald door jouw natuurlijke uiterlijk. De invloed van buiten af door de zon maakt je huid misschien ietsje donkerder. Het belangrijkste bij de kleurenanalyse is de ondertoon van je huid, en daar verandert de zon niets aan.
Vaststellen wat jouw huidskleur is, maakt gelijk duidelijk of je thuis hoort in de koele of warme kleuren, ook daar heeft de zon geen invloed op. Dit was meer een inleiding tot het antwoord, er valt veel meer over te vertellen.
Na vakantie?
Zie je er nu goed uit uitsluitend na je vakantie? Er goed uit zien betekent veel meer dan genoeg zonuren te hebben meegemaakt. Je wilt er zo goed uit zien, dat het helemaal niet meer uit maakt in welk jaargetijde we leven, of waar we geweest zijn. Beter gezegd, we willen er niet meer wit uitzien, niet in de het winter jaargetijde en ook niet tijdens misschien een mindere zomer. We maken ons met de kleurenanalyse geheel onafhankelijk van al die factoren van letterlijk buiten af.
De vraag is heel begrijpelijk, we denken natuurlijk dat de zon onze huid dusdanig verandert in ons hele uiterlijk, dat het kleurenadvies voor de kleding wel eens niet meer kan kloppen. Dat is gelukkig niet het geval. Jouw beste kleuren kun je zo verschillend variëren dat je er steeds weer anders uitziet. De 5 kenmerken van de kleurenanalyse.
Kleurenvariaties tijdens de zomer en de winter
Nu is er altijd een verschil in het dragen van kleding in de wintermaanden en kleding in de zomermaanden en het is een rijkdom dat te benutten. Het zijn niet zozeer hele andere kleuren die je tijdens de zomer of winter draagt, als wel een andere soort combinatie ermee.
In de zomer zijn we geneigd wat uitbundiger te doen, simpelweg omdat alles naar buiten gericht is. Daarmee ontstaat bij de meeste mensen automatisch de behoefte om de felle kleuren die in je kleurenpalet zitten, dan meer te benutten. Belangrijk is dan wel dat je weet wat jouw opvallende kleuren zijn. Je wilt immers op een mooie manier dat uitbundige laten zien, in plaats van op een schreeuwerige manier voor de dag komen die echte zomerse zotheid zou zijn.
Niet te vergeten de mensen die maar niet bruin kunnen worden en dan tijdens het voorjaar en de zomer ook nog bleek zien. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik vooral als kind erg snel verbrandde, ik moest dus zodanig oppassen dat ik toch nog wit bleef. Had ik toen de kleurenkennis gehad die ik nu bezit, dan had ik me nergens zorgen over hoeven maken.
De betekenis van bruin zijn
In de sociale kring kon ik als jongere maar minnetjes mee doen, met zo’n bleek snoetje tussen al die vakantiegangers, die bij terugkomst dan opschepten waar ze geweest waren en de gebruinde huid dat bevestigde. Ook ik maakte fijne vakanties mee, maar ja, men zag het niet aan mij en bovendien werd me dat goed onder de neus gewreven. Het succes werd afgemeten aan de graad van bruin zijn. Daar heb ik nu op mijn leeftijd gelukkig lak aan, maar aan mijn uiterlijk ligt het in elk geval niet meer.
De mogelijkheid in deze tijd om er in de winter ook nog eens bruin uit te zien is er evengoed. Neem nu de wintersport of andere verre en warme vakantie bestemmingen. En om het traditionele te doorbreken kun je ook in de winter een knalroze jas aan doen, maar dan moet je wel zeker weten dat het jouw juiste nuance is in die kleur.
Moeizaam wordt het als je afhankelijk bent van kunstmatige bruin gemaakte huid, door dagelijkse zonnebank of continuerende make-up. Niet elke huid verdraagt dat op de lange duur, met name juist die licht uitziende gezichtshuid. Een kunstmatig gebruinde huid zegt niets over je gezondheid. Het gaat er juist om dat je gezonde kleur volledig tot z’n recht komt. Wat is een basiskleur?
De basis van jouw kleuren
Terug naar de basis: als je weet welk seizoentype je bent en daarbij duidelijk is geworden welke kleuren voor jou de allerbeste zijn, zie je er het hele jaar prima en gezond uit. De kleurenwaaier is je trouwe geheugensteuntje, want kleuren onthouden kun je letterlijk vergeten, daar zijn wij niet toe in staat. Kleuren zijn voortdurend onderhevig aan invloed van andere kleuren in de omgeving.
Wat je in de winkel een mooi paars leek, bleek thuis ineens donkerblauw te zijn. Vooral met de roodachtige tinten, kan je nog wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Een bleek uiterlijk wil niemand, maar een knalrood hoofd ook niet, en helaas zie ik dat ook nog wel eens, met als oorzaak, een veel te felle kleur rood in de kleding. Wat is een accentkleur?
Vind het evenwicht tussen de verschillen van de jaargetijden
Of het moment van zomer- of winter jaargetijde is, de kleurenanalyse brengt je de informatie hoe je hiermee om gaat. In de winter kun je iets op de juiste manier opvrolijken en in de zomer misschien zelfs een beetje dimmen, omdat je al zo warm hebt. Realiseer het effect dat jij zelf beoogt. Met de basiskennis van jouw specifieke uiterlijk, ben je het hele jaar op je gemak in je evenwichtige uitstraling, door jouw juiste kleurencombinaties.
En hoe zit het dan met het haar en de zon? De haarkleur en de weersinvloeden verdient een apart hoofdstuk. De haarkleur komt bij de kleurenanalyse in alle jaargetijden goed uit de verf. waarom je goed moet uitkijken met je haar verven
Naar eigen smaak invullen
Uiteraard geldt voor al mijn adviezen dat men vrij is om kleurcombinaties op eigen wijze en naar smaak in te vullen. Elk mens is uniek, ook in de keuzes die je maakt. Heb je twijfels over jouw uiterlijk of vragen over de kleurenanalyse, mail mij dan gerust. Je bent welkom met jouw gedachte en ervaring.