Warm of koel: Ondertoon huidskleur bepalen

ondertoon huidskleur

Om te bepalen of je een zomertype, herfsttype, wintertype of lentetype bent is het belangrijk om te weten wat de ondertoon van de huidskleur is. Je hebt twee verschillende ondertonen, namelijk warm en koel. Bij koele tinten kan je denken aan blauwtinten en bij warme tinten kan je denken aan geeltinten. Wanneer je weet of de ondertoon van jouw huidskleur warm of koel is, weet je ook welke kleuren het beste bij jouw huidtype en haar passen. Bij het bepalen van de ondertoon van de huidskleur wordt er ook vaak gekeken naar de haarkleur.

Koele en warme tinten van kleuren

Vaak wordt er gedacht dat een blauwe kleur niet warm kan zijn. Echter heb je binnen de kleuren ook warme tinten. Wanneer je het lastig vindt om te bepalen of een kleur koel of warm is kan je hem naast andere tinten houden van dezelfde kleur. Dus bijvoorbeeld een blauwtint bij verschillende kleuren blauw. Hieronder zie je een warme en koele tint van de kleur blauw.

Hoe bepaal je de ondertoon van jouw huidskleur

Wil je zelf kijken wat de ondertoon van jouw huidskleur is? Dan kan je jouw huid vergelijken met goud of zilver. Staan gouden sieraden jouw beter of kies je altijd voor zilver? Hierbij staat goud voor de warme ondertoon en zilver voor de koele ondertoon. Nog een tip voor het bepalen van de ondertoon van jouw huidskleur is het uitzoeken of jouw aders meer groen of blauw zijn. Hier kan je ook een stuk stof bij gebruiken met een warme groene tint of een stuk stof met een koele blauwe tint. Hierdoor wordt het makkelijker om te bepalen welke kleur jouw aders zijn. Zijn jouw aders niet uitgesproken groen of blauw? Dan zou het zo kunnen zijn dat je een neutrale ondertoon in je huid hebt.

Lichte en diepe tinten

Met de bovenstaande tips heb je kunnen bepalen of je een warme, koele of neutrale huidtint hebt. Daarnaast kan je ook uitzoeken of de kleuren in jouw huid en haar licht of diep zijn. Het is belangrijk om te kijken naar jouw natuurlijke haarkleur en niet de geverfde haarkleur. De kleuren zijn licht als je een lichte huidskleur en lichte ogen hebt. Denk aan blond haar en blauwe ogen. Heb je donkerbruin of zwart haar en donkere ogen? Dan valt dat in het diepe spectrum.

Seizoen bepalen d.m.v. ondertoon huidskleur

Wanneer je precies weet waar jouw huidskleur onder valt (warm, koel of neutraal) en of je onder de lichte en diepe tinten valt kan je kijken welk kleurtype je bent. Er zijn vier verschillende kleurtypes. Lente, zomer, herfst en winter. Hierbij kijk je naar zowel de ondertoon van jouw huidskleur als de lichte en diepe tinten. Deze kleurtypes kan je gebruiken om kleding of make-up uit te zoeken.

Kleding en make-up voor een warme ondertoon

Heb jij een huidskleur met een warme ondertoon? Dan passen de onderstaande producten waarschijnlijk goed bij jouw huidskleur.

Make-up en kleding voor een koele ondertoon

Heb jij een huidskleur met een koele ondertoon? Dan passen de onderstaande producten waarschijnlijk goed bij jouw huidskleur.

Redactie

Op Kleuranalist.nl lees je over álles wat met kleur te maken heeft. Van de bekende seizoenstypes tot leuke artikelen over hoe je kleuren kan combineren. Daarnaast lees je ook over kleuranalyses en hoe je deze ook zelf kan maken.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.