Hoe jouw kleuren veranderen in de loop van de jaren

Je leven lang dezelfde kleuren gebruiken, is dat een goed idee? Dat zou kunnen als de kleuren in je natuurlijke uiterlijk eeuwig hetzelfde blijven. De vraag die ik vaak te horen krijg is: “Kan ik veranderen van seizoentype?” Deze onzekerheid is brengt klanten geregeld naar mij toe.

In dit artikel leg ik je uit wat het passeren van jaren doet met onze kleuren. Laten we als voorbeeld uitgaan van het herfsttype. Deze heeft een huid met een bruinige toon erin. Dit zal van jongs af aan zo geweest zijn. Als kind zal het herfsttype vrolijke en warme kleuren hebben gedragen. Zie een meisje voor je met een geel blousje, mosgroen rokje en een bruine mayo. Ze zal op een andere dag dat kunnen combineren met een vrolijke oranje truitje.

Van kind naar volwassene

ls dit meisje wat ouder wordt verdwijnen vaak die hele felle kleuren, dat is een kwestie van smaak die te maken heeft met je anders willen voelen dan een kind. Vanaf de leeftijd 20 tot 30 jaar krijg ik nogal eens vragen over de kleurenanalyse of bestelling van een kleurenwaaier. Het kleuren bewustzijn begint dan te groeien.

Kleuren waar je aan gewend bent

Soms heb ik klanten die een stukje ouder zijn, tussen de 30 en 40 jaar. Wanneer die al een kleurenwaaier bezitten kunnen ze daar lang mee voort. Maar op een goede dag is bij hun toch ook iets veranderd.  Als ze hun haar hebben geverfd verandert er veel. We gaan hier vanuit dat ze gewoon hun eigen natuurlijk kleuren behouden, dan toch komt er een moment dat ze er even geen wijs meer uit kunnen.

Wat ze altijd gewend waren te dragen klopt ineens niet meer. Ze worden onzeker, want hoe kan het nu er zo anders uit zien terwijl ze dat al die jaren succes hadden hadden met deze vertrouwde kleuren?

Verandert het seizoentype?

Je seizoentype verandert niet. Je bent niet als herfsttype geboren en wordt ineens een zomertype. Dus die geruststelling kun je aannemen. Soms lopen vrouwen of mannen al jaren rond in de veronderstelling een herfsttype te zijn en blijken dat nooit geweest te zijn. Maar leeftijd maakt geen verandering in je seizoentype.

Hoe Weet Je Of Je Het Herfttype Bent

Het uiterlijk wordt bij de meeste mensen bij het vorderen van de jaren iets lichter. Dat is maar een klein beetje, en gaat heel geleidelijk. Ineens krijg je het in de gaten dat het anders is en wijd je het aan de mode. Die mode geeft ineens als ideaalbeeld dat we allemaal in felle kleuren zo mooi zijn. Of er is ineens een mode dat alles grijs, bruin en zwart is. Dat past niet voor iedereen en dan komt die eigen verandering er nog eens bij. We zien door de bomen het bos niet meer.

Hoe spelen we hierop in?

Heb je nog niet eerder bekeken welk seizoentype je bent, dan is nu het moment daarvoor gekomen. Je kunt je dan beter oriënteren in welke kleurentype je hoort en maakt keuzes veel makkelijker. Weet je wel al welk kleurentype je bent, dan ken je die kleuren. Maar binnen die vele kleuren die je tot je beschikking hebt, moet je anders gaan combineren. Koos je vroeger als herfsttype veel in het bruin, moet je nu misschien meer beige gebruiken.

Wat verandert er?

Bij het ouder worden wordt vaak de huid en het haar lichter. Bij de één resulteert dat in zachtere kleuren gebruiken. Bij de ander is het juist meer de krachtige kleuren te benutten. Op latere leeftijd er bleek uit zien is helemaal niet nodig. Heel veel bijwerken met make-up zijn extraatjes waar het niet van moet afhangen.

Waarom Je Moet Uitkijken Met Je Haar Verven

Modekleuren geschikt maken voor jouw eigen seizoentype

Binnen de modekleuren bekijk je welke kleuren de jouwe zijn. Klakkeloos de mode volgen kan bijna nooit, want die mode is niet afgestemd op een individu. Laat je inspireren door kleuren die je ziet in etalages en wat je mensen ziet dragen. Neem in je op wat je aanspreekt en probeer thuis eens voor de spiegel hoe die kleur je staat, alvorens tot grote aankopen over te gaan. Selecteer de modekleuren die wel binnen jouw seizoentype vallen en op jouw kleurenwaaier terug ziet.

Kleuren-ervaringen uitwisselen

Communiceer jij wel eens met anderen over je kleuren ervaringen. Wat zie jij op straat? Wat valt je op? Met een oorspronkelijke waaier kun je wapperen, zoals in romantische films. Doe dat ook maar eens met je kleurenwaaier en kijk dan ook om je heen naar de bijzondere kleurencombinaties die je zoal in het dagelijkse leven tegen komt. Praat er eens met anderen over, je komt altijd weer tot een nieuwe ontdekking.

Kenmerken Van Het Herst-winter Combinatietype

Kenmerken Van Het Zomer-lente Combinatietype

Om het seizoentype te bepalen wil ik iemand voor me zien staan. Echter tegen een kleine vergoeding, beantwoord ik eenvoudige vragen ook via internet. Dus mocht je met een kleurenkwestie zitten, liefst met een goede foto, dan mail je mij en nemen we die vraag door. Vragen die verband houden met uw zo juist ontvangen kleurenwaaier vallen onder de service.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.