Kleurcombinaties met blauw

Spijkerbroek blauw kleurcombinaties

Blauw is een kleur die je nog wel eens onderschat. De kleur ziet er zo gewoon uit lijkt wel, maar er zijn zoveel nuances. En blauw is een basiskleur, daarom komt die relatief veel voor in de kleding, denk maar aan de spijkerbroek.

De eigenschappen van blauw

Blauw is in de kleurentheorie een primaire kleur, evenals magenta en geel. Het betekent dat alle andere kleuren zijn afgeleid hieruit. Zwart en wit zijn geen kleuren, maar uitsluitend om andere kleuren lichter of donkerder te maken. In de kledingcombinaties  is blauw een basiskleur, daarom komt die relatief veel voor in de confectie, vooral bij herenkleding.

Wat kun je doen met blauw?

In de varianten van blauw zie je verschillen voor het lentetype, zomertype, herfsttype, wintertype.

Nuances blauw voor het lentetype

Helder koningsblauw, helder marineblauw, paarsblauw.

De kenmerken van het lentetype

Nuances blauw voor het zomertype

Grijs blauw, hemelsblauw, vergeet me nietjesblauw,pastel blauw groen.

De kenmerken van het zomertype

Nuances blauw voor het herfsttype

Petrol blauw, paars blauw.

De kenmerken van het herfsttype

Nuances blauw voor het wintertype

Marineblauw, koningsblauw, ijsblauw, azuurblauw, diep turkoois.

De kenmerken van het wintertype

Duidelijk is meteen dat het herfsttype de minste soorten blauw heeft, logisch als je bedenkt dat het herfsttype een goudachtige basis heeft voor de kleurencombinaties. Blauw groepeer je bij de koele kleuren.

Uiteraard is dan het zomertype daar geschikt voor, die draagt de koele en pastel kleuren. Het vriendelijke lentetype leent zich ook voor blauw en het wintertype is koel en krachtig. Vandaar dat we blauw ook terecht tegenkomen bij het wintertype.

Combinaties-types Met Een Eigen Blauw

Zomer-lentetype

Herfst-wintertype

Blauw voorkomend in het uiterlijk

Blauw is een kleur die we terug zien in het uiterlijk, namelijk de ogen. Dat is een groot voordeel, want dan heb je meteen de combinatie met je gezicht. Bekijk eens welke kleur blauw je ogen heeft, tenzij je natuurlijk bruine ogen hebt.

Het kleureffect van de ogen

Als alternatief voor zwart

Het dragen van zwart is niet voor iedereen aan te raden. Bepaalde types zien er dan bleek uit. Heb je iets donkers nodig, iets wat neutraal is, zit je met blauw of donkerblauw altijd goed. Dat betekent dat blauw een veilige kleur is.

Blauw voor broeken

Omdat een broek wat verder van je gezicht af is, kun je voor een broek zowel de lichte als de zeer donkere nuance nemen. Een broek in het blauw is makkelijk te vinden, in allerlei modellen, maten en prijzen. Je hoeft je dus niet blauw te betalen.

Blauw in de natuur

Blauw zie je in de lucht, de hemel, in het water en in bloemen.

Betekenis van de kleur blauw

Blauw straalt rust uit. Gezien het voorkomen in de natuur associeert blauw met ruimte. Blauw geeft de indruk van trouw en serieus.

De uitdrukking van “je ergert je blauw”, dat gaan we dus niet doen. Er zijn wel meer uitdrukkingen in de Nederlandse taal met blauw, die elk een eigen verklaring en geschiedenis hebben. Realiseer je dat blauw een mooie kleur om van te genieten.

Persoonlijke ervaring

Als 16 jarige kocht ik eens een spijkerbroek in heel licht blauw. Ik dacht we doen maar eens wat anders. Echter ik voelde me er vreemd in, ik was gewend aan spijkerbroeken in midden- of donkerblauw.

De lichte kleur voor een broek gaf me een gevoel alsof ging elk moment kon gaan vliegen, zogezegd wat zweverig gevoel. Ik droeg het niet met plezier en de “pret” was van korte duur. Hoe onschuldig het blauw kan lijken, de nuance doet veel met je.

Tip voor blauw in de kleding

Kan gedragen worden bij een officiële gelegenheid, denk aan een blauw jasje. Maar kan ook heel goed voor een vrije tijds moment, voor een jeans, voor een rok of een comfortabele trui. Het is bovendien geen besmettelijke kleur, dat maakt het onbezorgd.

Blauw is heel simpel te combineren met andere kleuren. Of het nou roze, rood, paars of geel zou zijn, met blauw heb je een vrolijk contrast. Het vormt een basis voor meer kleuren die je erbij draagt. Blauw is een kleur die voorkomt in bijna elke mode, zodoende kun je die lang gebruiken.  De aanschaf van een jas of een paar schoenen in blauw een goede aankoop ook in economisch opzicht.

Vooral voor mooie leren creaties, zoals laarzen en tassen die prijzig zijn, is donkerblauw een geschikte kleur. Blauw is  tijdloos en toch ben je modern. Neem de nuance die bij je hoort en waar jij jou prettig in voelt, dan heb je er jaren lang plezier van.

Kleurenanalyse en blauw

Bij een kleurenanalyse toon ik onder andere het lichtblauw, lavendel, kobaltblauw, turkoois, in combinatie met allerlei andere kleuren die bij jou horen. Wil je meer weten over welk blauw jou staat en wat je ermee kunt, vraag dan een kleurenanalyse aan.

Aanvraag voor de kleurenanalyse

Je kunt ook een kleurenwaaier bestellen via deze website en vind daarin het blauw dat past bij jouw seizoentype.

Keuze van kleurenwaaiers

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.