De kleurenwaaier bij het winkelen

Kleurenwaaier winkelen

Hoe lang kun je een kleur onthouden? Het oog kan een speciale kleur niet langer dan een paar seconden opslaan. Neem nu donker roze, je ziet het aan een kledingrek hangen, of het dan thuis in een winter- zomer- lente- of zomerpalet is zomaar niet te zien. Met je eigen kleurenpalet houd je de stof op het kledingstuk. Er zijn kleuren waar een zekere vrijheid is met meerdere schakeringen. Van de andere hele speciale kleuren in je palet mag je niet afwijken van jouw nuance om het goede effect te creëren.

Hoor je anderen over een kleurenwaaier?

En dan, wat ga je ermee doen? In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je die kunt gebruiken. Allicht voor diegenen die er niet ééntje hebben, zijn de kledingtips bruikbaar als lijdraad om je weg te vinden tussen de kleuren die in de winkels op je afkomen.

Mode voor enkele seizoentypes

Lastig wordt het wanneer jouw kleurenscala niet in de mode is. Blijf op je hoede om je niet mee te laten slepen met deze modetrend die voor jou niet veel goeds brengt. Wanneer het modeseizoen er wel is met jouw kleuren, maak daar dan gebruik van. Mijzelf als voorbeeld, nadat ik bij tijdens de opleiding bij een kleurenanalyse zomertype bleek, vind anno 2013-2014 nauwelijks wat volgens dit zomer-kleurenadvies.

In de winkels zie ik veel keuze voor de wintertype kledingcombinaties. Ik wijk uit naar occasions en wacht verder af tot de periode dat mijn kleurentype meer vertegenwoordigt is. Op dit moment besteed ik weinig geld besteden aan kleding met de kenmerken van het zomertype. Dat maakt dat het spaarpotje voor straks meer in petto heeft voor mijn zomerkleurencombinaties. Zomertype

Mij staat niks

Kreten die ik hoor als ” ach wat zie ik er uit want mij staat niks”, dat klopt gewoon niet. Ga na welk seizoentype je bent en wat de overheersende modekleuren zijn. Heb je een keer weinig tijd en je wilt toch even de winkels in, neem je kleurenwaaier in de hand en loop langs de kledingrekken. Je pikt er zo uit wat je goed gebruiken kunt en je laat alles hangen waar je nooit aan beginnen moet. Misschien ben jij een combinatie-type.

Zomer-lentetype

Herfst-wintertype

Moment van winkelen

Zie je de blouse die je voor het najaar wenst maar in het komende jaargetijde te warm zit? Koop die toch maar, want in september-oktober als je het nodig hebt, is die kleur ineens nergens te vinden. Zo alert moet je zijn als je de juiste kleuren wilt dragen. De confectie brengt uiteindelijk alle soorten kleuren wel weer op de markt, in verspringende periodes komt het ene en het andere kleurentype weer aan de beurt. Herfsttype

Overdag winkelen heeft één groot voordeel, dan kun je het kledingstuk bij het daglicht houden. Uitsluitend kunstlicht is zeer verwarrend.

Mode en de kleurenwaaier

Als mijn kleuren nu niet in de mode zijn? Kijk naar de mode kleuren en zoek de overeenkomstige tinten in je kleurenwaaier. Je vind er altijd een paar die toch in de mode zijn, dan kun je daarmee aan de slag. Verhalen van wat nu het meeste verkocht wordt, brengen je niks verder, want dat is afgestemd op een gemiddelde van het publiek. Laat je dus niet ontmoedigen of opjagen. Jij oogt goed als individu met jouw  kleurencombinaties, waarin mode-kleuren voorkomen die bij jou horen. Uiteraard vraagt dat meer zoekwerk en geduld. Nuances per kleur

Passen en meten met de kleurenwaaier

Voor meer luxe is er natuurlijk altijd een mooie oplossing om een kledingmaker in te schakelen, die de stoffen uit zoekt in jouw kleur. Vooral handig voor vrouwen en mannen die geen confectie figuur hebben, als ik denk aan mensen met extra lange armen of benen. Het gemiddelde figuur van de confectie klopt lang niet altijd met onze eigen lichaamsvorm. In een naaiatelier kun je vorm, kleur en kledingstijlen persoonlijk aanmeten. Lentetype

Efficiënt winkelen

Ik ken vrouwen die overal waar ze zich begeven in kledingrekken duiken, bijvoorbeeld tijdens een excursie met een groep. Bij de groep blijven is dan wat je afleidt, je concentreert je niet volledig op de kleuren die je ziet. Deze onrust beschouw ik als een soort wanhoop, of dreigt het tot een verslaving? Die zou te verklaren zijn, er ontbreekt structuur en je bent op zoek naar iets wat onduidelijk is hoe dat eruit moet zien. Intuïtief weten deze vrouwen dat ze het pronkstuk ineens kunnen tegenkomen, alleen ze beseffen niet aan welke eisen dat moet voldoen. Cadeaubon voor een kleurenanalyse

Basis-garderobe

Heb je tenminste een goede basis-garderobe in huis, dan heb je altijd iets om goed voor de dag te komen. Dat sterkt je zelfvertrouwen. Je garderobe verdient nog wat aanvulling, maar daar is geen haast bij. Vermijd het soort paniek van het speuren naar de onverwachtse schat die je ineens tegenkomt. Impuls aankopen kunnen naderhand tegenvallen. Wanneer je thuis al wat goeds hebt hangen, ben je minder vatbaar voor voortdurende verleidingen door de 24 uurs-economie. Wintertype

Redenen de kleurenwaaier In on-gebruik

-je bent een natuurtalent en weet al je goede kleuren

-je hebt een kleurenwaaier die niet bij je past, dat desinteresse tot gevolg heeft en zodoende weet je zelfs niet meer waar je kleurenwaaier hebt gelaten.

Kleur niet voorkomend in de kleurenwaaier

In de winkel is er een kleur die je mooi vind, maar deze komt niet in jouw kleurenwaaier voor. Wat moet je nu doen? Is het soms die kleur die je in je kast thuis hebt van dat kledingstuk wat je al een tijd niet meer draagt? Kijk kritisch in de spiegel en op het prijskaartje, in verband met het risico. Als het je niet duidelijk is wat er met deze kleur aan de hand is, dan is mijn advies om het niet te kopen.

Kleurenpraktijk

Wanneer ik mensen spreek die heel argeloos vertellen dat ze geen idee hebben waar hun kleurenwaaier is gebleven, dan maak ik  uit de rest van hun verhaal dat ze er niet tevreden mee waren. Het zoek raken van hun kleurenpaspoort was een bijkomstigheid. Degene die hun kleurenkaart verloren zijn en er wel wat aan hadden, missen het werkelijk en bestellen bij mij meteen een nieuwe.

Wat ik ook zie is wanneer men een verkeerde kleurenwaaier heeft, winkelt volgens een seizoentype wat je niet bent. Wil je voortdurend hele andere kleuren dan je kleurenwaaier aan geeft, wees dan alert.

De kleuren die je draagt moeten je een goed gevoel geven. Stress bij winkelen is niet de bedoeling. Ergernis bij het dragen van de aangegeven kleuren horen helemaal niet. Als blijkt bij de persoonlijke kleurenanalyse dat je een ander kleurentype bent, kan in sommige gevallen de kleurenwaaier worden ingeruild.

Contact voor een kleurenanalyse

Eigen kleurexperiment

Doe zelf een éénmalige kleurentest van huis uit: onthoud in je gedachten één  gewenste kleur en ga naar de winkel. Let op 2 dingen:

  • vind je de speciale kleur terug
  • klopt de nuance?

Succes met het kleurenspel!

Bestelling kleurenwaaier

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.