web statistics
header

Kleurontdekkingen In Het Openbaar

Wanneer men hoort dat ik kleurenadviseuse ben, suggereren ze dat  ik zeker van alles tegenkom aan kleuren in kleding.

Al wachtende in een kassa rij heb ik vaak genoeg gelegenheid om eens langer te kijken naar mensen en ontdek ik vaak genoeg veel mooie combinaties.

Ik beleef inderdaad onderweg van alles op het gebied van kleuren die opvallen in hun mooiheid, soms zelfs mooi in de lelijkheid.

Creaties die qua samenstelling niet kloppen, naar mijn idee. wekken bij mij allerlei vragen op. Hoe is iemand tot die combinatie gekomen? Welke effect zoekt men en hoe is waarschijnlijk de geschiedenis ontstaan?  Mij wordt zo vaak gevraagd, hoe ik er tegenaan kijk als ik iets ‘geks’ tegen kom. Vandaar dat ik dit graag deel met mijn lezers en kleuren-klanten.

Juist het woord creaties gebruik ik hier, want wanneer er iets merkwaardigs ontstaat in de verschijning heeft dat meestal te maken met het ingrijpen in onze natuurlijke uiterlijke kenmerken. Misschien maak je dit zelf ook wel mee, dat je iemand ziet die op valt, maar waarin dan eigenlijk? Aan de hand van drie voorbeelden beschrijf ik in dit artikel wat ik zoal ben tegen gekomen de laatste tijd.

Het was weer eens in de trein, een perfecte plek om rustig te kijken als je tegenover zo iemand zit. De betreffende persoon viel mij direct op door haar brons kleurige jas en een koffertje van dezelfde kleur. Uit ervaring weet ik dat menigeen die kleur niet zo maar kan gebruiken, althans niet in de kleding.

Hoe Weet Je Of Je Het Herfsttype Bent?

Brons Voor Het Zomertype?

In Nederland hebben we namelijk zeer veel zomertypes en de kleur brons hoort daar niet bij. De passagier tegenover mij leek op het eerste gezicht was misschien wel een zomertype. Een herfsttype zou ze niet zijn en brons hoort thuis bij het herfsttype. Haar huid zag er bleek uit, terwijl ze verder een gezonde indruk maakte. Zodra ik een bleke gelaatskleur zie ben ik al op mijn hoede, het betekent meestal een ‘vergissing’ in de combinatie.

Een foto nemen van een vreemde en dit voor de website gebruiken zou het verhaal vereenvoudigen, maar dat is ongepast, daarom moeten we het hebben van de beschrijving en ik hoop dat je me kunt volgen. De persoon zelf zal vast wel vriendelijk zijn, laten we de kleuren en het uiterlijk niet met elkaar verwarren.

Hoe zou zij op het idee van brons zijn gekomen en waarom springt mij dat in het oog? Ik denk zo dat het brons haar lievelingskleur is. Het haar was geverfd in een kastanje-achtige kleur, een beetje tegen het donkerrood aan. Voor zover ik de ogen precies kon zien waren ze zacht groen-grijs. Het ziet er naar uit dat ze haar lievelingskleur heeft willen verwezelijken via de haarkleur, want het brons stond goed bij het haar.

Wat Doet Een Glimmende Stof?

De jas was overigens een beetje gladde glimmende stof, daarmee accentueer je de kleur. Des te meer valt mij dan op dat die kleur brons haar niet staat. Dat kun je zien door het feit dat bij de huid die bronzen jas helemaal niet staat. Duidelijk was ook dat de haar-kleur niet strookte met de gezichtskleur en hier zit dan de clou.

Een haarkleur die niet klopt geeft problemen met kleding combinaties. Dan past iets wel bij het gezicht maar niet bij het haar of omgekeerd. Dit kom ik geregeld tegen in mijn kleurenpraktijk en daarvan is deze een fraai voorbeeld. Zo toonbaar als hier zowel de jas en als het koffertje brons was zegt wel iets over de smaak. Ik zou dan zeggen, houd het bij dat koffertje en neem de jas in een andere kleur.

Hoe Ga Je Om Met Je Lievelingskleur?

Hoe komt ze dan aan die haarkleur? Mogelijk is die gekozen op grond van een bepaalde voorkeur van een kleur die men in het hoofd heeft, in plaats van wat er op het hoofd past. De totale gelaatskleur laat van nature al zien of we te maken hebben met een koele of warme variant in het uiterlijk. Deze vrouw staat koele kleuren mooi. Brons behoort tot de warme kleur en zo ontstaat een zichtbare disharmonie.

Wanneer je een vraag hebt over jouw lievelingskleur, mail me dan, zodoende sluit ik nog meer aan bij de vraagstukken die leven bij mijn klanten. Ik hoor graag welke  lievelingskleur je hebt.

De Nuance Van Geel

Op een concert zie ineens bij het uitlopen van de zaal een oud collega, die ik wel 15 jaar niet meer gezien heb. Haar haar heeft een donkerblonde kleur, wat qua leeftijd niet meer kan, dus is het geverfd. Het staat haar goed, eigenlijk zoals ik haar ken van jaren geleden. Haar huid is ietsje bleek, maar dat is het altijd geweest in mijn herinnering. Er is ooit iets met haar gezondheid geweest en ze heeft er wel eens veel bleker uit gezien, dus neem ik aan dat het bij haar hoort, maar ik twijfel.

Er is iets wat vreemd is en na een poosje weet ik het, want ik heb soms even tijd nodig om te zien wat er nou aan de hand is. Het is op een zondagmiddag, gelukkig speelt zich dit af in het daglicht, dat maakt de analyse makkelijker.  Wat ik waarneem is dat ze een brede sjaal om heeft, van een hard gele kleur.

Deze zeer koude en felle kleur hoort eenvoudig niet bij haar seizoentype. Ik schat haar in dat ze een zomertype is en het geel van de sjaal hoort bij een wintertype. Vergeet niet dat een sjaal vlakbij je gezicht wordt gedragen. Het contrast met haar zacht licht roze kleurige huid is veel te groot. Bij het haar gaat de sjaal nog enigszins, maar ja het moet bij het haar en de huid passen. De haar kleur is hier dus in orde, maar de sjaal is simpelweg niet passend.

Hoe Draag Jij Geel?

Wees gerust, ik ben in die gevallen niet uit op een gesprek hierover, ik ben dan puur in eigen gedachten door voor mezelf te verklaren wat ik hier zie. Bovendien blijf erbij dat ieder zelf moet weten wat die doet, helemaal bij types die zelf schilderen en hun eigen fantasie wereld hebben. Kunstenaars, evenals dichters en componisten, kunnen zich allerlei vrijheden veroorloven, dat maakt het nou net spannend. Tenzij je het ervaart als een probleem en je af vraagt waarom je je niet lekker voelt in bepaalde kleuren die je eigenlijk wel mooi vind.

Kleuren Los Gekoppeld Van Het Uiterlijk

Kleuren die je op zichzelf mooi vind, zijn niet altijd de kleuren die je goed staan. Het gaat mij hier om de uitleg voor mensen die zoeken naar een oplossing. Ze pakken een combinatie en vangen niet het effect wat ze willen en waar ligt het dan aan? In bepaalde gevallen weet ik wel een compromis, maar dat ligt individueel verschillend en zulke geheimen van de smid zijn de fijnheden van de persoonlijke kleurenanalyse.

Herken je iets van deze problemen dan leg ik je uit wat ermee is en vinden we zeker de oplossing voor jou.

Hoe Weet Je Of Het Goed Staat?

Er zijn ook voorbeelden die de ogen strelen.

Mooie Combinatie

Onlangs zag ik op een dansfeest een vrouw die het haar ook duidelijk gekleurd had, een beetje donkerrood-bruin, een warme kleur. Ze droeg een lange zwierige jurk, van een zeer bonte stof die zo mooi soepel mee speelde in de dansbeweging. Ik zag in die jurk zoveel kleuren: oker geel, roest-bruin, donkergroen, beige, donkerbruin, aubergine. Die rok stond haar prachtig.

Hoe komt het dat deze combinatie zo mooi was? De haarkleur paste bij het gezicht en de jurk leek die juiste combinatie te beantwoorden naar het uiterlijk. Haar gezichtshuid was blank, met iets van beige. Ik zie dus ook goede voorbeelden, dit is onafhankelijk van het feit of het haar een verfje heeft of niet.

Nog even in het kort een ander mooi voorbeeld: Een andere vrouw op dat feest had heel mooi licht grijs haar, tegen het wit aan. Ze heeft blauwe ogen en een zeer lichte huid. Haar vest was knal fuchsia en het stond haar schitterend. Dit even terzijde dat er ineens meer mooie combinaties te zien waren die bijdroegen aan een feestelijke sfeer van die avond. Heb jij een idee welk seizoentype dit was?

Ontdek De Kenmerken Van Het Zomertype

Review

Oktober 2016 Goedemorgen Erica, De kleurenwaaier is gistermiddag binnen gekomen. Ben er heel blij mee. Mijn favoriete kleuren staan er allemaal op  (kleuren die ik veel draag, maar ook op de muren heb in ons huis -petrol, blauw- dat is wel grappig. Ik vond die kleuren als kind al heel mooi.) Wat ik toen -ik heb een korte analyse gehad, keertje op school- is dat ik i.p. wel een koele ondertoon in mijn huid heb, maar dat mijn gezichtskenmerken ervoor zorgen dat ik gemengd type ben. (groen/blauwe ogen, donkerbruin haar) Dank ook voor de attentie erbij, leuk. Kan de waaier mooi meenemen met shoppen, Groetjes Gerdien

Genieten doe ik zeker bij het zien van al die verschillen en verhalen van ervaringen. Jammer is wel eens als ik een complimentje maak, dat ze dan zeggen:”oh ja jij hebt daar verstand van”. Daar gaat het mij op dat moment niet om, ik vind het gewoon leuk als iemands uiterlijk zo mooi tot z’n recht komt, dat gun ik iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews
Roxanne (13 mei 2012)

"Ik heb de kleurenwaaier goed ontvangen, bedankt hiervoor. Ik ben heel blij met het handige meeneemformaat.

Groetjes Roxanne.”


Olga (23 april 2012)

"Heb het ook leuk gevonden: heerlijk een hele middag alle aandacht voor jezelf! Kijk uit naar onze persoonlijke kleurenwaaiers…"

Nogmaals bedankt, vriendelijke groet,

Olga”