Er staat op deze website veel over het haar. Nu zijn de ogen aan de beurt. Ons haar kunnen we wel een andere kleur geven, dat geldt ook een beetje voor onze huid. Het bijzondere van de ogen is dat we de kleur niet kunnen veranderen. De kleur van de ogen heeft grote invloed op het totale beeld van ons uiterlijk.
Inhoudsopgave
Mooie ogen
In mijn kleuren-praktijk zie ik altijd mooie ogen, want van nature worden we hier goed in voorzien. Hoor ik wel eens klagen over het haar of een bleke huid, over de ogen zijn nooit klachten. De mooie invloed van de ogen onderschatten we wel eens.
Hoe kunnen we die indringende kleur van de ogen het mooist tot hun recht te laten komen? Daar gaat dit artikel over. Heb je eenmaal het geheim door van de ogen dan komt je gehele uiterlijk tot volle ontplooiing. Met welke kleuren bereik je dit? Een greep uit de kleuren die ogen hebben
- Bruin
- Blauw
- Groen
- Grijs
Deze 4 kleuren komen voor in combinaties, zoals groen-grijs. De 4 kleuren zijn ook in nuances te vinden, bijvoorbeeld donkerblauw of lichtblauw. Zo zijn er talloze gradaties in al die combinaties van licht, donker en gemengde kleuren.
De glans van de ogen
Samen met de glans van de ogen vormt dit het speciale en persoonlijke. Daarom maakt het vaststellen van de kleur van de ogen tijdens de kleurenanalyse tot één van de boeiendste onderdelen, voor mij als kleurstyliste, maar zeker ook voor de klant.
Kan de oogkleur veranderen?
Onze huid verandert in klimmen van de jaren en ons haar verliest z’n oorspronkelijke kleur. Bij de ogen is dat niet het geval. In uiterste geval kan op hoge leeftijd de kleur er ietsje flets uitzien. Vergeet daarbij niet, dat als het haar en de huid lichter wordt, dat invloed heeft op de rest, dus ook op de ogen en kan het lijken alsof het oog iets fletser wordt.
Kleuren beïnvloeden elkaar voortdurend, ze geven een weerschijn aan de omgeving. Zo klein als het oog lijkt, als je het vergelijkt met ons haarkapsel of huid, zoveel invloed heeft het.
Kleureffect van kleding
Ook in de verte is die invloed verrassend aanwezig. Bij mijn ervaring van kort geleden zag ik een voor mij bekende vrouw, tussen ons was ongeveer 20 meter open ruimte. Het viel me meteen op dat de donker turkoois blouse haar voortreffelijk stond.
Ik was echter benieuwd waarom dit mij op die afstand zo in het oog sprong. Toen ik haar naderbij kwam bleek de ontdekking simpeler dan ik verwachtte. De blouse bleek precies de kleur te hebben van haar ogen.
Alhoewel je de kleur van de ogen in de verte niet precies kunt waarnemen heeft die toch zijn werk gedaan, het kleureffect was grandioos. Ik kon het niet laten haar dit te vertellen en haar bevestiging was dat ze zelf verbaasd was over hoe prettig ze zich voelde in die kleur.
Ogen beoordelen bij de kleurenanalyse
Bij een kleurenanalyse bekijk ik precies de kleur van je huid, je haar en van je ogen. De ogen vergelijken met de kleurenstroken kost het meeste tijd. Ik kom talloze varianten tegen van kleuren in de ogen, met spikkels of bijzondere randen.
Ogen vraagt bijzonder veel precisie en geduld bij de kleurenanalyse. Je kijkt dan mee in de spiegel en volgt de zoektocht naar de juiste code. In de persoonlijke kleurenwaaier vind je die kleuren terug die we tijdens de kleurenanalyse hebben gevonden, zodoende heb je dan het juiste materiaal om de kleding erbij uit te kiezen.
Make-up en ogen
De aanschaf van make-up zoals oogschaduw geven net even het accent. Per seizoentype verschilt het welke kleur oogschaduw en mascara je het beste gebruikt. Kijk in je kleurenwaaier en kijk welke kleuren in jouw seizoentype voorkomen. Daar zit ook jouw kleur oogschaduw, oogpotlood en mascara in.
Persoonlijk ben ik voor aansluiting in de kleur van de ogen. Een fellere kleur dan je ogen zelf raad ik af. Bij bruine ogen adviseer ik een beige-achtige tint. Bij licht blauwe ogen een oogschaduw van zacht blauw kleur of lichtgrijs.
Zo geldt dat ook voor warme en koele kleuren van ogen en de daarbij behorende make-up. Neem geen warme kleuren als je ogen een koele kleur hebben. Om te voorkomen dat je er juist heel moe gaat uitzien, is het handig op te letten dat de oogschaduw de kleur van de ogen niet overheersen.
Seizoentype en kleur ogen
- Lentetype: blauw of turkoois
- Zomertype: blauw, grijs-blauw, soms groen
- Herfsttype: Turkoois, blauw, bruin
- Wintertype: blauw, bruin, grijsgroen.
Dezelfde kleur ogen komen voor bij meerdere seizoentypes. Het zou erg makkelijk zijn door de kleur ogen in de spiegel te zien en dan te weten wat je bent. Zo simpel is het niet. Pas met vele vergelijkingen met kleurenstroken is het nauwkeurig vast te stellen.
Bij de kleurenanalyse bekijk ik ook de huid en het haar. Het geheel wijst dan de weg naar welk kleurentype je bent.
Brilmontuur
De bril moet net als de oogschaduw de kleur ogen niet overheersen en ook goed combineren met de huid en het haar. Hier en daar zijn mode trends van een zwaar en donker montuur. Ben je een licht type en je draagt een fors montuur, dan geeft dat een zwaarwichtig effect. Daar moet je echt van houden.
Beter is het om naar de vorm van je gezicht te kijken. Zitten er fijne lijnen in dan is een montuur geschikt met een zekere verfijning. Heb je een gezicht met brede vormen, dan mag het montuur dikkere lijnen hebben.
Kijk ook naar je haar, of je vol haar hebt of sluik haar. Het moet een evenwichtige samenstelling worden. De ogen moeten vooral hun sprekende uitdrukking houden.
Wat is de juiste kleur voor een bril? Die vind je in de kleurenwaaier. Wil je de bril gebruiken om op te vallen, neem dan de opvallende kleur die wel in jouw kleurenwaaier voorkomt. Heb je liever een neutrale kleur, maak dan onderscheid of je bij de warme of de koele kleuren thuis hoort.
Slotconclusie
Wanneer de kleding met zorg is afgestemd op je uiterlijk, oogt alles prettig.