Erica Natuurlijk

Van huis uit was ik vertrouwd met klanken en kleuren.  Wat grif in mijn geheugen staat, zijn de opmerkingen dat ik er altijd zo witjes uitzag. Kwam dat door het stadsleven of waren het  – achteraf gezien – de verkeerde kleuren die mij als kind werden voorgeschoteld om aan te trekken?

Ik neem je in verbeelding even mee in een tijdsperiode waar weinig keuze bestond in kleuren en met geld zeer zuinig werd omgesprongen voor de besteding aan kleding. Bovendien was het oneens zijn met de soort kleding die voor mij bedoeld was niet voor de hand liggend. Het  kwam niet in mij op om te protesteren, dat zou ongehoord zijn geweest. Herken je dit of durfde jij zo als kind al in op stand te komen tegen het voorgeschreven kleurengebruik? Het ligt er ook aan in welke jaren jij je jeugd hebt gehad.

Antwoord op de vraag of ik weinig kleur had in mijn gezicht door misschien te weinig zon of dat het kwam door niet passende kleuren bij mijn seizoentype, daar zal ik in elk geval nooit antwoord op krijgen. Het blijft achteraf gissen welke factoren hierin doorslaggevend waren.

Wel werd ik gerespecteerd in mijn voorkeur voor het dragen van de kleur rood. Ik voelde mij altijd aangetrokken tot deze sprekende kleur, zowel  in kleding en als bij inrichting van onze kamer (een eigen kamer had in tijden van woningnood bijna niemand). Bij de opleiding tot kleurstyliste openbaarde zich de kleur rood tot mijn allerbeste kleuren. Intuïtief heb ik dat kennelijk van jongs af aan al begrepen dat dit de kleur was die bij me hoorde en mijn persoonlijkheid het juiste accent gaf. Verschillende Kleurencombinaties Met Rood

Van Kinderkleuren Tot Grijze Haren

Als tiener was het vaak zoeken waar ik me lekker in zou voelen. Terugkijkend op die periode is het jammer dat ik nou juist op die leeftijd niet op de hoogte was van wat ik noem een bewust kleuren-inzicht. De term seizoentype had mij nog lang niet bereikt. Dat kwam pas na mijn loopbaan als verpleegkundige, toen de eerste grijze haren verschenen. Eerst verfde ik mijn haar in de vertrouwde eigen mahonie kleur en dacht zo alles opgelost te hebben, maar er bleef een ontevredenheid.

Eerder als twintiger kocht ik vaak haarspelden in een reeks kleuren, dat deed ik ook vaak met handschoenen of sjaals. Daarop terug te vallen met de grijzende haren, geverfd of niet, dat werkte nu niet meer. Het geheel ontaardde in een garderobe die er steeds rommeliger uit ging zien. De toevlucht tot de zonnebank en kleur gevende gezichtscrème waren verwachtingsvolle acties.

Eigen Bedachte Oplossingen

Bij mijn ijver rond de naaimachine meende ik wel de vrije keuze te hebben van materiaal, pasvorm en tinten, maar dat garandeerde nog niet het goede effect in z’n totaliteit. Ik hoopte dat mijn eigen  bedachte creaties perfect zouden staan, maar helaas bracht dit slechts af en toe de het gewenste resultaat.

Wat ontbrak waren de wetenswaardigheden van de juiste kleuren. Het gevolg was het zoeken in winkels en menige catalogus, retourneren van bestellingen aan postorderbedrijven. Dat ging zo door  jaar in jaar uit, het bracht helaas alleen maar meer stress, nog maar niet te spreken over de verspilling van tijd en geld.

Hoe Het Allemaal Begon

Wat jaren later ontdekte ik bij andere dingen wat kleuren betekenen. Met het versturen van wenskaarten was één van die dingen. Ik ontdekte de waarde van kleuren bij het verzenden van post. Dit deed ik door mij vooraf te verdiepen in de kleur, aard en stijl van de ontvanger. Het ging niet zozeer om wat ik als verzender mooi vond, maar veeleer om het uitzoeken van diens speciale kleuren. Ik dacht dan aan de persoon voor wie het bestemd was en welke kleur mij inviel.

Keer op keer bleek het bij het antwoord van mijn post net die geliefde kleur te zijn van die vriendin of bekende. De gokjes die ik waagde op afstand bleken goed te kloppen. Het belang dat de kleur van de wenskaart aansprak bleek in de communicatie wezenlijk te zijn. De herkenning van de kleur maakte het bericht van wat ik overbracht overtuigend, of het nu ging om een felicitatie of andere boodschap.

Het begon aanvankelijk bij mijzelf als een grapje, zo van stel je voor die persoon houdt van rood, of dat familielid lijkt me iets met paars te hebben. De reacties op mijn kleurrijke verzendingen waren van dien aard dat het mij stimuleerde de kleurenkeuze bewust en serieus te nemen.

Wat de patronen betreft, voor de één is een een dromerige afbeelding in roze met lichtblauw geschikt, voor de ander neem je iets abstract in geel met oranje. Dat zijn wel verschillen, die je gerust kunt vertalen in seizoentypes, parallel aan koele kleurentypes of warme goudachtige sfeer. Achteraf gezien op dit moment, was dat al  de herkenning van zomer of herfsttype. Ik was daar ongemerkt al mee bezig. In mijn persoonlijke interesse zie ik daar al de aanloop tot mijn interesse van kleurencoach.

Mijn ontdekking van de kleurenanalyse

Op een dag hoorde ik iemand over de kleurenanalyse. Ik gaf een goede vriendin een compliment  dat ze er zo geweldig goed uitzag. Ik kende haar al jaren en nu ze had ineens een andere verschijning. Ze zag er nu zo natuurlijk uit, niet overdreven en zeer gezond. Deze vriendin fietst veel, kortom ze heeft een gezonde leefstijl, maar nu zag je het er echt vanaf. Gewoon bijzonder prettig om naar te kijken en als een magneet om mee te communiceren.

Wat was hiervan het geheim. Het vond plaats in een periode waarin ik al zoekende was naar een andere vervulling van mijn leven. Het leek alsof ik plotseling ontwaakte. Het besef van een goed kleurengebruik schudde mij wakker. Het wekte bij mij een grote nieuwsgierigheid hoe dit bij deze vriendin tot stand gekomen was. Hoe was zij tot deze kleurenkeuze gekomen en blijkbaar ging daar een kleuren- advies aan vooraf. Wat houdt een kleurenadvies in en waar had zij die gekregen? De 5 Praktische Kenmerken Van De Kleurenanalyse

Ik had meteen de smaak te pakken. De ingeplande loopbaanbegeleiding werd geannuleerd. Via mijn intuïtie was ik al direct bij mijn bestemming aangeland. Het eerstvolgende seizoen was de aanmelding voor de opleiding tot kleurenstylist geregeld, de kogel was door de kerk. Voor ik het wist zat ik ineens weer in de schoolbanken, dit keer niet als bleekneusje, maar als kleuren- en kledingdeskundige in opleiding.

Vanaf 2007 heb ik mij zelfstandig gevestigd als gediplomeerd kleurstylist in ‘t Gooi. Als kleuren-deskundige adviseer ik welke kleuren in jouw kleding en make-up het beste bij je passen. Mijn uitgangspunt is dat elk mens uniek is in de kleuren van het uiterlijk.

Mijn motivatie

Het inzicht in de kleuren door de opleiding en praktijkervaring heeft mijn leven verrijkt. Het  geavanceerde kleuren-systeem, onderbouwd met een computer programma, is gebaseerd op de indeling van de seizoentypes. Het werken hiermee is voor mij als een fantastische reis die nooit ophoudt.

Nog even terug kijkend waren er genoeg belevenissen als kind die me nu nog inspireren. Eén van die herinneringen is dat ik ook wel eens erg dol was op een bepaald kledingstuk en dat bleef dragen tot ik er echt helemaal uitgegroeid was of dat het tot op de draad versleten was. Dat gebeurde natuurlijk ook niet zomaar.

Ik bleef zelfs schoenen dragen die al te klein waren, voetenpijn had ik er zelfs voor over om in mijn gewenste kleding- en schoenencombinatie te verschijnen. Dat zou ik nu natuurlijk niemand aanraden. Het onzekere gevoel  dat ik als meisje had in mijn kleding, dat is me achteraf duidelijk. Dat motiveert me om bij anderen te ontdekken waar ze zich in kunnen verbeteren. Zoveel Kleuren, Zoveel Kleurenwaaiers

”Wie mooi wil zijn moet pijn lijden”

Dit oude spreekwoord is wat mij betreft allang achterhaald.  Frustraties zijn ongewenst en onnodig. Als je er mooi uitziet door je te kleden in de juiste kleuren geniet je van de goede combinaties en vleiende complimenten je familie, vrienden en collega’s.

Als je bij mij een afspraak hebt voor de kleurenanalyse, reserveer ik ruime tijd voor het advies. Ik hoor vaak het levens-kleurenverhaal van anderen. Die individuele ervaringen met kleding en kleuren die ik van anderen hoor hanteer ik als vertrouwelijke en persoonlijke informatie. Tijdens de kleurentest kijk en luister ik naar de betreffende persoon, daarmee komt boven water waar de schoen wringt, om het maar eens met een kledingstuk te zeggen. Het consult van de kleurenanalyse is een bijeenkomst van interactie en resulteert in het speciale kleurenadvies.

Bij mijn kleuren coaching zie ik vaak de onzekerheid plaats maken voor opluchting, herkenning en vooral duidelijkheid. Nog even in de herhaling van het bekende “wie mooi wil zijn moet pijn lijden”, we gaan niks pijn lijden, na de kleurenanalyse gebeurt het tegenovergestelde. We gaan feest vieren in de juiste kleuren. Als je passend gekleed bent, in jouw bewust gekozen smaak met jouw perfecte kleuren is het compleet voor je de mooiste verschijning.

Wat is jouw kleurenverhaal?

Bestelling Kleurenanalyse