Kleurenadvies voor het herfst- en wintertype met grijs haar

Grijs haar kleurcombinaties

Wat betekent grijs haar voor jou? Ben je herfsttype of wintertype en wil je er goed uit blijven zien? Wat betekent dit verschil voor je  kleding in vergelijking met die tijd ervoor?

Diverse kleuren van grijs haar

  • zilvergrijs
  • grijs-wit
  • goud-grijs
  • blauw-grijs

Welke haarkleur herken je wat doe jij ermee? Daarop volgen de twee  belangrijkste vraagstukken:

Wat zijn de gevolgen van haar kleuren?

  1. Verf je haar in de originele kleur. Het gevolg is dat je de kleuren in de kleding niet hoeft te veranderen.
  2. Verf je haar in een heel andere kleur. Al je kleding moet je opnieuw bekijken.
  3. Laat je haar geleidelijk verkleuren in je nieuwe natuurlijke tint. Het is dan noodzakelijk bepaalde kleuren in je kleding te vervangen door andere tinten en nuances.

Grijs haar als niet gracieus ervaren

Oorzaken:

  1. Het idee op zichzelf van grijs haar doet denken aan ouder worden
  2. Een bepaalde nuance in het grijs dat je niet aan spreekt
  3. De niet (meer) passende combinatie met de kleuren in de kleding

Al die oorzaken kunnen we uit de wereld helpen.

Kleurenadvies voor het herfsttype met grijs haar

Het haar van het herfsttype is waarschijnlijk bruin geweest, donkerblond of bruin-zwart. Nu wordt het haar goud-grijs. We gebruiken dan de goud-achtige kleuren, die bij het herfsttype horen, in een iets zachter nuance. Neem chocolade-bruin, mosgroen, terracotta, zacht-paars, grijs-groen.

Voor de kledingcontrasten kun je wat spelen met sprekende kleuren erbij zoals geel, turkoois en mint.

Wil je meer weten wat de basis is van het herfsttype?

Kenmerken van het herfsttype

Kleurenadvies voor het wintertype met grijs haar

Het wintertype krijgt grijs haar. Het kan zijn wit haar of juist iets donkerder grijs, namelijk antraciet.

Het wintertype draagt de koele kleuren.

Met wit haar zijn de koele kleuren nog steeds de juiste, maar kunnen in iets lichtere nuance beter combineren. Kobaltblauw en flessengroen mogen iets zachter. Contrasten zijn aan te brengen met fuchsia en taupe.

Met antraciet-grijs kleur kunnen er nog steeds felle kleuren gedragen worden. Neem marine blauw, bordeaux en wit.

Wil je meer weten over de basis van het wintertype?

Kenmerken van het wintertype

Voor alle seizoentypes geldt:

Bij het verven van het haar kun je dezelfde kleur nemen die je oorspronkelijk had, dan zijn de bekende kleuren in de kleding nog steeds prima te gebruiken, met wat kleine aanpassingen.

Neem je een andere kleur dan vraagt dat om een totaal nieuw beeld en is een kleurenadvies zeker aan te raden (bestel hier een kleurenanalyse).

Hoezo is grijs niet populair?

Wat naar mijn inzicht wel lelijk is, wanneer je de verkeerde haarkleur kiest, die niet aansluit bij je uiterlijk. Het gevolg is dan meestal dat je er bleek uitziet. Het maakt dan niet uit welke kleding je draagt en je blijft nutteloos zoeken naar kleding. Het probleem zit dan namelijk niet in de kleding, het obstakel zit dan in het haar. De niet passende haarverfkleur blokkeert elke mooie combinatie.

Er zijn culturen waar grijs haar gezien wordt als extra wijsheid. Ook bestaan er culturen waar jonge mensen graag hun haar grijs willen verven, ze vinden die kleur mooi.

Grijs haar blijft een persoonlijke kwestie. Toch krijg je er vroeg of laat mee te maken. Ik zie ook vaak hoe de omgevingsfactoren een rol spelen, familieleden, werkkring, cultuur en mode  via tijdschriften en andere media. Wat doe je met het grijze haar en wat geeft jou het meeste zelfvertrouwen?

Mijn persoonlijke historie van haar(ver)kleuring

Ergens in mijn jeugd kwam ik voor het eerst in aanraking met een vrouw die haar haar niet verfde. Het was een moeder van een goede schoolvriendin. Deze vrouw maakte in haar uiterlijk destijds een bijzondere indruk op mij. Ze vond het vanzelfsprekend om het grijze haar te laten voor wat het was en zag er altijd geweldig uit. Ze droeg leuke kleren, was zeer actief en herinnerde mij totaal niet aan ouder worden.

Nadat ik mijn eerste jaren met kleurshampoo achter de rug had en later met een echte haarverf, kwam  deze stralende vrouw weer in beeld. Inmiddels gebruikte ik een natuurmerk, maar wat is natuur? Waarom zou ik het niet eens proberen om het gewoon grijs te laten worden? Ik gaf het een kans om te zien wat er dan eigenlijk gebeuren zou.

Het leuke is de complimenten die ik vaak krijg, vooral het gemêleerde spreekt veel mensen aan. Met haarverf was mijn haar zo egaal van kleur en miste ik wel eens de speelsheid van haarkleurschakeringen die ik in mijn donkerblonde kapsel had. Nu kreeg ik juist daarover weer de leuke opmerkingen, net zoals vroeger, in jeugdige jaren. Ik profiteer van de verschillende nuances in mijn peper-en-zout kleurig haar, in combinatie met mijn kleding. Ik voel me er in thuis.

Hoe kan ik efficiënt winkelen?

Vooraf gebruik te maken van 2 methodes:

Je hebt een kleurenanalyse gehad en je weet daardoor je mogelijkheden met je grijze haar

Je weet welk kleurentype je bent en hebt zodoende een kleurenpaspoort bij je

Kenmerken van het herfst-wintertype als combinatietype

Wat kan jouw budget aan?

Qua prijzen zou ik zelf eerder kiezen voor het grijs laten worden. Zeker in tijden van crisis biedt de goedkopere oplossing veel voordelen en zie je er heus chic uit. Kleding is tegenwoordig ook tweedehands goed te krijgen, dus een “nieuwe” blouse of jas is minder duur dan maandelijks het haar (laten) verven.

De oplossing van de natuurlijke kleur haar is tijdloos. Met haarverf moet je precies het kleurnummer weten en wat als jouw vertrouwde merk ineens met een nieuwe serie komt?

Zeker respecteer mensen die hun haar willen verven, ook dan is het doel om de juiste keurencombinatie te creëren.

Ben je inderdaad herfst- of wintertype dan kan de aanvullende informatie in het andere artikel over het zomer- en lentetype met dit onderwerp, bruikbaar zijn voor jou.

Kleurenadvies voor het zomer- en lentetype met grijs haar

Wie kent het liedje niet:” Ik heb eerbied voor jouw grijze haren”. Of je die grijzen haren nu wilt of niet, jouw kleurenwijsheid is inmiddels gekomen.

Klik hier om een kleurenwaaier te bestellen

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.