Er zijn mensen die zo gehecht zijn aan een kleur, maar die kleur komt niet voor in hun seizoentype en staat totaal niet. Meteen afschaffen of verbieden? Nee, zo radicaal ben ik niet. Dit keer is mijn artikel gewijd aan wat contra-advies, omgaan met reacties die afwijken van het gemiddelde. Ben jij zo iemand?
Inhoudsopgave
Durf jij te lopen in die ene afwijkende kleur?
Als je zo gewend bent aan een bepaalde kleur die je niet wilt missen, dan is dat één ding dat al vast staat, daar ga ik niet aan tornen. Mijn advies betekent uitleg hoe je iets staat en waarom. Je bent altijd vrij om dat naar eigen smaak in te vullen.
Zwart is een verhaal apart
Bij zwart maak ik wel een uitzondering om je goed bij te brengen welk bezwaar het gebruik van deze ‘kleur’met zich mee brengt, vooral als je echt niks anders draagt. Het wordt echt kleurloos dan en dat doorbreek ik graag bij mensen, die natuurlijk niet voor niets mij als kleurencoach hebben ingeschakeld.
Wat doen we dan met die ene ongeschikte Kleur?
Wat ik je wil vertellen is dat je die ‘slechte’ kleur niet hoeft op te geven. Voel je lekker in die ene afwijkende kleur die niet thuis hoort in jouw seizoentype. Het zal z’n reden hebben waarom je die kleur zo graag draagt. Vergeet niet dat elke kleur een bepaalde sfeer heeft, een zekere stemming oproept, of symbolisch gezien iets met je doet wat voor jou waardevol is. Dat kan met je karakter te maken hebben en is van zeer persoonlijke aard.
Brengt een kleurenadvies geluk?
Af te raden kleuren per seizoentype
Meestal geef ik via mijn artikelen tips over de beste kleuren. Dit keer doe ik dat met de tip wat je vooral moet nalaten.
Laten we eens op het rijtje afgaan wat geen geschikte kleur is
Herfsttype: roze- Kenmerken van het herfsttype
Wintertype: camel- Kenmerken van het wintertype
Zomertype: knalgeel- Kenmerken van het zomertype
Lentetype: citroengeel- Kenmerken van het lentetype
Je kunt natuurlijk hier van schrikken, als er een herkenning is dat je die ene mindere kleur draagt als seizoentype die dat beter niet kan doen. er is geen reden om in paniek te raken, het is meer een kwestie van dat je je er van bewust moet zijn.
Gebruik de juiste kleuren als je op sollicitatie gesprek gaat of een andere belangrijke afspraak. ga je een voordracht houden, neem dan ook de goed passende kleuren. Je draagt veel meer uit als je de tekst die uit je mond tijdens je gesprek komt ook harmoniseert met jouw totale uiterlijk.
De 5 praktische kenmerken van de kleurenanalyse
‘Reserveer’ je geliefde kleuren die behoren tot zeer matige combinatie voor een minder kritische dag. De zogenaamde casual mode vind ik persoonlijk een beetje raar. Vrije tijdsachtige stijl voor de gewone werkdag. Wanneer is het dan de werkdag en wanneer die vrije dag? Gebruik die verkeerde kleur voor de vrije dag of als je werkt zo is ingericht dat je niet centraal in beeld bent.
Ben je gewend aan de combinatie met je ‘verkeerde’ kleur dan, kun je het wagen dit op je werk te dragen. Dit mits je in geen t.v. presentator bent of een dergelijke voor het publiek zichtbare functie.
Hoe maak je die combinatie
Een combinatie maken met de verkeerde kleur is te proberen. Hoe je dat doet hangt geheel af van al jouw aspecten in het uiterlijk. Dit heeft te maken met de kleur van het haar, de huid en de ogen. Er is wel richtlijn om die ene gewenste verkeerde kleur toch verantwoord te dragen.
Je hoeft niet perse afstand van te doen van jouw kleur die je al jarenlang gedachteloos hebt gedragen. Nu je het je bewust bent kan het je nou net op de smaak brengen van de juiste kleuren. Met dat resultaat dat je met gemak die ene kleur vaarwel zegt, waarvan je verwachtte dat er een verbod op kwam. Het corrigeert zich dan vanzelf, na de kleurenanalyse.
Anderzijds heb ik ooit iemand via een collega iets vernomen over een vrouw die echt treurde, over dat die ene kleur die in de kleurenwaaier ontbrak. ze hoopte dat het op een fout berustte. In dat geval is het bekijken ervan zeker de moeite waard. Blijkt het wel een juiste beoordeling te zijn, dan is die vurig gewenste kleur in principe voorbij, uiteraard de keuze aan de drager.
Review, juli 2014 van Antoinette:
Wij hebben het beide een onderhoudende en verrassende sessie gevonden.
Leuk om te zien ook dat je je niet te veel moet blind staren op de kleuren
waaraan je gewend bent.
Dwarsigheid?
Wat ik al zei, zo radicaal ben ik niet dat ik het opvat als dwarsliggen, als je de kleuren wilt blijven gebruiken die ik niet echt adviseer. De bedoeling is dat jij je prettig voelt in de kleurencombinatie en dat weet je precies als je het bewustzijn hiervan onder de loep hebt genomen. Ik kan je tijdens de kleurenanalyse genoeg tips geven hoe je omgaat met al je kleuren die je gewend was, ook al zijn andere kleuren echt je toppers.
Maar wees gerust, de meeste mensen ontdekken tijdens de kleurenanalyse dat ze het al vanuit zichzelf goed doen, maar zien dat ze er nog veel meer uit kunnen halen. En wat ook meespeelt, is dat ze de bevestiging hebben dat het in de grote lijnen wel goed zit. Ze voelen zich zekerder en ze snappen met het nieuwe inzicht beter waarom iets wel staat.
Resultaat is dat je voortaan zelfstandig inschat wat door de beugel kan en wat niet. De ontdekking welke kleuren je niet staan zijn dan vaak een opluchting, dat ze daar niks meer aan missen.
Heb je geen idee?
Heel zelden kom ik vrouwen tegen die echt geen idee hebben wat ze kunnen dragen. Uit nood dragen ze dan maar ‘veilig’ alles in het zwart. Ik vind dat in alle opzichten droevig, om te zien en te beleven. Voor veel kleurentypes is het sowieso oppassen met het nadelige effect van zwart.
Voor de mensen die jaar in jaar uit compleet in het zwart lopen, gaat er met een kleurenadvies een wereld open. Met mijn aanpak van het zwart in elk geval ‘een beetje te minderen’ en er veel kleurrijks voor in de plaats te zetten, is voor die persoon al een hele nieuwe gewaarwording.
Review van Annette, augustus 2o14
Bedankt voor je antwoord op mijn vraag, ik ga het uitproberen. Ik wilde toch nog even zeggen dat ik heel blij ben met de kleurenwaaier, ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Denk alleen maar in kleuren.
Kneepjes
Alle fijne kneepjes hoe je bepaalde kleuren minder laat opvallen, maar voor jezelf niet helemaal weg cijfert, zijn pas uit te leggen als ik je voor me zie. Het is per seizoentype verschillend. Een algemeen advies is er nauwelijks en zou via dit schrijven te onpersoonlijk worden.
Wel de algemene tip om eens na te gaan welke kleur het in jouw geval is die tot de ‘verkeerde’ kleur behoort, of je die graag draagt en hoe je dat ziet in de toekomst. Voor het gemak check je even of die voorkomt in het rijtje dat ik als voorbeeld gaf voor elk seizoentype. En tenslotte is iedereen vrij om te doen wat die wil, te ‘zondigen’, ook met mijn kleurenadvies, want elk mens is uniek, in zijn of haar uiterlijk, in smaak en beleving.